G4Media.ro

Foștii admiratori de extremă dreapta ai lui Putin încep să se distanțeze…

Sursa foto: Kremlin.ru

Foștii admiratori de extremă dreapta ai lui Putin încep să se distanțeze de președintele rus (CNN)

Invazia până acum dezastruoasă a președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina îl transformă pe fostul idol al extremei drepte într-o figură toxică pentru mulți dintre cei care erau cei mai mari admiratori ai săi, notează CNN.

Timp de ani de zile, pe măsură ce democrațiile occidentale au devenit mai polarizate, extrema dreaptă a început să îl vadă pe omul forte rus ca pe un model demn de urmat. La urma urmei, Putin pretindea că este motivat de pasiunea pentru salvgardarea valorilor ultraconservatoare, chiar dacă și-a îndreptat o mare parte din venin împotriva Statelor Unite.

Dar acum, asaltul brutal al lui Putin asupra unei țări vecine a expus o latură a dictatorului rus pe care mulți au reușit să o ignore până acum.

Imaginile zilnice ale școlilor, spitalelor, locurilor de joacă și clădirilor de apartamente bombardate, precum și riposta hotărâtă, până acum în mare parte reușită, a Ucrainei, i-a determinat pe mulți – deși nu pe toți – foști fani să își reconsidere admirația.

Liderii extremei drepte, văzând transformarea opiniei populare, au pivotat brusc. După ce au susținut un lider rus care era deja dictatorial și nemilos, ei caută acum să beneficieze de ravagiile economice declanșate de războiul lui Putin, distanțându-se în același timp de un om care este văzut acum nu doar ca un paria moral de mulți dintre adepții lor, ci și ca un lider catastrofal de ineficient.

Cei care sunt atrași de retorica reîncadrată ar trebui să fie avertizați. În multe cazuri, extremiștii își schimbă doar garderoba. Ei au știut tot timpul cine este Putin, subliniază editorialista CNN.

O figură toxică

În tot Occidentul, Putin a devenit acum una dintre cele mai disprețuite figuri din lume. Un sondaj Pew realizat în 18 țări a constatat că opiniile pozitive despre liderul rus se ridică la un procent incredibil de 10% sau mai puțin.

La Națiunile Unite, Putin este tot mai izolat pe zi ce trece. Adunarea Generală a ONU a votat miercuri pentru a respinge anexarea teritoriului ucrainean de către acesta cu o diferență de 143 la 5, cu 35 de abțineri. Aceasta este o marjă chiar mai mare decât rezoluțiile anterioare ale ONU care condamnau acțiunile Rusiei, aprobate, de asemenea, cu o majoritate covârșitoare.

Când italienii au mers la urne luna trecută, candidații extremei drepte s-au grăbit să se distanțeze de fostul lor erou.

Giorgia Meloni, liderul formațiunii post-fasciste Frații Italiei, care urmează să devină prim-ministru, a renunțat la cuvintele sale calde de odinioară față de Putin și a promis că va continua să trimită arme pentru a ajuta Ucraina. De asemenea, Matteo Salvini, care odată îl numea pe Putin „cel mai bun om de stat de pe Pământ” și obișnuia să poarte un tricou cu chipul lui Putin, insistă acum că susține Ucraina.

Sursa reconsiderării lor poate fi găsită într-un sondaj Pew separat, care a arătat că opiniile favorabile față de Putin și Rusia în rândul membrilor extremei drepte s-au prăbușit de când Rusia a invadat Ucraina. În rândul susținătorilor Liga lui Salvini, încrederea că Putin face ceea ce trebuie în ceea ce privește afacerile mondiale s-a prăbușit, de la 62% anul trecut la 10% în prezent.

Echilibrarea balanței

În întreaga Europă, susținătorii partidelor de extremă-dreapta îi întorc spatele nu doar lui Putin, ci și Rusiei. Liderii lor caută cu nerăbdare modalități de a naviga prin aceste ape tulburi.

Este elocvent exemplul lui Marine Le Pen din Franța, ale cărei întâlniri călduroase cu Putin o bântuie acum. Putin pe care îl vedem astăzi, pledează ea, nu este cel pe care l-a întâlnit atunci când a vizitat Moscova în calitate de candidat la președinție, când pleda pentru legături mai puternice cu Rusia. Cu doar un an în urmă, majoritatea susținătorilor propriului ei partid (RN) aveau o părere pozitivă despre Rusia. Acest număr este acum de doar 21%.

