Fostul cancelar Gerhard Schroeder îl critică dur pe ambasadorul SUA la Berlin: Germania nu poate accepta să fie tratată ca o țară ocupată
Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, a lansat un atac virulent împotriva ambasadorului american la Berlin, Richard Grenell, afirmând că felul în care acesta se comportă este insultător față de țara gazdă. „Germania nu poate accepta să fie tratată ca o țară ocupată,” a declarat fostul cancelar într-un interviu pentru agenția Reuters.
Grenell s-a grăbit să răspundă atacului lui Schroeder, criticând în același timp agenția de presă pentru răspândirea a ceea ce el a numit „mesajul lui Putin,” făcând referire la faptul că fostul cancelar ocupă în prezent funcția de președinte al consiliului de administrație al gigantului energetic Rosneft, precum și al consorțiului Nord Stream AG, care se ocupă cu construcția și operarea conductei prin care Rusia vrea să exporte gaz natural în Germania, ocolind Ucraina și Polonia.
Analiștii cred că atacul lui Schroeder este, de asemenea, o nouă dovadă a anti-americanismului exagerat pe care mulți politicieni germani, în special din stânga eșichierului politic, îl manifestă față de Statele Unite și, mai ales, față de actualul președinte, Donald Trump.
Vorbind despre Grenell, Schroeder (74 de ani), care a fost cancelarul Germaniei între 1998 și 2005, a declarat că acțiunile ambasadorului american sugerează că el crede că Germania este ocupată de Statele Unite. Reamintim că Richard Grenell, care a fost numit în funcție în luna mai a acestui an și este în prezent unul dintre favoriții pentru a ocupa postul de ambasador american al SUA la Organizația Națiunilor Unite, a provocat criticile unor politicieni germani după ce și-ar fi declarat susținerea pentru forțele politice europene de dreapta. El a promovat de asemenea o atitudine agresivă în ceea ce privește interesele economice americane, în condițiile în care Administrația Trump amenință continentul european cu impunerea de tarife la diferite produse.
„Nu putem accepta să fim tratați ca o țară ocupată. Când mă uit la comportamentul ambasadorului american în Germania, am impresia că el se consideră mai degrabă un ofițer de ocupație decât un ambasador într-o țară suverană,” a afirmat fostul cancelar în interviul pentru Reuters.
Interesant este că declarația lui Schroder nu a apărut în interviul publicat în varianta engleză de agenția de presă, fiind însă menționată de către jurnalistul Noah Barkin, cel care a discutat cu fostul cancelar, pe contul său personal de Twitter.
De altfel, interviul cu Schroder realizat de Reuters abordează în principal relația Germaniei cu China. Fostul cancelar cere legături mai strânse între Germania și țara asiatică, spunând că acest lucru ar ajuta ambele state în lupta împotriva politicilor naționaliste și amenințărilor comerciale ale președintelui Trump. El a avertizat împotriva demonizării Beijingului și a susținut că investitorii chinezi au fost preferați de către europeni în detrimentul „lăcustelor” americane – un termen folosit de colegul său din Partidul Social-Democrat, Franz Muentefering, pentru a descrie companiile financiare din Statele Unite. „Acele țări care sunt afectate de conflictele pornite din Statele Unite vor trebui să se apropie. Nu putem deveni parte a unui război comercial american cu China.”
Ambasadorul american Grenell a reacționat la declarațiile lui Schroeder, afirmând pe Twitter: „Lobby-stul lui Putin pare furios din cauza Nord Stream 2. Iar „reporterii” @Reuters ar trebui să ceară reacții înainte de a promova mesajul lui Putin”.
O figură controversată
În materialul său, Reuters afirmă: „Cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Rusia, Schroeder este de asemenea de multă vreme un susținător al unei relații mai strânse cu China. El a vizitat deseori Beijingul în calitate de cancelar, a susținut intrarea Chinei în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și, în mod controversat, a făcut presiuni ca Uniunea Europeană să ridice un embargo asupra armelor impus Chinei în urma represiunilor din Piața Tiananmen.”
Agenția de presă amintește că, atunci când s-a aflat în fruntea Germaniei, Schroeder – liderul Partidului Social- Democrat (SPD) – a adoptat reforme care au pus capăt degringoladei economice din țară la începutul anilor 2000. Dar reformele sale i-au divizat pe social-democrații germani, mulți dintre ei văzând în el o figură controversată, în parte datorită apropierii sale față de președintele Putin.
La doar câteva luni după înfrângerea la alegeri în fața lui Angela Merkel, Schroeder a preluat funcția de președinte al Nord Stream AG, un consorțiu condus de compania rusă Gazprom, deținută de către statul rus. Anul trecut, el a fost criticat vehement de către colegii SPD după ce a devenit președintele consiliului de administrație al Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia.
