Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a dat în judecată și Radio Europa Liberă România, publicație finanțată de Congresul Statelor Unite. În noiembrie, Toader chemase la bară Deutsche Welle, trust de presă deținut de Statul german
Tudorel Toader, fost ministru al Justiției între 2017 și 2019, a intentat un nou proces împotriva unui site de presă și a unui jurnalist. Într-o acțiune depusă ieri, la Tribunalul Iași, Toader s-a îndreptat împotriva jurnalistului Marian Păvălașc și a trustului de presă Radio Europa Liberă – Radio Free Europa/Radio Liberty Inc prin reprezentanta sa Radio Europa Liberă – Organizația non-profit RFE/RL Inc. Este cel de-al doilea proces de acest gen pornit de Toader la această instanță, după cel din luna noiembrie, în care pârâți sunt trustul Deutsche Welle și jurnalistul George Arun.
În ambele situații, nemulțumirea lui Toader a fost cauzată de faptul că cele două site-uri au publicat articole în care autorii i-au atribuit, pentru perioada în care era ministru al Justiției, paternitatea asupra formei finale a Legii recursului compensatoriu. Acest document, adoptat în 2017, a permis eliberarea, înainte de termen, a multor infractori cărora le-au fost scăzute pedepsele din cauza condițiilor precare din închisori.
În materialul cu titlul ”Țară în service. Ororile din închisori. Ce (nu) a respectat România din decizia CEDO privind tortura deținuților”, incriminat de Toader și publicat de Marian Păvălașc pe 6 ianuarie 2022, pe site-ul Radio Europa Liberă România https://romania.europalibera.org/a/31641022.html, aceasta a scris că ”Ministru al Justiției în acel moment era Tudorel Toader. Acesta a propus imediat după decizia CEDO un plan de investiții, care nu a fost respectat niciodată conform sindicaliștilor din sistem.
În schimb, Tudorel Toader a găsit o soluție ingenioasă de care beneficia orice deținut român care primise o condamnare din 2012 și până în 2017. Ca recompensă pentru condițiile de tortură din penitenciare, fiecare deținut primea practic o micșorare a condamnării. (…) Recursul compensatoriu impus de Tudorel Toader nu a îmbunătățit viața de după gratii. Ba din contră, susțin sindicaliștii din sistem.”
De-a lungul timpului, fostul ministru a contestat faptul că a contribuit la includerea prevederilor controversate din lege, situație pe care, de altfel, Păvălașc a menționat-o în articolul său: ”Tudorel Toader a explicat mereu că proiectul recursului compensatoriu nu este al lui, ci fusese inițiat de guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, în perioada 2015-2016.”
Obiectul procesului lui Toader este ”acțiune în constatare”, prin care reclamantul poate obține înlăturarea unui articol de pe un site și/sau despăgubiri. Primul termen al dosarului nu a fost, încă stabilit. Contactat de G4Media.ro, Toader nu a răspuns întrebărilor.
„Europa Liberă nu a primit nicio înștiințare privind existența unei acțiuni judiciare intentată de domnul Tudorel Toader. Nu am primit, de asemenea, nici vreo informare sau vreun drept la replică din partea domniei sale în legătură cu niciunul dintre articolele noastre. Sperăm că demersul fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, urmărește clarificarea anumitor situații și nu este o formă de presiune asupra presei libere din România”, a declarat Ionuț Benea, redactor-șef Europa Liberă.
La sfârșitul lunii noiembrie, Toader a intentat un alt proces, cauzat de același motiv, împotriva trustului Deutsche Welle și a jurnalistului George Arun. În ediția online, în limba română, a acestei publicații, Arun scrisese, pe 2 iulie 2022, că ”Potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiției, 16.200 de deținuți au fost eliberați din închisori în baza Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, lege promovată de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader în guvernarea PSD.”
Ambele organizații de presă intrate în colimatorul lui Tudorel Toader sunt deținute/finanțate de state occidentale. Conform unei informații de pe site-ul propriu, ediția în limba română a Radio Europa Liberă face parte dintr-o companie media independentă finanțată de Congresul Statelor Unite, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Media Globală, și ”transmite spre 23 de țări în 25 de limbi.”
Trustul Deutsche Welle este deținut de Statul german. Are circa 4.000 de angajați din 140 de țări și produce emisiuni radio și de televiziune, precum și conținut pentru site-uri de analize și comentarii disponibile în 32 de limbi.
Atât Radio Europa Liberă, cât și Deutsche Welle dețin în România site-uri de știri, analize și investigații.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
28 comentarii