G4Media.ro

Fostul premier al Sudanului avertizează că violențele din țara africană s-ar putea…

Sursa foto: AFP

Fostul premier al Sudanului avertizează că violențele din țara africană s-ar putea transforma în unul dintre cele mai grave războaie civile din lume, dacă nu va fi oprit la timp: „Un coșmar pentru lume”

Fostul prim-ministru sudanez Abdalla Hamdok a avertizat că conflictul din turbulenta națiune africană s-ar putea deteriora și ar putea deveni unul dintre cele mai grave războaie civile din lume dacă nu va fi oprit din timp, relatează The Guardian.

Peste 500 de persoane au fost ucise de la izbucnirea luptelor, la 15 aprilie, între forțele șefului armatei Abdel Fattah al-Burhan și numărul doi al acestuia, Mohamed Hamdan Daglo, cunoscut sub numele de Hemedti, care comandă forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF).

Aceștia au fost de acord cu mai multe armistiții, dar niciunul nu a fost aplicat în mod eficient, în timp ce numărul de morți în rândul civililor continuă să crească, iar haosul și anarhia pun stăpânire pe capitala Khartoum.

Mulți locuitori ai acestui oraș de cinci milioane de locuitori au rămas blocați în casele lor, fără hrană, apă și electricitate.

„Doamne ferește dacă Sudanul va ajunge la un punct de război civil propriu-zis … Siria, Yemen, Libia vor fi o conflicte mărunte”, a declarat Hamdok într-o conversație cu magnatul în telecomunicații Mo Ibrahim, născut în Sudan, în cadrul unui eveniment la Nairobi.

„Cred că ar fi un coșmar pentru lume”, a spus el, adăugând că ar avea multe ramificații.

Conflictul actual este un „război fără sens” între două armate, a adăugat el. „Nu există nimeni care să iasă victorios din asta. De aceea trebuie să se oprească”.

Aproximativ 75.000 de persoane au fost strămutate din cauza luptelor din Khartoum, precum și din statele Nilul Albastru și Kordofanul de Nord, precum și din regiunea vestică Darfur, potrivit ONU.

Luptele au declanșat, de asemenea, un exod în masă al străinilor și al personalului internațional.

Hamdok a fost premierul tranziției fragile a Sudanului către un regim civil înainte de a fi înlăturat și reținut în urma unei lovituri de stat. Deși a fost apoi repus în funcție, el a demisionat în ianuarie.

Burhan și Daglo au preluat puterea într-o lovitură de stat din 2021 care a deraiat tranziția Sudanului către democrație, stabilită după ce președintele de linie dură Omar al-Bashir a fost înlăturat în urma unor proteste în masă în 2019.

Dar cei doi generali s-au certat, cel mai recent din cauza integrării planificate a RSF în armata regulată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...