Pozițiile pro-Rusia sunt atât de otrăvitoare încât președintele interimar al RN, Jordan Bardella, a amenințat că va da în judecată pe oricine sugerează că există legături financiare între partid și Rusia. (Campania prezidențială a lui Le Pen a fost finanțată parțial de un împrumut misterios de opt milioane de dolari din partea Rusiei în 2014. Le Pen a declarat că băncile franceze au refuzat să-i acorde un împrumut).

În loc să se concentreze asupra războiului, unele partide de extremă-dreapta organizează acum demonstrații în care critică costul ridicat al vieții, agravat de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. La suprafață, este o poziție populistă, totul despre ajutorarea oamenilor de acasă. Totuși, sub sloganuri se ascunde un mesaj care îl ajută pe Putin, atacând sancțiunile economice și crescând presiunea asupra politicienilor pentru a slăbi sprijinul acordat Ucrainei.

Acesta este cazul Germaniei, unde unii membri ai partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) și-au exprimat în mod deschis sprijinul pentru Rusia, dar conducerea a încercat să atenueze tonul, mobilizând în același timp opoziția față de politicile Berlinului – pe motiv că acestea creează greutăți pentru germani.

De cealaltă parte a Atlanticului

Acest act de rebalansare este încercat și în SUA, uneori cu rezultate jenante.

Cu câteva săptămâni în urmă, CPAC, grupul conservator de acțiune politică, a postat pe Twitter un mesaj care a încadrat conflictul în liniile preferate de Putin, cerându-le democraților să „pună capăt cadourilor către Ucraina” și să se concentreze asupra SUA. Grupul a șters în curând postarea, cerându-și scuze, cu afirmații că nu a trecut printr-o verificare adecvată.

Dar nu este un secret că extrema dreaptă din Statele Unite a fost la fel de entuziasmată de Putin ca și prietenii săi din Europa de Vest.

La Conferința de acțiune politică America First Political Action Conference (AFPAC) de extremă dreapta din februarie, la câteva zile după ce Rusia a început să bombardeze Ucraina, fondatorul AFPAC și cunoscutul naționalist alb Nick Fuentes a strigat: „Putem primi aplauze pentru Rusia!”.

În același timp, la conferința CPAC, fostul președinte Donald Trump, mult timp un admirator al lui Putin, era deja sub tirul criticilor. În timp ce Putin se îndrepta spre război, declarând porțiuni din Ucraina „independente”, Trump a trecut de partea lui Putin, numind abordarea sa față de Ucraina „genială”: „Iată un tip care este foarte priceput… îl cunosc foarte bine”.

Trump și-a menținut poziția, repetându-și laudele la adresa dictatorului rus. În ultima vreme, însă, Trump nu l-a mai lăudat atât de mult pe Putin.

De-a lungul lunilor, „geniul” și „inteligența” lui Putin au fost puse sub semnul întrebării, deoarece invazia nu numai că a eșuat, dar l-a făcut să piardă sprijin în locuri neașteptate.

Chiar și liderii fostelor republici sovietice, inclusiv cei autocrați pe care Putin i-a protejat în trecut, îl dezamăgesc. Doar unul singur, dictatorul belarus Alexander Lukașenko, a rămas alături de Kremlin.

În SUA – unde 73% din populație dorește continuarea sprijinului pentru Ucraina, chiar și după ce Putin a amenințat că va folosi arme nucleare – câteva figuri proeminente de extremă dreapta încă îl apără.

Tucker Carlson de la Fox News este o voce atât de utilă pentru propaganda lui Putin, încât clipuri din emisiunea sa nocturnă sunt un punct de reper în televiziunea rusă controlată de stat. AStfel de poziții au determinat un prezentator de la o rețea și mai de dreapta, Newsmax, să îl atace. Eric Bolling s-a referit la Carlson ca la un „presupus american” pentru că apără „inamicul nostru de moarte, Rusia, și pe sociopatul Putin…”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Niste cameleoni , cel mai bun tratament pt ei e glontul.

  2. Ati uitat de sluga lu’ putin de la nord-vest de noi.

  3. Newsmax atacă Fox? Se bat fasciștii între ei? Foarte bizar.

  4. Oricine se distanteaza de un looser, la un momentdat. Simplu. Daca piticul cracanat era pe val…era urgie cu miscarile de extreme, anti UE, anti NATO, etc.
    De aia si implicarea politica si militara este atat de prezenta in Ucraina.

  5. Se distanteaza din cauza banilor. Orcul suprem a ajuns la fundul sacului si nu mai are ce oferii.

  6. Fostii admiratori de exterma dreapta a lui Putin isi sterg tatuajele cu fanul lor numarul 1.