G4Media.ro

Fostul ambasador SUA la București, Mark Gitenstein, luat în calcul de administrația…

Sursa Foto: Facebook

Fostul ambasador SUA la București, Mark Gitenstein, luat în calcul de administrația Biden pentru postul de Ambasador la Uniunea Europeană

Fostul ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein, ar putea fi numit de administrația Biden în postul de Ambasador al Statelor Unite la Uniunea Europeană, transmite CNN.

Numele lui Gitenstein este menționat într-un grup de viitori posibili ambasadori, între care cel al fostului primar din Chigaco, Mayor Rahm, posibil ambasador în Japonia, cel al fostului consilier pe probleme de securitate, Julie Smith, posibil ambasador la NATO, Hane Harman în Franța.

În prezent, postul de reprezentant al Statelor Unite la Uniunea Europeană, cu rang de ambasador extraordinar și plenipotențiar, este exercitat din mai 2020 de către Ronald Gidwitz, care este și ambasadorul SUA în Belgia.

Relațiile dintre SUA și Europa s-au degradat în timpul administrației Trump. Preşedintele SUA, Joe Biden, a reafirmat vineri într-un discurs rostit online, cu ocazia Conferinţei de Securitate de la Munchen, importanţa parteneriatului transatlantic, întorcând astfel pagina „diplomaţiei tranzacţionale” a predecesorului său Donald Trump şi promiţând că SUA vor face faţă împreună cu aliaţii europeni provocărilor comune, inclusiv celei reprezentate de China.

„America s-a întors. Alianţa transatlantică a revenit”, a declarat Joe Biden în debutul discursului său la Conferinţa de securitate de la München. Mark Gitenstein a fost ambasador SUA la București între 2009 și 2012, în primul mandat al administrației democrate Obama-Biden.

Mark Gitenstein (74 de ani) a făcut parte din echipa de tranziție  a președintelui Biden. Cei doi au o relație de prietenie de aproape 40 de ani. Gitenstein și Biden au lucrat îndeaproape în Senatul SUA, dar și atunci când Biden era vicepreședintele SUA.

Cei doi sunt prieteni de familie. În 2012, la inaugurarea noului sediu al Ambasadei SUA la București, la ceremonie a participat și Beau Biden, fiul lui Joe Biden și procuror general al statului Delaware.

În acest moment, Mark Gitenstein este consilier senior pentru comerț internațional la compania de avocatură Mayer Brown, dar și membru în board-ul Fondului Proprietatea, care deține acțiuni la majoritatea marilor companii de stat din România.

Potrivit Profit.ro, cel puțin până în 2019, Mark Gitenstein s-a aflat pe lista administratorilor unui vehicul investițional înregistrat în statul american Delaware, Eurovillage LLC, care deține aproape 98% din acțiunile firmei românești Șoimeni Parc SA.

Firma  dezvoltă un mare proiect imobiliar în apropiere de Cluj Napoca, în care mai sunt implicați omul de afaceri american Don Lothrop și CEO-ul Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen.

Gitenstein a rămas un bun cunoscător al României după plecarea din funcția de ambasador.

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Va avea un sprijin deosebit in Kovesi pentru demascarea coruptiei la nivel UE.!

  2. Asta s-a remarcat in Romania numai cand arbora steagul curcubeu in timpul “pride month” pe ambasada.
    Zuckerman a contribuit deschis la indepartarea de politicile pro-China ale psd-ului si a incurajat puternic repararea legilor distruse de psd, si anti-coruptia.

    • zuckerman s-a comportat penibil pentru un ambasador, chit ca avea dreptate. s-a mai implicit si in campania electorala. inacceptabil pt un ambasador. nu neg fondul pozitiv, dar maniera nu e demna de un diplomat.

    • @andrei Tu tre sa fii unu dintr-aia pt care nicicum nu-i bine.
      Daca se implica, “se comports penibil”.
      Daca e de decor, ce face ambasadorul SUA, de ce nu sprijina lupta anti-coruptie?

  3. nea Giti zis si Ariel? te albeste de orice pata urat mirositoare daca te califici pentru a fi servit.

  4. Sa încerce Amann!
    Nu va fi singur acolo!

  5. Competențele de guvernator colonial îl califică pentru poziția de ambasador la UE. Mișto.

  6. nasoala numire, Europa nu e ca Rromania, o sluga in genunchi cu gura deschisa la sblzul „strategic”