G4Media.ro

Foști diplomați de rang înalt îndeamnă Occidentul să „meargă până la capăt”…

Sursa foto: Twitter / NATO eFP Battlegroup Lithuania

Foști diplomați de rang înalt îndeamnă Occidentul să „meargă până la capăt” în ceea ce privește sprijinul militar pentru Ucraina

Un grup transatlantic de foști diplomați și consilieri militari de nivel înalt au declarat că războiul din Ucraina este pe cale să se transforme într-un impas dacă Occidentul nu se implică „total” și nu își mărește nivelul de sprijin militar.

Într-un op-ed publicat în ediția de luni a The Guardian de luni, grupul a declarat că „declarațiile de sprijin neclintit” nu sunt suficiente și că „acțiunile încă nu se potrivesc cu retorica”, într-o reflectare a evaluărilor militare din capitalele europene și Washington.

Avertismentul provine de la un grup din care fac parte fostul secretar permanent al Ministerului britanic de Externe Simon McDonald, Christoph Heusgen, consilier diplomatic al fostului cancelar german Angela Merkel, fostul consilier pentru securitate națională al lui Barack Obama, Jim Jones, Stéphane Abrial, șeful de cabinet al fostului prim-ministru francez Jean-Pierre Raffarin și Stefano Stefanini, consilier diplomatic al fostului președinte italian Giorgio Napolitano.

Aceștia au declarat că Occidentul „trebuie să meargă până la capăt”.

„Trebuie să furnizăm armele și muniția de care Ucraina are nevoie pentru a lupta și pentru a învinge războiul de agresiune al lui Putin. Cu cât Putin înțelege mai repede că nu-și va atinge obiectivele în Ucraina, cu atât mai repede se poate ajunge la pace și cu atât mai repede se va pune capăt suferinței poporului ucrainean”, au scris ei.

„Ucraina are nevoie de forța combinată de tancuri, rachete cu rază mai lungă de acțiune și avioane pentru a conduce un contraatac de succes, deschizând calea spre victoria ucraineană și spre negocieri de pace în condiții acceptabile.”

În contextul în care este posibil ca perspectivele unei ofensive terestre majore a Ucrainei în acest an să fie reduse, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a cerut ca SUA să își reevalueze refuzul de a furniza avioane de luptă F-15 sau F-16. Oficialii ucraineni și analiștii militari occidentali au avertizat încă din toamna anului trecut că Ucraina se confruntă cu un deficit critic de rachete de apărare antiaeriană, iar avioanele de luptă ar putea ajuta la compensarea acestui deficit.

În remarci adresate președintelui francez, Emmanuel Macron, care a subliniat recent China ca potențial mediator pentru a pune capăt războiului, grupul a sfătuit, de asemenea, Occidentul să fie prudent în privința rolului Beijingului în acest conflict. „Beijingul ajută deja eforturile de război ale lui Putin, furnizând ajutor non-letal și permițând Coreei de Nord să transfere arme către Rusia. Nu ar trebui să ne facem iluzii: ferindu-se de democrație și de transformarea Rusiei într-o societate deschisă, China are tot interesul să-l mențină pe Putin la putere”, au declarat aceștia.

În schimb, Macron, în timpul vizitei sale recente la Beijing, a îndemnat China să își folosească influența pentru a convinge Rusia să revină la masa negocierilor.

Autorii nu au definit termenii acceptabili în care Ucraina ar trebui să se mulțumească cu pacea, dar, în cadrul unei importante analize interne recente a Ministerului britanic de Externe, a existat un consens potrivit căruia lui Vladimir Putin ar trebui să i se ofere o cale de ieșire diplomatică, care ar putea fi axată pe lăsarea Crimeii sub controlul Rusiei sau pe supunerea viitorului acesteia unui referendum recunoscut la nivel internațional.

Privind în perspectivă la summitul NATO de la Riga din această vară, ei au spus: „Dacă democrațiile lumii vor descuraja și, dacă este necesar, se vor apăra împotriva Rusiei și Chinei, marile economii precum Germania vor trebui să își facă partea lor. Nu mai este acceptabil ca Germania și Italia să nu cheltuiască 2 % din PIB-ul lor pentru apărare; bugetul din 2024 va fi un test de turnesol.”

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...