Fostul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz, s-a angajat într-o companie care cooperează cu CIA / Compania a negat această informație
UPDATE, ora 23.00
Jan Hiesserich, șeful de strategie și comunicare al Palantir Europa a anunțat marți că fostul cancelar Sebastian Kurz nu va ocupa nicio poziție în cadrul Palantir.
„Sebastian Kurz nu va lucra la Palantir. Informația pe care Exxpress.at a raportat-o pe 25 decembrie, conform căreia va începe cu noi în calitate de director general, este incorectă”, a declarat Jan Hiesserich, conform Tagesanzeiger.ch.
Articolul inițial:
Compania Palantir, fondată de antreprenorul Peter Thiel cu sprijinul CIA, este noul loc de muncă al fostului cancelar austriac Sebastian Kurz, anunță publicația B92.net.
Kurz a demisionat în octombrie 2021, sub presiunea tot mai mare din cauza unui scandal de corupție.
Fostul lider al Partidului Popular Austriac (OVP), intenționează acum să se mute în Statele Unite, unde va lucra ca manager pentru o companie controversată, o țintă frecventă a activiștilor pentru libertățile civile și drepturile omului, Palantir.
Compania a fost fondată în 2003 de către Thiel împreună cu un grup de alți investitori în tehnologie. Thiel, care a fost și unul dintre co-fondatorii PayPal, a susținut că Palantir Technologies Inc. (PLTR) va folosi software similar cu sistemele de detectare a fraudelor de la PayPal pentru a „reduce terorismul, protejând în același timp libertățile civile”.
Dar compania a atras deja atenția cu alegerea numelor și a investitorilor. A primit o investiție de 2 milioane de dolari de la compania de investiții non-profit In-K-Tel, una dintre companiile deținute de CIA.
Compania a crescut lent, în mare parte datorită contractelor cu agențiile guvernamentale. În aprilie 2010, a făcut echipă cu Thomson Reuters, proprietarul celei mai mari agenții de știri din lume, pentru a-și vinde instrumentul software de analiză cantitativă.
În iunie a aceluiași an, vicepreședintele de atunci al Statelor Unite, Joe Biden, a lăudat indirect acea companie pentru rolul software-ului său în combaterea fraudei în cadrul subvențiilor guvernamentale și a anunțat că software-ul va fi utilizat în combaterea fraudei în Medicare și Medicaid.
Până în 2013, compania a avut contracte pe termen lung cu cel puțin 12 agenții guvernamentale americane – inclusiv CIA, Securitatea Națională, Agenția de Securitate Națională (NSA), FBI, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Marinei SUA, Forțele Aeriene, Comandamentul Forțelor Speciale, Academia Militară a SUA, etc.
Compania a primit, de asemenea, un contract pentru supravegherea acordului nuclear cu Iran. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), a însărcinat Palantir să supravegheze aderarea Iranului la ”Joint Comprehensive Plan of Action” (JCPOA), un acord care a dus la ridicarea sancțiunilor asupra Teheranului în schimbul limitării programului nuclear al acestei țări.
Unicul susținător al lui Trump din Silicon Valley
Odată cu alegerea președintelui republican Donald Trump, Thiel a devenit singurul șef al companiei din Silicon Valley care a rămas în relații bune cu autoritățile și a devenit consilier al președintelui.
Anul trecut, Palantir a început să lucreze și pentru sistemul britanic de sănătate publică în combaterea pandemiei de coronavirus. Dar compania a devenit din ce în ce mai controversată. În 2014, a intrat sub controlul presei pentru cooperarea cu Serviciul American de Imigrare și Vamal (ICE). Deși compania a susținut că cooperează cu agenții ICE doar în depistarea criminalilor, o investigație a presei non-profit ”Intercept” a constatat că software-ul Palantir este crucial în deportarea tuturor imigranților.
Compania a fost cercetată și de Parlamentul britanic în 2018, când a fost condamnată de fostul lider a analiștilor Cambridge, Christopher Wiley, care a spus că cele două companii au avut întâlniri și că Palantir a folosit date culese ilegal în scandalul de analiză Cambridge.
Compania a devenit listată la bursă anul trecut, unde prețul acțiunilor sale a sărit peste noapte de la 7,25 USD la peste 10 USD, iar astăzi se vând la 18,9 USD, aducând valoarea de piață a companiei la aproape 38 de miliarde USD.
Kurz face parte din echipa de management
Austriacul Kronen Zeitung scrie că Kurz va primi un salariu anual în jur de jumătate de milion de euro pe an pentru funcția de conducere necunoscută în prezent și că probabil va începe să lucreze în februarie anul viitor.
Kurz nu este singurul membru al elitei politice austriece care a început să lucreze pentru o companie prezentă în 150 de țări.
Fostul director de afaceri al social-democraților austrieci (SPO), Laura Rudash, i-a deschis calea. A părăsit politica în 2015 la vârsta de 33 de ani și și-a găsit un loc de muncă la Palantir. După ce a devenit cel mai tânăr cancelar din istoria Austriei, Sebastian Kurz are astăzi doar 35 de ani și speră la o nouă carieră în afara politicii, dacă acuzațiile de corupție nu-l țin până la urmă în țară.
Palantir – obiectul magic din „Stăpânul Inelelor”
Palantir este numele globului magic din „Stăpânul Inelelor”, care permite celor care o folosesc să ia legătura cu toți ceilalți care o dețin și să le ofere o perspectivă asupra trecutului, prezentului și viitorului. Dar în aceeași poveste, cei care dețineau un palantir au fost corupți de prezența răufăcătorului stăpân al întunericului Sauron, după ce și el a intrat în posesia unui glob magic.
Sursa foto: Twitter/ Sebastian Kurz
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii