G4Media.ro

Fostul ministru al justiției, Stelian Ion, interviu pentru presa germană: Comisia Europeană…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Fostul ministru al justiției, Stelian Ion, interviu pentru presa germană: Comisia Europeană poate lua măsuri împotriva statelor membre care încalcă în mod constant valorile europene fundamentale. Situația din România este gravă

În timp ce Croația face parte din spațiul Schengen de la începutul anului, alte două state candidate nu au reușit să intre în Schengen: Bulgaria și România, care au aderat la UE în 2007, au eșuat în decembrie din cauza veto-ului Austriei și Olandei. Prin urmare, aceștia trebuie să aștepte în continuare să fie admiși în spațiul Schengen (de obicei, fără controale la frontieră). Austria acuză România și Bulgaria că nu își îndeplinesc obligația de a controla frontierele externe ale UE și, în special, de a înregistra în mod corespunzător migrația neregulamentară. Dintre cele 100.000 de persoane care au intrat neregulamentar în Austria în 2022, trei sferturi nu au fost înregistrate în țările din jur, deși acest lucru ar fi trebuit să se facă, potrivit Vienei, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), într-o analiză publicată pe 22 ianuarie, semnată de Michael Martens.

România și Bulgaria rămân astfel în sala de așteptare a zonei Schengen. Ei știu bine acest lucru, deoarece ambele țări îndeplinesc de mai bine de un deceniu cerințele tehnice pentru aderare, după cum a confirmat de mai multe ori Comisia Europeană. Cu toate acestea, ele eșuează în mod repetat din cauza obiecțiilor statelor membre individuale. De exemplu, Germania, Franța și Țările de Jos și-au exprimat deja veto-ul în 2011. Ministrul federal de interne de la acea vreme, Hans-Peter Friedrich, și omologul său francez, Claude Guéant, au susținut că nu s-au înregistrat progrese în lupta împotriva corupției și a crimei organizate, motiv pentru care candidații nu au putut garanta protecția frontierelor externe ale Europei.

Între timp, Ungaria, în cazul României, cu gândul la minoritatea maghiară din Transilvania și Banat, pledează de ani de zile pentru o extindere rapidă a spațiului Schengen.

Fostul ministru român al Justiției, Stelian Ion, este și el de părere că țara sa ar fi trebuit să fie admisă în spațiul Schengen cu ani în urmă, întrucât îndeplinește toate criteriile tehnice pentru aceasta. În același timp, însă, într-un interviu acordat FAZ, el solicită Comisiei Europene să urmărească îndeaproape acțiunile elitelor de la București și, dacă este necesar, să folosească mecanismul statului de drept împotriva țării. Cu ajutorul acestui instrument, Comisia poate lua măsuri împotriva statelor membre care încalcă în mod constant valorile europene fundamentale. Situația din România este gravă, potrivit relatării lui Ion. Curtea Constituțională a României, ai cărei membri sunt numiți (de către Parlament sau de către președintele Republicii), este acum doar „un instrument” al politicii, spune el, notând: „În ultimii ani, deciziile Curții Constituționale au fost mai mult orientate politic decât juridic.”

Fostul ministru critică în special trei legi ale sistemului judiciar adoptate anul trecut. Potrivit acestuia, ele amintesc puternic de răutățile politicianului Liviu Dragnea, din Partidul Social Democrat din România, PSD, condamnat ulterior pentru corupție. Dragnea și acoliții săi au încercat cu o deosebită îndrăzneală să supună sistemul judiciar controlului lor și, printre altele, să introducă „indemnizații” pentru corupție.

După ce a eșuat și a fost înlăturat temporar de la putere, președintele Klaus Johannis a ajutat PSD să revină la guvernare împreună cu Partidul Național Liberal. Legile justiției adoptate de actuala coaliție sunt chiar mai nocive decât ce s-a întâmplat în România pe vremea lui Dragnea, „pentru că întăresc controlul politicului asupra justiției în general”, spusese recent Ion într-un interviu televizat.

Pentru F.A.Z., Stelian Ion a declarat: „Sunt câteva aspecte foarte negative în aceste legi. Una dintre ele se referă la procedurile de promovare a judecătorilor și procurorilor.” În viitor, va fi nevoie de docilitate politică, nu de merit, pentru a putea avansa în sistemul judiciar. Acest lucru este demonstrat, de exemplu, de faptul că, în viitor, pentru promovare vor fi suficiente simple interviuri orale în spatele ușilor închise. Aceste interviuri sunt importante, dar nu trebuie să fie singurul criteriu de promovare. Acum nu ar mai exista concurență și nici teste de aptitudini în sistemul judiciar. Doar interviurile realizate după criterii de neînțeles decid. În acest fel, docilitatea față de superiori devine criteriul decisiv pentru promovare. Un astfel de „sistem piramidal” este „periculos pentru sistemul judiciar”.

Când el însuși a fost demis din funcția de ministru al Justiției, în septembrie 2021, lucra la o reformă a căilor de promovare în magistratură, care ar fi trebuit să pună mai mult accent pe aspectele meritocratice, susține Ion. Un alt proiect a fost acela de a conferi din nou mai multe puteri agenției anticorupție din România, DNA, înființată la presiunea UE. Sub conducerea fostei sale șefe, actuala șefă a Parchetului European, Laura Kövesi, DNA a obținut temporar mari succese în lupta împotriva corupției la nivel înalt și la nivel de vârf. Tocmai din această cauză, politicienii i-au retras mai târziu competențele pe baza unor motive nesigure. Astfel, DNA nu mai poate ancheta judecătorii și procurorii corupți. De asemenea, Ion nu a reușit să restabilească aceste atribuții pentru agenție. „Acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu cred că se va întâmpla”, spune el. DNA nu va redeveni la fel de puternic și de temut ca pe vremea Laurei Kövesi.