Anti-americanismul din Germania
Opiniile lui Schroeder legate de strângerea legăturilor cu Rusia și China sunt însă împărtășite de mulți membri ai partidului său și de o parte însemnată a scenei politice din Germania. Așa cum scriam într-o analiză realizată în urmă cu câteva luni, anti-americanismul exagerat este o problemă delicată şi care dovedeşte că liderii germani nu gândesc logic şi pragmatic, în interesul naţional al Germaniei. Resentimentele pe care, mai ales, stânga germană le are faţă de preşedintele american Trump au sabotat relaţia pe care Germania, liderul Europei, o are cu Statele Unite.
E ca şi cum politicienii germani şi presa din Germania – care îl descriu constant pe liderul american ca pe o ameninţare la nivel global – nu reuşesc să accepte faptul că Trump este în momentul de faţă liderul Statelor Unite, că a fost ales de poporul american şi că realitatea de-acum e diferită, de exemplu, faţă de cea din urmă cu câțiva ani. Germania trebuie să aibă o relaţie complet funcţională cu Statele Unite, indiferent de cine conduce America. Unchiul Sam nu trebuie privit moralist şi cu aroganţă, căci aceasta s-a dovedit, de-a lungul istoriei, atitudinea greşită.
În toamna anului trecut, în timpul negocierilor de creare a unei coaliţii de guvernare la Berlin, mai mulţi experţi germani în politică externă au publicat un manifest în care avertizau politicienii din Germania că relaţia trans-atlantică trebuie menţinută şi cultivată cu orice preţ. Documentul – intitulat „În ciuda tuturor, America” – afirmă: „Ordinea mondială liberală, bazată pe multilateralism, normele și valorile sale globale, societățile și piețele sale deschise, este în pericol” din partea administrației Trump din cauza crezului său „America First.” Dar, susţinea manifestul, „este exact această ordine de care depinde libertatea și prosperitatea Germaniei… Dacă Germania dorește să fie un actor eficient în Europa, are nevoie de Statele Unite.”
Semnatarii documentului au avertizat împotriva anti-americanismului pe care îl manifestă mulţi politicieni germani, inclusiv cei social-democraţi, care l-au criticat continuu pe preşedintele Trump. „Suntem îngrijorați de cei care, în special din stânga politică, se simt în sfârşit liberi să rupă relaţia cu America şi vrem să le spunem că America înseamnă mult mai mult decât Trump, că America va exista şi după Trump, că dependența noastră strategică față de Statele Unite rămâne în picioare,„ a declarat Jan Techau, director al Richard C. Holbrooke Forum în cadrul Academiei Americane din Berlin şi fost director al think-tank-ului Carnegie Europe.
La rândul său, Thomas Kleine-Brockhoff, care conduce Marshall Fund în Berlin, a spus că el şi ceilalţi semnatari ai manifestului sunt îngrijoraţi că deteriorarea relaţiilor germano-americane ar putea să se accelereze, iar prezenţa în Parlament a Alternativei pentru Germania şi a stângii va face ca mai mulţi deputaţi de la Berlin să fie sceptici vis-a-vis de Statele Unite, să critice mai agresiv multilateralismul şi să fie mult mai pro-Rusia decât înainte.
Manifestul afirma că Statele Unite rămân un partener „indispensabil” atât pentru Germania, cât şi pentru Europa și că menține Germania încorporată în Occidentul democratic. „Dacă legăturile cu Statele Unite vor fi tăiate, cu ele vor dispărea şi reasigurarea de care au nevoie alte țări europene pentru a accepta o Germanie puternică în centrul continentului.”
În ceea ce privește conducta Nord Stream 2, scriam că acesta este un alt subiect în care Germania dă dovadă de „orbire strategică” prin sprijinul acordat proiectului. Rusia vrea să folosească acest proiect pentru a exporta gaz natural în Germania prin două conducte aflate sub Marea Baltică. Ucraina, care în acest moment reprezintă una dintre rutele de tranzit majore pentru gazul rusesc ce ajunge în Europa, va fi marele perdant (aşa cum va fi şi Polonia). Washingtonul se opune acestui plan care are ramificaţii geopolitice uriaşe – Kievul şi Varşovia sunt aliaţi cheie ai Americii în regiune – şi care va creşte dependenţa Europei de resursele energetice ale Rusiei.
În loc să diversifice (re)sursele de energie, companiile germane din domeniu preferă să accepte jocurile făcute de uriaşul rusesc Gazprom. Merkel, care recunoaște că vor exista consecințe negative pentru Ucraina, a vorbit mereu de Nord Stream 2 ca despre un proiect pur comercial. Experţii consideră că această retorică naivă este contrară implicațiilor geostrategice ale proiectului.
Surse: Reuters, Twitter / Foto: Gerhard Schroeder și Vladimir Putin / Sursa: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii