G4Media.ro

Fostul judecător și membru CSM Toni Neacșu: „Înalta Curte a sesizat CCR…

Fostul judecător și membru CSM Toni Neacșu: „Înalta Curte a sesizat CCR privind neconstituționalitatea întreruperii prescripției/ Instanțele întreabă ÎCCJ cum să aplice decizia CCR privind prescripția”

Fostul judecător și membru CSM Toni Neacșu a anunțat, sâmbătă dimineață, printr-un mesaj pe Facebook că un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție a sesizat Curtea Constituțională a României privind excepția de neconstituționalitate a OUG 71 din 30 iunie 2022, cea prin care a fost modificat art. 155 alin. 1 din Codul penal referitor la întreruperea prescripției răspunderii penale și a fost pus în acord cu decizia CCR 358/26 mai 2022.

Neacșu susține, la rândul lui, că ordonanța de urgență încalcă ordinea constituțională, ”Guvernul neavând dreptul să reglementeze în domeniul justiției (al infracțiunilor și al pedepselor) prin intermediul ordonanțelor de urgență, astfel cum poporul român a decis prin Referendumul din 2019”.

Neacșu a mai semnalat faptul că instanțele întreabă Înalta Curte cum să aplice decizia CCR privind prescripția:

”Deși părea clară decizia CCR pe prescripție iată că instanțele sunt de altă părere și sesizează ÎCCJ pentru a primi dezlegare. Din punctul meu de vedere o astfel de hotărâre a ÎCCJ prin care să interpeteze efectele clare ale deciziei CCR ar trebui să fie inadmisibilă”.

Toni Neacșu a fost avocatul unui inculpat din procesul lui Liviu Dragnea și a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru că a încasat fără să aibă dreptul salarii și diurne pe vremea când era în Consiliul Superior al Magistraturii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Si CCR va spune „Simplu. Se prescrie orice proces al unui politician. Pentru ceilalți inculpați se prescrie dupa ce dau șpagă”

  2. Și uite asa… infractorii de toate neamurile își unesc fortele cu ajutorul armei lor , CCr, și dictează în România.

  3. Era clar că ordonanța e dată ca să pice la CCR și să scape mafia PSDNL. Dar voi veți vota PSDNL peste 50% din nou, aveți sclavia în sânge.

    • In princiupu, aveti dreptate, Predoiu si-a facut „datoria”! Dar, marea buba asa cum am mai spus, esta la/in Parlamentul din care face parte si USR de peste 6 ani, si care „s-a spalat pe maini” cum „se spala” si acum! Niste ziceri contondente azi, d’ale lui Drula, nu tin loc de Lege, Lege care ar fi trebuit data inca din 2018! Asa ca….

    • asa ca ce? ca usr are infim in parlament! sau nu stii cine are majoritate?

    • Eeee,dacă era Danilet la CCR nu se mai întâmplă mizeria asta, nu? Ce se mai lupta și opunea el!

    • Mai degrabă multă PROSTIE incultii

  4. Domne, dacă împricinaţii ie ciordache d-ai noştri, se prescie. Dacă ie d-ai celorlalţi, nu.

  5. @Adriana Negureanu: Vorbim ca să ne aflăm în treabă. USR este de 6 ani în Parlament din care a fost 8 luni la guvernare. Câte legi poți da în 8 luni, mai ales că junghiul de lângă tine, recte PNL îți pune piedică la orice pas. Spne-mi cu mintea matale și luminează-mă și pe mine cum poți alege prioritățile din hățișul infinit de legi strâmbe, date de-a lungul a 32 de ani? O imensă majoritate dintre ele au fost făcute cu rea intenție sau cu dedicație. Sunteți în stare ca să găsiți țap ispășitor USR-ul și dacă mâine răsare soarele, e cutremur, sau e eclipsă de lună. Hai, mai ușor cu pianul pe scări! Fiți obiectivă și vedeți cine sunt adevărații vinovați pentru situația în care se află țara!

  6. Justitia romana, o TRAGEDIE!

  7. De fapt problema e ca nimeni nu vrea sa isi asume raspunderea, oricum ai da o nu e correct….legal vs moral. Si nu prea e cale de mijloc …

  8. Bună ziua tuturor. Decizia Nr 297/2018 , respectiv din data de 26 mai 2022, privind
    Neconstituționalitatea art. 155 alin 1 este foarte bine venită. Acest art. 123 alin 1 din 1969, a fost înlocuit de actualul art. 155 alin 1 cu același criterii. Nu poți să judeci un dosar penal tot în același condiții de 53 de ani. Știința a evoluat și noi rămânem să judecăm la mentalitatea celor decedați deja de zeci de ani ??? Totodată este bine pentru soluționarea procesul penal într-un termen cât mai scurt posibil, al termenului de prescripție, fără să-i mai fie dată posibilitatea organului de cercetare penală să amâne un proces, in loc să-l soluționeze urgent. In felul acesta, statul scăpa de anumite cheltuieli de care nu are nevoie și elimină totodată posibilitatea organului de cercetare penală, să nu-și mai bată joc de presupusul inculpat. Asta ca o părere personală. Felicit inițiativa CCR.

  9. O mai fuşeresc vreo câteva săptămâni, până uită prostimea şi îi scapă pe toţi corupţii. Garantat!

    • Modus operandi a inceput sa se contureze.”Presa sa ma pupe in fund”…. .Dorneanu a spus asta suparat ca nu mai este invitat la colocviul constitutional de la Moscova.