Potrivit lui Ion, este îngrijorător și faptul că cei mai înalți procurori ai țării au acum puterea de a încheia pur și simplu anchete de urmărire penală la un nivel inferior, ocolind orice ierarhie și etape formale intermediare. Acest lucru a fost criticat de mai multe ori și de Comisia de la Veneția, organismul juridic al Consiliului Europei, fără ca coaliția să se abțină. „Așa cum stau lucrurile în momentul de față, din păcate, asistăm la un declin”, rezumă Ion evoluțiile din ultimul an. El spune că este important să se corecteze deficiențele legilor judiciare și să se introducă promovări bazate pe merite reale. Nu există nicio altă modalitate de a reduce corupția în sistemul judiciar.

Neașteptând nimic de la actualul guvern de la București, Ion speră la Bruxelles. Comisia Europeană ar trebui să monitorizeze și, dacă este necesar, să sancționeze „orice posibilă abatere” de la valorile fundamentale ale UE. Acest lucru trebuie să se întâmple rapid, spune el, pentru ca evoluțiile nedorite să nu se agraveze. Fostul ministru al justiției citează Ungaria ca exemplu de precauție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Cu toti stim ca e grava, dar vointor niste corupti ca PSD-ul sunteti 👍

  2. Zi USR si trage apa aceeasi b⁰schetari corupti ca si in P.SD/P.NL/UD.MR/AP.P/P.ER/PP.usl/S.OS/A.UR 👍

    • Eroare. Ceea ce faci tine de strategia grupului infracțional care se numeste PSD+PNL+UDMR. Nu toti sunt infractori, incompetenti si mincinosi ca voi. In tara asta sunt si romani cinstiti. Ceea ce tu nu poti intelege si asta te frustreaza teribil.

    • @CLE sunt si romani cinstiti. Dar cati? Si mai ales cati ies la vot? Si da, nici in USR nu sunt doar fecioare neprihanite (la Iasi vad cu ochii mei cum USR pactizeaza cu PNL-ul lui Chirica) cand le dicteaza interesul. Dar in mod cert sunt mult mai putini curupti decat in USL

  3. Florime sa me bagam ďɓ in cõpii si familia ta de tradatori AUR olaco PSDist, putrëgai rusesc 👍

  4. Ba imi vine sa ma 💩, cheam-o pe nevasta-ta sa-l trantesc in ea si dupa fugi si linge-o 👍👏🤣

  5. Fuginla AUR si impuacal cu püļa in gu.ra pe Geoegiana Simion 👍

  6. 💩-ne-am pe tine de troll rus, impuťit si nes💋ŝpalat 👍

  7. „Austria acuză România și Bulgaria că nu își îndeplinesc obligația de a controla frontierele externe ale UE…|

    Acuzația este absurdă, atâta vreme cât organismele specializate din UE demonstrează că ruta principală de migrație dinspre Asia este prin Balcanii de Vest, adică prin Croația, pe care Austria a susținut-o pentru aderare și Ungaria, nu prin Bulgaria și, peste Dunăre, prin România.

    De altfel, Nu Austria este principalul opozant al aderării Bulgariei și României la Schengen, ci Olanda. Iar motivele sunt de ordin economic, nu privitoare la justiție. Germania, însă, știe cu siguranță aceste lucruri.

    • Alo domnu subiectul e altul. Si da, ai dreptate, granitele Romaniei sunt impenetrabile. Nu tu droguri, tigari sau imigranti. D-astea vezi numai in Occidentul decandent.

    • @CLE _ „Alo domnu…”

      Vă mulțumesc pentru atenționare.
      În scopul identificării ușoare a pasajului din text la care se referă comentariul meu, l-am citat. Se vede treaba că chiar și astfel poate fi uneori dificil. Nu am nicio îndoială că reluarea lecturii va avea efectul pozitiv pe care ni-l dorim.

    • @Constantin Tema articolului este cea din titlu si anume justitia din RO si felul cum arata legile justitiei facute de USL. Si nu ar fi zis nimeni nimic daca nu bateai campii cu rutele tale si cum Olanda nu vrea, asta fara sa ai nicio dovada.
      De ce nu vreti sa acceptati ca adevarul e undeva la mijloc? Sunt atatea articole acum in fiecare zi cum prind migrantii cu sutele pe la granita de vest.

  8. De ce avem nevoie sa ne ”monitorizeze”mereu cineva? România= Neutralitate,Suveranitate,Independență. RO-EXIT,REFERENDUM!

  9. Useristi nu se pot exprima asa murdar in public, doar in cercuri retranse, ca in Team Building. Mai degraba vrei sa ii faci pe useristi de cacao in fata alegatorilor, si nu că ar plange cineva, dar esti prea de la tara!

  10. Stelica boxa trebuie premiat de Usr ca a mai taiat 2% din voturile pt. cel mai tare partid. Ha ha ha ha

  11. Evident, “toate bune si frumoase” pana la rapoartele Comisiei de la Venetia si Comisiei UE!!! usl 2 a ingropat justitia …la comanda infractorilor, fugarilor, politrucilor.

  12. Ăștia numai asta fac, merg sa părasca la Bruxelles, sau o pun de un proces.
    Procesomani și pun bete in roate la orice, nu contează că lucrul respectiv ar fi bun pentru comunitate, contează că este de la alt partid și ura lor este pe viață.
    Mare minune sa mai ia 5% la viitoarele alegeri,chiar și simpatizanții s-au convins de ce sunt in stare.