G4Media.ro

Fostul consilier al lui Putin, oligarhul Vladislav Surkov, considerat un ideolog al…

Sursa foto: Kremlin.ru

Fostul consilier al lui Putin, oligarhul Vladislav Surkov, considerat un ideolog al „putinismului” și arhitect al conflictului dintre Rusia și Ucraina, ar fi fost arestat la domiciliu, susține un fost deputat rus / Cine este Surkov

Fostul consilier al președintelui Vladimir Putin, oligarhul Vladislav Surkov, considerat „eminența cenunșie” a regimului Putin și arhitectul conflictului dintre Rusia și Ucraina, ar fi fost plasat în arest la domiciliu, susține un fost deputat rus.

„Vladislav Surkov este în arest la domiciliu. Au loc anchete în privinţa deturnării de fonduri din Donbas în 2014”, a scris Ilia Ponomariov, un fost deputat rus care a votat împotriva anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, într-o postare pe Facebook, citând surse militare rusești.

El a adăugat că, deși Putin l-a concediat pe Surkov în 2020, fostul consilier al președintelui rus este în continuare persoana care înțelege situația reală din așa-numitele autoproclamate Republici Populare Donețk și Lugansk. De asemenea, el ar fi avut legături în acea zonă.

„Surkov a fost întotdeauna destul de apropiat de Kadîrov (liderul cecen – n.r.) și este evident că academicianul nu inventează prea multe el însuși, ci urmează previziunile lui Vladislav Iurievici”, mai scrie Ponomarev despre un alt motiv probabil al reținerii.

Cine este Vladislav Surkov, considerat ideologul regimului condus de Putin

Surkov a fost crescut de mama sa într-un oraș aflat la 300 km de Moscova, tatăl său cecen părăsind familia când el era la încă o vârstă fragedă.

Surkov este un părinte fondator al „putinismului” și unul dintre principalii săi facilitatori, scria Financial Times (FT) în 2019.

El ar fi fost arhitectul „democrației suverane”, un sistem în care iluzia alegerii democratice avea un singur rezultat: continuarea guvernării lui Putin. În cadrul acestui sistem aparent deschis, se convoacă alegeri, candidații fac campanie, se votează, se numără voturile și același om câștigă, de fiecare dată

Un fost coleg al lui Surkov, citat de BBC, ar fi spus despre el că „la capătul degetelor sale controla firele atâtor structuri politice. Aceste structuri erau atât de complicate încât numai Surkov știa unde se află totul: opoziția, partidele politice, parlamentarii, guvernatorii, crearea sau închiderea unor mișcări politice sau ONG-uri, biserica, mass-media, societatea civilă…”.

Ideea sa centrală este aceea că stabilitatea statului înlocuiește libertatea individului și implică partide de opoziție false, un control rigid al mass-mediei și bariere imposibile de acces pentru figurile politice care nu sunt aprobate de regim, compensate de iluzia de a avea parte de avantajele tradiționale ale unei democrații adevărate.

Sursa foto: Kremlin.ru

Considerat „eminența cenușie” a actualului regim de la Kremlin, un Rasputin modern, Surkov a fost ideologul principal al lui Putin și, după cele mai multe păreri, cel mai apropiat consilier politic al acestuia timp de peste 12 ani, care a continuat să pună în scenă anexarea Crimeei în 2014 și implicarea Rusiei în războiul actual din Ucraina.

Surkov are fie 57, fie 59 de ani, în funcție de biografia consultată; În mod normal, el s-ar afla la apogeul carierei politice, dar nu se mai află în interiorul zidurilor impunătoare de cărămidă roșie ale Kremlinului, după ce s-a despărțit de Putin în primăvara anului 2020.

Cariera politică și apropierea de Putin

El și-a început cariera ca gardă de corp a unui oligrah rus. Mihail Hodorkovski, cândva cel mai bogat om din Rusia, l-a angajat ca parte a serviciului său de securitate. Omul de afaceri și-a dat seama curând că nu mușchii erau atuul lui Surkov, ci creierul. L-a însărcinat cu relațiile publice (PR), unde și-a perfecționat abilitățile în arta înșelăciunii și a direcționării greșite la intersecția obscură dintre afaceri și politică. După ce s-au certat, Hodorkovski a ajuns la închisoare, în timp ce Surkov a ajutat la desfășurarea unei campanii de PR împotriva sa.

Sursa foto: Kremlin.ru

Surkov a intrat în cercurile de la Kremlin când democrația din Rusia avea doar opt ani. În acel scurt timp, Elțîn supraviețuise unei tentative de lovitură de stat, aproape că pierduse președinția în favoarea unui comunist și, de fapt, încredințase puterea Kremlinului unui mic grup de oameni de afaceri care, conduceau atunci marile proiecte ale țării.

FT mai scrie că tânărul strateg politic s-a apucat imediat de treabă, construind un partid pentru Putin – „Rusia Unită” de astăzi, care a câștigat toate alegerile la care a participat – ajutând în același timp la înființarea altor partide, precum formațiunea naționalistă Rodina (Patria), în aparență independentă, dar condusă de Kremlin, concepută pentru a atrage cetățenii nemulțumiți care altfel ar fi votat pentru adevărații oponenți ai lui Putin, cum ar fi stângiștii convinși.

În 2011, Surkov a plecat de la Kremlin pentru a deveni viceprim-ministru, iar în mai 2013 a fost demis din guvern. Rivalii săi au închinat un toast pentru sfârșitul regenței sale. Dar patru luni mai târziu a revenit, de data aceasta în poziția de consilier oficial al lui Putin, însărcinat cu supravegherea politicilor privind situația din Ucraina. „Avea să fie o misiune cu un impact la fel de seismic ca și prima sa misiune”, subliniază FT.

Sursa foto: Kremlin.ru

În februarie 2014, la cinci luni după noua numire a lui Surkov, trupe rusești nemarcate au intrat în Crimeea pentru a captura obiective strategice și pentru a oferi asistență separatiștilor pro-ruși care cereau independența față de Kiev.

O lună mai târziu, în cadrul unui referendum declarat ilegal de Adunarea Generală a ONU, teritoriul a votat pentru a deveni parte a Rusiei. În același timp, grupurile pro-ruse din estul Ucrainei, susținute de Moscova, au început să preia controlul instituțiilor regionale și să se confrunte cu serviciile federale de securitate – confruntări care au izbucnit într-un război în toată regula.

De-a lungul timpului petrecut alături de Putin, Surkov a fost utilizat ca un propagandist abil și un manipulator al stării de spirit a opiniei publice.

Sursa foto: Kremlin.ru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. „În cadrul acestui sistem aparent deschis, se convoacă alegeri, candidații fac campanie, se votează, se numără voturile și același om câștigă, de fiecare dată”….ciudat rău..
    Meleșcanu vorbea despre ceva asemanator când i a spus lui Ponta in campania electorala să nu si facă iluzii că nu va fi președinte al României si că deja este stabilit cine câștigă alegerile…
    Pesedistule,penelistule,hauristule,useristule,pluseristule….m.u.c.i să fie că găinile se adună..
    Ce găini…viermi,mai bine…

    • Hahahahahaaaaaa!!!!… De unde K.I.L.U.’ meu ai tu informațiile astea? Te faci de ras. Dar sunt convins că există creiere de meduza care te cred. Hahahahahahaaaaa!!!!…

  2. Putin păcălit de Rasputin?

  3. Iuda a sfârșit în ștreang !…

    • Bre, ce-ai citit tu nu e Biblia. E Războiul stelelor. Și îl cheamă Ioda.” Ioda trăgătorul”…. , Nu Iuda trădătorul.

  4. Era de asteptat si asa se construieste o lovitura de stat. 😀

  5. Dar Surkov l-a intrecut.

  6. Nici nu stii cine omoara mai multi generali rusi: Stalin, Putin sau Zelea.

  7. Adica, ce sa intelegem? Ca geniul de la Kremlin a fost deliberat impins, de unii consilieri si fesebisti de-ai lui, pe calea asta a pierzaniei, via Ucraina?…