Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a dat în judecată trustul Deutsche Welle și un jurnalist pentru că au scris că, în mandatul său, a ”promovat” legea recursului compensatoriu
Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a dat în judecată, ieri, la Tribunalul Iași, trustul internațional de presă Deutsche Welle care deține un site în limba română, și pe George Arun, un jurnalist de la această publicație. În luna iulie, Arun a scris un articol în care afirma că Toader a ”promovat” legea recursului compensatoriu, prevedere din 2017 care a dus la eliberarea anticipată, din penitenciarele românești, a multor infractori. Fostul ministru a negat, în mod repetat, că ar fi fost responsabil de adoptarea acestei legi.
- „Potrivit datelor furnizate de Ministerul Justiției, 16.200 de deținuți au fost eliberați din închisori în baza Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, lege promovată de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader în guvernarea PSD”. Acest fragment l-a deranjat pe Toader încât a decis să îl acționeze în instanță pe autorul George Arun și publicația Deutsche Welle care a găzduit, pe 2 iulie 2022, articolul cu titlul ”Închisorile din România: gândaci, ploșnițe și tentative de suicid”.
Obiectul dosarului intentat de Toader este ”acțiune în răspundere delictuală”, ”urmașa” din punct de vedere legal al proceselor de calomnie prin care persoanele care se consideră prejudiciate de o acțiune a unei alte persoane pot cere daune de la aceasta prin intermediul instanțelor de judecată. Un prim termen al dosarului nu este, încă, stabilit.
Contactat de G4Media.ro, George Arun a declarat că ”În momentul de față, nu comentez.”
Deutsche Welle este un trust de presă deținut de Statul german. Are circa 4.000 de angajați din 140 de țări și produce emisiuni radio și de televiziune, precum și conținut pentru site-uri de analize și comentarii disponibile în 32 de limbi.
Lege controversată, care a dus la eliberarea anticipată a unor persoane condamnate pe motivul condițiilor proaste din penitenciarele românești, aceasta a fost abrogată în 2019. De-a lungul timpului, Toader a contestat, de mai multe ori, faptul că ar fi fost responsabil de adoptarea formei finale a acestei legi. Cel mai recent, pe 13 noiembrie 2022, Toader a scris pe contul său de Facebook:
- ”Simplă info!
Să ajutăm adevărul sa iasă la suprafață!
În repetate rânduri am tot postat despre recursul compensatoriu. Am arătat cum proiectul de lege a fost inițiat de către guvernul condus de Cioloș, cum, în calitate de ministru, am arătat că MJ nu susține inițiativa legislativă, iar în controlul de constituționalitate am susținut neconstituționalitatea legii adptate.
Cu toate acestea, văzând cum îmi este atribuita responsabilitatea inițierii si susținerii legii recursului compensatorii, în zilele următoare voi depune acțiune în instanta împotriva unuia dintre cei care au dezinformat în mod repetat!
PS: nu merită să spun numele celui care astăzi a reluat afirmațiile calomnioase!”
Tudorel Toader, în prezent rector al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și avocat, nu a răspuns mesajelor și apelurilor G4Media.ro.
În mandatul său de la Ministerul Justiției, el a avut o relație tensionată cu o parte a presei. În 2019, i-a amenintat pe jurnaliști că le va retrage acreditările la minister daca aceștia vor continua să îi adreseze întrebări despre Legile justiției, lucru care, apoi, a și avut loc în cazul Ionelei Arcanu (Realitatea TV) și a lui Ovidiu Oanță (Pro TV). Pretextul oficial: aceștia nu au respectat „regulile de conduită”, „ar împiedica desfăşurarea normala a activităţii autorităţii publice”.
În alte ocazii, a anunțat că ia în considerare să dea în judecată ziariști care îi criticaseră activitatea. Într-o postare pornind de la aceeași temă a recursului compensatoriu, Toader a scris, tot pe Facebook:
- ”Hotarat lucru – gazeta electronica ziare.com isi doreste sa fie chemata in judecata, pentru a intelege ca trebuie sa se documenteze inainte de a scrie ceva !
Repetam spre a se intelege ! Legea privind recursul compensatoriu a fost initiata de catre Guvernul zis tehnocrat si modificata, in mod substantial, de catre parlamentari.
MJ a dat aviz negativ modificarilor parlamentare. Mj a sustinut neconstitutionalitatea proiectului de lege. Intrebare – oare ce motive are ziare.com de sustine un astfel de neadevar?”, reafirma Toader pe fondul dezbaterilor despre infractiunile comise de beneficiarii recursului compensatoriu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
63 comentarii