Fostul adjunct al şefului IPJ Galaţi şi fostul şef al Serviciului Investigaţii Criminale, trimişi în judecată pentru falsificarea unor rapoarte privind orele suplimentare făcute de poliţişti
Fostul adjunct al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi şi fostul şef al Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi au fost trimişi în judecată de procurorii Curţii de Apel Galaţi pentru falsificarea unor rapoarte privind orele suplimentare făcute de poliţişti, astfel fiind diminuată suma care trebuia plătită.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Daniel Miron, adjunct al şefului IPJ Galaţi, la data faptelor, pentru cinci infracţiuni de instigare la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, două infracţiuni de abuz în serviciu în formă continuată, abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri, toate aflate în concurs real, şi a lui Ionuţ-Nelu Surugiu, şef al Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi, la data faptelor, pentru trei infractiuni de instigare la fals intelectual în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu în forma continuată, abuz în serviciu în formă continuată, pentru participaţia la infracţiunile de mai sus şi infracţiunile de inducere în eroare a organelor judiciare şi neglijenţă în serviciu.
Fostul adjunct al şefului IPJ Galaţi este acuzat că, timp de patru ani, i-a determinat pe subordonaţii săi să completeze în fals centralizatoarele lunare.
„În fapt, s-a reţinut că în perioada 2015-2018, timp de patru ani, acesta a determinat direct şi prin intermediul şefului S.I.C., pe subordonaţii săi, să completeze în fals centralizatoarele lunare, prin consemnarea ca fiind compensate cu timp liber în termenul legal de 60 zile, a orelor suplimentare lucrate de către poliţiştii S.I.C. în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, deşi aceste ore fie nu s-au compensat cu timp liber corespunzător şi nu au existat rapoarte de libere în acest sens, fie s-au recuperat prin timp liber acordat peste termenul prevăzut de lege, de 60 de zile, în mod profund ilegal. Ulterior, a aprobat aceste centralizatoare lunare, care au fost înaintate Serviciului Financiar al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, în vederea plăţii acestor ore cu 75% şi nu cu 175%, contrar legii şi Ordinului M.A.I. nr. 4/2015, diferenţa de 100% reprezentând prejudiciu în dauna fiecărui poliţist”, se arată în comunicatul Parchetului.
Sursa citată menţionează că, în aceeaşi perioadă, Daniel Miron a aprobat, în mod ilegal, rapoartele poliţiştilor S.I.C. de compensare cu timp liber peste 60 de zile a orelor suplimentare efectuate şi a diminuat contrar legii sporul ce trebuia plătit pentru astfel de situaţii, cu diferenţa de 100%, cauzând prejudicierea acestora.
„În scopul de a-şi acoperi faptele, la data de 5.11.2018, inculpatul Miron Daniel, prin intermediul inculpatului Surugiu Ionuţ-Nelu şi al şefilor de birouri, a solicitat poliţiştilor S.I.C. să întocmească rapoarte, în baza unor modele preconstituite, cu conţinut fals sau inexact, în numele Corpului de Control al Ministrului de Interne, fără ştiinţa şi acceptul acestuia, pe care nu le-a înregistrat în evidenţele I.P.J. Galaţi, nu le-a arhivat, cu încălcarea art. 7 din Legea arhivelor naţionale, documente pe care le-a păstrat în original asupra sa, le-a scos din instituţia I.P.J. Galaţi şi le-a prezentat procurorului cu ocazia audierii sale ca suspect în cauză la 17.02.2022, cu intenţia de a le depune la dosar, în scopul influenţării aflării adevărului”, precizează procurorii gălăţeni.
Ionuţ-Nelu Surugiu va fi judecat şi pentru că a făcut un denunţ calomnios.
„S-a reţinut în fapt că inculpatul Surugiu Ionuţ-Nelu a făcut un denunţ calomnios, cu ocazia audierii sale ca suspect, de către procuror, la data de 24.02.2022, cu privire la săvârşirea de către ofiţerul de poliţie Radu Alin a unei infracţiuni, în scopul de a-l compromite pe acesta din urmă, respectiv un abuz în serviciu în legătură cu faptul că ar fi urmat cursurile şcolii sanitare postliceale Christiana din Galaţi în timpul serviciului, în perioada 2014-2017, cunoscând că fapta este nereală”, mai arată Parchetul Curţii de Apel Galaţi.
De asemenea, Ionuţ Nelu Surugiu nu a păstrat în condiţii corespunzătoare registrul de ore suplimentare.
„Începând din data de 31.05.2016, în calitate de şef S.I.C. şi şef nemijlocit al Compartimentului Marea Violenţă, inculpatul Surugiu Ionuţ-Nelu nu a păstrat registrul de ore suplimentare nr. 979635/15.01.2015 în condiţii corespunzătoare şi nu a luat măsuri pentru a-l asigura împotriva distrugerii ori sustragerii, neîndeplinindu-şi atribuţiile de serviciu din culpă, prin încălcarea art. 12 alin. (1) din Legea arhivelor naţionale, lipsa registrului fiind constatată de către procuror la solicitarea acestuia, la 16.02.2022, urmarea constând în obstrucţionarea justiţiei prin compromiterea unei probe esenţiale anchetei”, adaugă procurprii.
Dosarul a fost înaintat pentru soluţionare Judecătoriei Galaţi.
sursa: News.ro, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii