G4Media.ro

Fostul ministru Stelian Ion: Poate ne lămurește Predoiu de unde îl cunoaște…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Fostul ministru Stelian Ion: Poate ne lămurește Predoiu de unde îl cunoaște pe judecătorul din Ploiești / Ministerul Justiției ceruse CSM detașarea judecătorului Vasile în ziua predării mandatului de la Cătălin Predoiu la Stelian Ion

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a cerut explicații publice, printr-un comunicat de presă al USR, de la predecesorul său Cătălin Predoiu și de la Consiliul Superior al Magistraturii privind încercarea de detașare în Ministerul Justiției a judecătorului Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, controversat după ce joi a anulat decizia Curții Constituționale care anula la rândul ei alegerile din 24 noiembrie 2024.

  • ”Poate ne lămurește Predoiu de unde îl cunoaște pe judecătorul din Ploiești, de ce a vrut să îl înșurubeze la Direcția Avizare chiar în ultima lui zi de mandat”, spune Stelian Ion.

G4Media a arătat joi că Ministerul Justiției ceruse CSM detașarea judecătorului Vasile în ziua predării mandatului de la Predoiu la Ion.

Stelian Ion susține însă că judecătorul Alexandru Vasile a fost numit la Ministerul Justiției exact în ultima zi de mandat al lui Cătălin Predoiu, printr-o cerere transmisă la CSM înainte ca Stelian Ion să preia funcția, ”seara târziu, pe 23 decembrie 2020”.

  • „Această numire ridică întrebări esențiale. De ce tocmai acest judecător? Cine l-a recomandat și cine îl protejează?”, a declarat Stelian Ion. „În mod absolut întâmplător, tocmai el este cel care a admis singura contestație împotriva CCR, în ciuda unei jurisprudențe solide și a Constituției”, mai spune Ion în comunicatul USR.

Printr-o adresă din 23 decembrie 2020, Ministerul Justiției a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să accepte detașarea judecătorului de la Tribunalul Prahova la minister, pentru o perioadă de trei ani.

Detașarea a fost acceptată de Secția de judecători a CSM printr-o hotărâre din 14 ianuarie 2021 semnată de șeful CSM de la acea vreme, judecătorul Bogdan Mateescu.

Dar Tribunalul Prahova s-a opus detașării pe motiv că schema de personal era insuficient acoperită, astfel că o lună mai târziu, în 11 februarie 2021, aceeași Secție de judecători, tot sub conducerea lui Mateescu, a revocat detașarea.

Conform CSM, Vasile a mai fost detașat la Ministerul Justiției pe o perioadă de patru ani, de la 1 august 2013 la 15 iulie 2017 și voia să revină în minister în 2020, în mandatul pe care tocmai îl începea ministrul Stelian Ion (USR).

În perioada 2013 – 2017, Vasile a lucrat în mandatele a cinci miniștri:

  • Robert Marius Cazanciuc (PSD) – 15 aprilie 2013 – 17 noiembrie 2015
  • Raluca Alexandra Prună (tehnocrată în Guvernul Cioloș) – 17 noiembrie 2015 – 4 ianuarie 2017
  • Florin Iordache (PSD) – 4 ianuarie 2017 – 9 februarie 2017
  • Ana Birchall (ex-PSD) – 9 februarie 2017 – 23 februarie 2017 (interimar)
  • Tudorel Toader (PSD) – 23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019

Citește aici mai multe despre judecătorul Alexandru Vasile.

Mai multe instanțe de judecată din țară, preponderent curți de apel, au fost asaltate cu peste 100 de plângeri pentru ”turul doi înapoi” după începutul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai, conform informațiilor analizate de G4Media și Info Sud-Est pe portalul instanțelor.

În unele cazuri, zeci de dosare prin care se cerea suspendarea deciziei Curții Constituționale de anulare a scrutinului prezidențial din 24 noiembrie 2024 au fost înregistrate într-o singură zi (ex: 10 aprilie).

