G4Media.ro

Fosta șefă a CSM, Lia Savonea, a solicitat Consiliului să analizeze dacă…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fosta șefă a CSM, Lia Savonea, a solicitat Consiliului să analizeze dacă judecătoarea Andrea Chiș a încălcat independența Justiției atunci când a scris pe Facebook despre concluziile avocatului general al CJUE din procesul privind Inspecția Judiciară și Secția Specială

Fosta șefă a CSM, judecătoarea Lia Savonea, a solicitat Consiliului să analizeze dacă judecătoarea Andrea Chiș, colegă cu ea în CSM, a încălcat independența Justiției atunci când a scris pe Facebook despre concluziile avocatului general al CJUE, Michal Bobek, din procesul privind Inspecția Judiciară și Secția Specială.

Ce a scris judecătoarea Chiș pe Facebook. Ea a avut două postări după comunicatul CJUE privind concluziile avocatului general.

<<În contextul concluziilor Avocatului General Bobek privind numirea interimară a șefului Inspecției Judiciare, reamintesc reacția a 7 membri ai CSM, aceeași 7 pe care îi cunoașteți din multe poziții publice privind legile justiției, și sesizarea Avocatului Poporului cu privire la neconstituționalitatea ordonanței de urgență prin care a fost numită conducerea interimară a Inspecției Judiciare.

Am avertizat atunci că există riscul ca ordonanţa să fie declarată neconstituţională „cu consecinţa compromiterii unor anchete disciplinare vizând magistraţi sau a altor tipuri de verificări şi controale ce ţin de competenţa Inspecţiei Judiciare”.

Am spus și că executivul „a uzurpat, sub pretextul rezolvării unei situaţii de urgenţă, o atribuţie esenţială a Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv aceea de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare, potrivit art. 65 alin. (2) din Legea nr. 317/2004.”

Acum e sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar Avocatul General, în concluzii, spune același lucru, așa cum rezultă din comunicatul de presă al CJUE de azi, 23 septembrie 2020:

„Numirea interimară a conducerii Inspecției Judiciare introdusă printr-o ordonanță de urgență, fără a consulta organul care trebuie consultat în mod normal cu privire la o astfel de numire, nu este concepută doar pentru a asigura continuitatea funcției, ci are ca efect practic reintegrarea în funcție a unei persoane al cărei mandat a expirat deja, prin intermediul unei proceduri diferite de cea instituită de lege. Acest sistem este susceptibil să dea naștere unor îndoieli cu privire la interesul guvernului român de a numi o anumită persoană în fruntea organului însărcinat cu efectuarea cercetărilor disciplinare împotriva magistraților. În consecință, un astfel de sistem nu pare să cuprindă garanții de natură să înlăture orice îndoială rezonabilă cu privire la neutralitatea și la impenetrabilitatea organelor judiciare față de factorii externi”.

Reamintesc că am făcut parte din comisia de concurs pentru această funcție, pentru care singurul candidat înscris a fost inspectorul șef numit interimar de executiv. Împreună cu colegul procuror Florin Deac, am acordat note care ar fi determinat un punctaj sub cel cerut de lege pentru promovarea concursului. Notele noastre au fost anulate nelegal în aprecierea mea de către ceilalți 3 membri ai comisiei de concurs, doamnele judecător Lia Savonea și Evelina Oprina, precum și domnul Victor Alistar, reprezentant al societății civile în CSM. Aceștia au acordat note maxime domnului inspector Lucian Netejoru.

Hotărârea de validare a concursului a fost contestată în instanță de asociații profesionale ale magistraților. Cauza se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Inspecția Judiciară constituie în continuare, așa cum am avertizat constant mai mulți membri CSM, una din vulnerabilitățile majore la adresa independenței magistraților.

Este nevoie clară de o reformare a acesteia, lucru care presupune în mod necesar o modificare legislativă>>, este una dintre postările Andrei Chiș.

”Potrivit avocatului general Bobek, numirea interimară a șefului Inspecției Judiciare și normele naționale privind înființarea unei secții de parchet specifice cu competență exclusivă pentru investigarea infracțiunilor săvârșite de magistrați sunt contrare dreptului Uniunii”, este prima postare a Andrei Chiș.

Pe 23 septembrie 2020, avocatul general al Curții de Justiție a UE (CJUE), Michal Bobek, a arătat că înființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților încalcă legislația UE, potrivit unui comunicat al instituției.

Oficialul CJUE a arătat că Secția Specială e contrară legislației europene în absența unor garanții de independență față de politic.

Avocatul general a arătat și că prelungirea mandatului lui Lucian Netejoru la șefia Inspecției Judiciare prin ordonanță a Guvernului PSD a fost, de asemenea, contrară legislației UE.

Vezi comunicatul CJUE aici.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. normal. daca scria ca dragnea e arestat de statul paralel nu mai zicea nimic. panarama aia nu se dezminte.

    • @andrei _ „normal…”

      Nu-mi dau seama cât de normal este. Dar, știu că ANI a verificat averea Liei Savonea, care se pare că este ceva mai mare decât ar putea justifica. Iar domnia-sa s-a dus fuguța le prietenii dânsei din PSD de care este foarte apropiată, după cum s-a demonstrat încă înainte de a fi fost președinta CSM, pentru a cere resrângerea atribuțiilor ANI, astfel încât să fie lăsată în pace.

      Asta nu cred că este normal într-un stat de drept, unde justiția este independentă de partidele politice.

    • am zis normal in sensul de normal pentru o psdista ca ea. in rest, perfect adevarat tot ce zici. dar nu e totul…

  2. Hai cu SOPARLA !!!

    cica e o farsa , la 8:00 se intampla ceva ,

    iar la 12:00 se arata cartile adevarate ,

    ca la poker 🙂 🙂 🙂

    hai cu SOPARLA !!!

    🙂 🙂 🙂

    • asa am citit in stolul de gaste 🙂

    • hai ca va chinuiti de ceva timp

      sa extrageti Ideile din capul meu

      🙂 :): )

  3. Mai traieste „specimenul”? Credeam c-a emigrat in Congo! Impreuna cu Bombo!!!
    Acum o sa vedem pe unde se mai scalde CSM-ul madamei Savonea & Co!
    Alta „emanata” a sistemului de justitie! Justitie selectiva!

    • De ce sa nu traiasca?Traieste foarte bine prin generozitatea noastra NOI ii platim individei totul, inclusiv benzina pentru a merge la servici.Cati dintre noi se bucura de o mica parte din facilitatile acordate ipochimenei.La asta adaugati si salariile astronomice , la fel si pensiile.

    • Pai normal ca traieste, mai toata cariera ei a stat mai mult in umbra. Cred ca a ajuns vizibila ca presedinta CSM mai mult impotriva vointei ei, probabil ramasese partidul fara cadre.

  4. Cat mai au ,din mandat ,aceasta doamna si pupilele ei din CSM ? Dar ”reprezentantul societatii civile” Victor Alistar ?

  5. Aceasta este Romania lucrului bine facut.

  6. Mai traieste aceasta impostoare de prim-plan, asociata borfasilor, maica nevoiasilor cu oribleme penale si cu foarte multe tinichele legate de coada? Fi-r-ai a naibii de matracuca mizerabila, mai esti si membru cu drept de vot in CSM, cea care ai mai condus si institutia in perioada dragniotului, camaradul tau de smenarii. Sa nu-mi spuna mie nimeni ca unii precum aceasta duduie sau insa ce si-a dat demisia de la DIICOT ajung intamplator in astfel de functii, acesti magistrati dubiosi sunt catapultati in aceste pozitii de catre persoanele interesate, cele cu putere de santaj, pentru a se folosi de slabiciunile acestora când au nevoie, aspecte demonstrate faptic de nenumarate ori. Ma intreb, cum de magistratii onesti, care sunt intr-un numar foarte mare, sunt sigur de acest lucru, nu se revolta, avand de partea lor societatea civila, sa inlature din pozitiile ocupate astfel de specimene. Se complac in aceasta mocirla, aruncandu-se o lumina defavorabila si asupra lor, chit ca nu se gasesc in aceeasi oala. Aceasta sterpelitura de Savonea, precum ;i duduia de Hosu, dar si Scutea sunt exponenti de baza ai unui sistem corupt, infect si subordonat intereselor de clan, prin care este controlat sistemul judiciar si aranjate ploile asa cum le vine lor bine. Deci, Savonea este doar o piesa dintr-un puzle care tine Romania captiva intereselor banditilor din politica, magistratura si a grupurilor ce graviteaza in jurul acestora.

  7. Ne aflăm în România.Cica contestația de anulare a concursului se va judeca la Înalta Curte.Pai Inspecția Judiciară funcționează de 2 ani . Cat trebuie sa mai asteptam sa vedem verdictul?La Înalta Curte nu sunt tot judecători ai sistemului corupt caretin cu dintii de functii si de relațiile partinice.

  8. La un moment dat, cand era pe sfarsite cu functia de premier, V.Dancila a spus ca nu intra in curtea justitiei. La data respectiva justitia cu procedurile si fondul era cu totul in curtea PSD, nici nu mai era nevoie de vreo virgula schimbata. TT isi facuse treaba, parlamentul o batuse in cuie, CCR o intepenise pentru intotdeauna, orice alta propunere de lege modificatoare va fi neconstitutionala. Legile sunt considerate legi din inertie, adica se considera ca se refera la interesul social, pe cand in realitate este o stabilire tot mai puternica a dihotomiei social-financiare ( nu o pot numi ‘economica’ ), bazata de accesul tot mai selectiv si discriminatoriu la banii publici.Discriminarea provine din apartenenta de grup ( numita ‘politica’ si care reglementeaza toate puterile din stat), din supusenie ( numita organ armat al administratiei centrale si locale pentru impunerea ordinii publice) si din preeminenta familiei biologice si asa ramanem o lunga, lunga perioada de timp de acum incolo, indiferent de alegeri de oricare fel. Cei care nu se conformeaza, vor fi rejectati.

  9. Savoniera isi apara lipsa de impartialitate si competenta indoielnica si mai mult ca sigur ca pana isi va termina mandatul la CSM va mai avea astfel de initiative , asta insemnand dintr-o anumita perspectiva, un lucru bun pt ca presupune faptul ca judecatori integri(dinauntrul si din afara CSM) vor mai releva miselii savarsite de fosta Presa si de „elasticele” ei !

  10. Aceasta CSM-ista,are rol distructiv asupra justitiei si implicit asupra evolutiei pozitive a Romaniei. Atentie la intresele celor cu care relationeaza aceasta.

  11. Când moare câinele, puricii continuă să trăiască.
    Dragnea a înfundat pușcăria , dar cei care s-au hrănit din laptele lui otrăvit vor continua să muşte toxic.

  12. Succes D,nei Chis. Capusele nu mai au forta.

  13. Parca nu se știe cine este Savonea !
    Dar Toader , Iordache ?
    Dar Dorneanu , avocata diavolului ?
    Mafie generalizată ! In toate domeniile !
    Putregai peste tot ?
    Să nu uit parlamentul Rusinii !