G4Media.ro

Fostul director al Ambulanței Neamț, trimis la închisoare pentru luare de mită.…

sursa foto: Pixabay

Fostul director al Ambulanței Neamț, trimis la închisoare pentru luare de mită. Cât era șpaga minimă pentru angajare. Președintele unei comisii de examinare: „Știți medicină de urgență cât păr pe broască”

Fostul director al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Neamţ, Dan Morenciu, a fost condamnat definitiv pe 13 iunie, de Curtea de Apel Bacău, la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată.

Dan Morenciu ceruse reducerea pedepsei pe motiv că denunțase mai multe persoane care îi dăduseră șpagă, dar judecătorii i-au respins cererea.

Instanța i-a pus sechestru pe bunuri și conturi până la recuperarea șpăgii de 82.000 de euro pe care a primit-o de la angajați ai SAJ Neamț și diverse alte persoane ca să se angajeze pe perioadă nederminată în cadrul structurii.

Procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe Dan Morenciu pentru 22 de fapte de luare de mită. În mai 2022, fostul director al SAJ Neamț a organizat concursuri pentru ocuparea mai multor posturi pe perioadă nedeterminată.

Examenul a fost doar de fațadă, pentru că, în realitate, Dan Morenciu a cerut mită direct sau prin intermediul subalternilor săi, Andronache Gladior (lider de sindicat), Elena Preda şi Maria Luminița Rozoschi (asistente şefe) de la 22 de persoane pentru ca acestea să fie declarate admise la concurs.

„În perioada 2-18 mai 2022, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuţie, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic (…). În aceste împrejurări, inculpatul Dan Dorin Morenciu, în calitatea menţionată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Gladior Andronache, Elena Preda şi Maria Luminița Rozoschi (aceasta din urmă fiind desemnată şi preşedintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (…) sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro (în total 125.000 euro) şi ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menţionat mai sus”, au stabilit anchetatorii.

Prins în flagrant

Dan Morenciu a fost prins în flagrant la o spălătorie auto din Piațra Neamț când primea șpagă 40.000 euro de la Elena Preda în numele a nouă persoane care doreau să fie angajate definitiv la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamț.

Elena Preda avea însă propriile planuri legate de șpaga pe care o cereau de la persoanele care voiau să fie angajate permanent la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț.

„De precizat este faptul că, independent de înţelegerea avută iniţial cu inculpatul Dan Dorin Morenciu, inculpata Elena Preda ar fi pretins şi primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro / persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial. În aceeaşi zi, din diferenţa de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Maria Luminița Rozoschi (…), iar suma de 6.000 de euro şi-ar fi însuşit-o în totalitate”, au precizat procurorii DNA.

„Voi vreți oameni de ăștia?!”

Potrivit anchetatorilor, la fel au acționat şi ceilalţi doi intermediari, Andronache şi Rozoschi, care i-au dat lui Morenciu suma de 27.000 euro (pentru 10 persoane), iar diferența de 16.000 de euro ar fi împărțit-o între ei.

Ca să se asigure că nu vor fi niciun fel de probleme în timpul examenului, Andronache şi Rozoschi le-au dat câte 1.500 de euro și membrilor comisiei de examinare, Mihaiela Cojocariu şi Lucian Georgian Cojocariu.

„Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toţi cei 22 de candidaţi au fost declaraţi admişi în condiţiile în care mulţi dintre ei nu ar fi dovedit că au avut cunoştinţele necesare promovării examenului”, mai spun procurorii anticorupție.

De altfel, într-o discuție interceptată de anchetatori, Maria Luminița Rozoschi, preşedintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar, a afirmat despre ambulanțieri că „erau foarte veseli, lătrau prin curtea ambulanței că ei s-au dus, c-au făcut, c-au reușit, c-au nu știu ce….. la scris au luat note foarte mari, erau foarte deștepți și am spus: nu vă supărați știți medicină de urgență cât păr pe broască, i-am zis, cât păr pe broască”.

Tot Maria Luminița Rozoschi are o izbucnire nervoasă când realizează nivelul extrem de slab de pregătire al candidaților care s-au prezentat la concurs: „te prezinți la ambulanță cu 1,20, mă? 1 și 10…păi astea-s note? Voi vreți oameni de ăștia?! Așa i-ați încurajat!”, potrivit stenogramelor din dosarul DNA.

Procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 13 dintre angajaţii Serviciului de Ambulanță Județean Neamţ şi candidaţi la concurs, acuzați de dare şi luare de mită. Aceștia au recunoscut faptele de care erau acuzați și au primit pedepse cuprinse între 1 an şi 6 luni şi 2 ani şi 8 luni închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Maria Luminița Rozoschi = impostura din sistemul medical in toata splendoarea ei , deci tanti se indigna cat de prosti sunt candidatii in timp ce lua spaga sa-i admita , bravos! asta nu e condamnata?

  2. Partea nasoală pentru comparație este că exista prin Amazonia o broască cu păr…

  3. Dacă informațiile mele sunt bune, în București taxa e de 10.000 EUR.