Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, în scandalul medicilor acuzați de omor calificat: ”Domnul Rafila minte de patru ori / Să prezinte public Ordinul de ministru care a trimis echipa de control la spital”
Fostul ministru USR-PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat joi, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că ministrul Alexandru Rafila (PSD) minte ”de patru ori” în scandalul medicilor de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” acuzați de procurori de omor calificat.
Voiculescu spune că Rafila minte când spune că oamenii din Corpul de Control nu au găsit nicio neregulă la spital pentru că ”sunt economiști sau juriști”:
- ”Domnul Rafila spune că oamenii săi din Corpul de Control nu au găsit nimic la spitalul Sf. Pantelimon pentru că „sunt economiști sau juriști”. FALS! Potrivit informațiilor publice, în control au fost Sorin Luca și Octavian Melintescu. În fapt, șeful Corpului de control și al misiunii de control, domnul Sorin Luca este medic. Dr. Sorin Luca”.
Fostul ministru mai spune că Rafila minte și când spune că verificarea actului medical este făcută de alte instituții și canalizează atenția spre Colegiul Medicilor:
- ”Alexandru Rafila susține că verificarea actului medical o face altcineva și aruncă vina pe Colegiul Medicilor. FALS! Domnul Rafila are în directa subordine Inspecția Sanitară, cu atribuții de control în calitatea actului medical! Art. 26 din Legea Sănătății (Controlul în sănătatea publică) stabilește la alin. 2, punctul a) că inspecția sanitară de stat verifică “calitatea serviciilor de asistență medicală”. Tot conform legii, domnul ministru Rafila ar fi putut, de asemenea, să includă în Comisia de Control și alți specialiști din cadrul ministerului sau al Comisiilor de specialitate. Sunt sigur că SRATI ar fi pus la dispoziție specialiști așa cum se arată acum dispuși să pună la dispoziția procurorilor”.
Vlad Voiculescu mai spune că Alexandru Rafila spune un lucru fals și atunci când subliniază că și-a făcut treaba bine și că nu are de ce să-și dea demisia:
- ”FALS! În fapt, Rafila a trimis în control la spital doi pensionari speciali, și fără să fac vreun proces de conștiință cuiva, ce pare că au reușit este să acopere, nu să descopere lucruri. Cum altfel să înțelegem din decizia sa de a-și trimite în control consilierul pensionar? Pe Octavian Melintescu. Domnul consilier personal al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cumulează salariul de la stat cu o pensie specială de aproape 3.000 de euro pe lună. Fost adjunct al Direcției Generale Anticorupție, Octavian Melintescu a dat concurs pentru funcția de director al Corpului de Control al ministrului Sănătății, dar a picat cu brio după ce a obținut nota de 2,65”.
Voiculescu i-a cerut public lui Rafila să prezinte ordinul de ministru prin care a trimis o echipă de control la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”:
- ”Îi cer ministrului Alexandru Rafila să prezinte public Ordinul de ministru care a trimis echipa de control la spital. Dacă l-a dat, dacă nu cumva a făcut doar figurație la tv, în luna aprilie, spunând aceeași poezie pe care o spune de fiecare dată “am trimis corpul de control”. În Ordinul de ministru ar trebui să scrie exact ce anume a cerut domnul ministru Rafila să fie controlat la spitalul Sf Pantelimon. E un document important, care ar clarifica multe lucruri”, a mai spus fostul ministru al Sănătății.
Vlad Voiculescu mai întreabă și de ce din aprilie până în prezent organele de control nu au putut explica ce s-a întâmplat la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”:
- ”De ce avem atât de multe instituții de control și supra-control în sănătate dacă 99,99% din nenorocirile din spitale rămân neelucidate?De ce ar fi făcut două femei în floarea carierei crimele de care sunt acum acuzate de către procuror?
De ce trei… nu una, nu două, ci trei organe de control, din aprilie și până azi nu au putut răspunde pertinent la o întrebare de bun simț: ce s-a întâmplat acolo?
De ce mai este domnul Rafila acolo dacă orice om din țara asta acum va trăi cu spaima că cineva la care ține, ajuns într-o secție de Terapie Intensivă, își joacă, de fapt, viața la loterie”.
Tribunalul București a dispus, joi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a doctorițelor Mirela Păiuș și Maria Miron de la spitalul „Sfântul Pantelimon” acuzate de procurori de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani din Secția ATI. Decizia instanței poate fi contestată.
Procurorii au anunțat, miercuri, reținerea pentru 24 de ore a celor doi medici sub acuzația de tentativă de omor și omor calificat, și a unei asistente pentru mărturie mincinoasă. Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de nonadrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.
„Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, susțin procurorii.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, joi, într-o conferință de presă, că nu are motive să demisioneze, în urma anchetei privind morțile suspecte de la spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală, motivând că declarațiile sale din primele zile de la izbucnirea scandalului s-au bazat pe concluziile specialiștilor – comisia internă a spitalului și Colegiul Medicilor București. Însă Alexandru Rafila afirma, chiar a doua zi după ce acuzațiile au apărut în spațiul public, că „nu sunt elemente care să susțină aceste acuzații”, deși comisiile medicale care au făcut controale abia se constituiau.
Astăzi, ministrul Sănătății cere ca „oprobiul” să nu fie aruncat asupra întregului corp medical și spune că nu se poate „antepronunța” în legătură cu acuzațiile fără precedent formulate de procurori la adresa a două doctorițe de la Secția ATI a spitalului Pantelimon:
„Corpul de control al ministrului e partea administrativă, partea medicală au verificat-o Colegiul medicilor și comisia internă. Eu sunt ministrul sănătății. Eu nu puteam să am o altă opinie decât coincidentă cu aceste rezultate. Parchetul are alte mijloace de probațiune la dispoziție, pe care nimeni altcineva nu le are. Dar nici nu pot să mă antepronunț. Am citit comunicatul parchetului și sunt personal afectat de ce am citit. Dar trebuie să lăsăm justiția să-și facă treaba și să avem o decizie definitivă a instanței. Și sunt convins că și cei de la parchet vor avea o consultare cu specialiștii din domeniu.
Dvs îmi cereți mie să explic de ce niște oameni care sunt specialiști au ajuns la o evaluare, și-au asumat acel rezultat.
Probabil au greșit, dar lăsați instanța să se pronunțe. Nu vreau eu, ca ministru, să mă antepronunț.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii