G4Media.ro

Fostul director al Direcției economice din Ministerul Transporturilor, Petre Neacșa, trimis în…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Fostul director al Direcției economice din Ministerul Transporturilor, Petre Neacșa, trimis în judecată / E acuzat de luare de mită în achiziția a patru nave

Petre Neacșa, directorul Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a fost trimis în judecată, fiind acuzat de luare de mită în dosarul navelor supra-evaluate de la Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) potrivit unui comunicat al DNA.

Fostul funcționar se află sub control judiciar.

Procurorii susțin că ARSVOM a cumpărat patru nave supra-evaluate cu circa 85.000.000 lei (fără TVA), iar Petre Neacșa ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, beneficiari ai contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.

În perioada septembrie 2020 – mai 2021, directorul din Ministerul Transporturilor e acuzat că a primit banii respectivi pentru a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective.

Achizițiile de nave au avut loc în 2020, în plină pandemie, când economia României s-a confruntat cu cea mai mare scădere din ultimele decenii. Achizițiile au fost aprobate prin ordine ale ministrului Transporturilor, Lucian Bode, în vara anului trecut, iar contractele au fost semnate după doar câteva luni. Astfel, la achiziția unei nave specializate pentru depoluare, ordinul de ministru a fost emis în iulie 2020, iar contractul a fost semnat în septembrie 2020. Valoarea unei singure nave – de 25,8 milioane de lei.

Comunicatul DNA:      

În cauza mediatizată prin comunicatul 648/VIII/3 din 07 iulie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus disjungerea dosarului și trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului NEACȘA PETRE, la data faptei, director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonoma „Administratia Fluviala a Dunarii de Jos” au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.

Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Generale Anticorupție și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. 4 nave e un fleac la cat se ciordeste in romanistan

  2. Bode iar ai dormit?!
    Nu stiu ce sa cred, esti incompetent sau spagar?
    Acum mai stiu ca un ministru are un teanc de acte de semnat, nu poti sa verifici exact ce semnezi dar ai totusi niste subalterni care ar trebui sa isi faca treaba.
    Daca sunt pusi de tine iar e vina ta.

    • Nu e vigilent.

    • „Petre Neacșa a fost numit secretar general al Ministerului Transporturilor pe 23 februarie 2017, de către premierul de la acea vreme, Sorin Grindeanu. El a mai ocupat funcția de director economic al Ministerului Transporturilor”

      Orban l-a destituit in 20 noiembrie 2019 din post ocupat temporar.

      A ajuns in consiliul Tarom: ministrul Drulă i-a mandatat pe:
      „Petre Neacșa – din data de 20.01.2020”

      In 2020 septembrie aflat in MT invarte niste nave, sa nu imi spui tu ca Bode nu stia de manevra si nu l-a trimis la inaintare.

      P.S. Mi-am schimbat parerea despre tine, ai pus poza de manelista…

  3. V-a promis și vouă ceva sau ați făcut-o din plăcere?

  4. pun pariu pe orice ca isi ia cu suspendare iar altul ce fura o paine isi ia ani cu executare

  5. Neacsa se ” capatuieste ” de ani, nu de acum. A „inchis ochii ” la multe contracte mai ales in cazul in care era membru in CA .
    Nu e singurul , este o clica de directori in minister , imbarligati intre ei de ani si ani aceiasi , pe viata se pare.
    Daca DNA ar lua la puricat acest minister de la achiziitii , prestari servicii, cheltuieli ar lasa ministerul fara multi angajati actuali .
    Faptul ca Neacsa a fost numit de multi dovedeste incapacitatea acelora ,faptul ca nu au specialisti, nu se pricep, nu sunt competenti sa tina fraiele unui minister.