Toate sentințele consultate de G4Media au fost respinse, altele nu au fost date încă, iar o excepție se înregistrează la Curtea de Apel Ploiești, unde judecătorul Vasile Alexandru a aprobat plângerea făcută de o femeie, Gheorghița Popa, într-o decizie fără precedent de anulare a unei sentințe CCR, spune ministrul Justiției. Vezi detalii aici.

Secția pentru judecători din CSM a sesizat Inspecția Judiciară și cere ca judecătorul Alexandru Vasile să fie cercetat disciplinar în urma sentinței de joi.

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat, în emisiunea „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, la B1 TV, că vor fi organizate alegeri în continuare și că nu există căi de atac în legislația din România prin care decizii ale Curții Constituționale, care nu sunt acte administrative conform legislației, să fie atacate în contenciosul administrativ. Vezi detalii aici.

Principalii candidați la alegerile prezidențiale din 4 mai, conform sondajelor de opinie apărute în spațiul public, au avut reacții diferite sau deloc în primele ore după sentința de joi a judecătorului Alexandru Vasile de la Curtea de Apel București, care a anulat decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor din 24 noiembrie. Citește detalii aici. 

Comunicatul integral al USR

USR solicită urgent explicații publice din partea CSM, Inspecției Judiciare, AEP, ANCOM și BEC în legătură cu o serie de fapte grave care ridică întrebări legitime despre integritatea procesului electoral și tentativa de subminare a deciziilor Curții Constituționale.

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, atrage atenția asupra unui caz grav: judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești, cel care a admis o plângere împotriva unei decizii a CCR și a generat un val de dezinformare privind reluarea turului doi al alegerilor de anul trecut, a fost numit la Ministerul Justiției exact în ultima zi de mandat al lui Cătălin Predoiu, printr-o cerere transmisă la CSM înainte ca Stelian Ion să preia funcția, seara târziu, pe 23 decembrie 2020.

„Această numire ridică întrebări esențiale. De ce tocmai acest judecător? Cine l-a recomandat și cine îl protejează?”, a declarat Stelian Ion. „În mod absolut întâmplător, tocmai el este cel care a admis singura contestație împotriva CCR, în ciuda unei jurisprudențe solide și a Constituției”.

USR denunță și campania organizată pe TikTok, în care o fostă judecătoare, astăzi influencer pro-Georgescu, a coordonat sute de cetățeni în formularea de contestații împotriva deciziei CCR din decembrie 2024. Au fost depuse peste 130 de plângeri identice, multe dintre ele respinse, dar toate urmărind același obiectiv: să creeze un haos juridic și electoral.

„E o acțiune organizată, care implică rețele de influență, ofițeri în rezervă, instigări publice, clipuri virale. Statul român nu a reacționat deloc. Nu AEP, nu BEC, nu ANCOM. Nimeni. Este nevoie urgent și de verificarea respectării principiului repartizării aleatorii a dosarelor, pentru că sunt indicii clare că regulile au fost eludate pentru ca dosarul să ajungă fix la acest judecător”, a subliniat deputatul USR.

USR cere public:

– Clarificări urgente din partea CSM privind numirea și activitatea judecătorului Alexandru Vasile;

– Un control complet din partea Inspecției Judiciare asupra activității judecătorului Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești;

– Răspunsuri de la AEP, BEC și ANCOM în legătură cu propagarea campaniei de contestare a CCR pe platforme online.

„Turul doi nu mai vine înapoi. Dar instituțiile statului trebuie să ne spună de ce aproape l-au adus înapoi pe ușa din dos, prin rețele de instigare online și printr-un judecător care nu avea ce căuta acolo”, a conchis Stelian Ion.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. De asta este înjurat USR de toată presa. Cum poți să-l întrebi pe Predoiu așa ceva?

    N-o să vedem niciodată un răspuns. Urmează o nouă campanie anti USR în presa. Toți parerologii vor spune la TV ca e un partid imatur, nesemnificativ, dezorganizat etc.

  2. Tipul face parte din grupul puciștilor ! Vo spune un fost votant usr.

  3. Iar ai lovit gramatica. Cred că de aia ești fost votant USR.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.