Fostul preot Cristian Pomohaci, primul beneficiar al legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul / Instanța i-a aprobat să plătească o amendă de 40.000 de lei în locul condamnării la un an de închisoare cu suspendare
Tribunalul Mureș i-a aprobat fostului preot Cristian Pomohaci cererea de a plăti o amendă în locul condamnării la un an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, potrivit deciziei instanței. Tribunalul Mureș i-a aplicat lui Pomohaci o amendă de 40.000 de ei, însă acesta scapă de condamnarea cu suspendare și de interdicțiile complementare. Legea, inițiată de fostul parlamentar PSD Cătălin Rădulescu, zis Mitralieră, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, fără ca șeful statului să o retrimită la Parlament.
”Admite cererea privind constatarea intervenirii unei legi penale noi formulată de petentul condamnat Pomohaci Cristian Dorin (…), vizând Sentinţa penală nr. 28 din data de 11.03.2020 pronunţată de Tribunalul Mureș, Secția Penală în dosar nr. 1841/102/2018, rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 424/A din data de 23 octombrie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Târgu-Mureș în dosarul penal nr. 1841/102/2018, în baza art. (…) și în consecință:
Constată intervenirea legii penale mai favorabile raportat la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere, aplicată petentului condamnat pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…), 11 acte materiale.
În baza art (…), dispune înlocuirea pedepsei aplicate petentului condamnat cu aplicarea unei pedepse constând în 200 de zile de amendă reprezentând 200 lei/zi respectiv 40.000 lei amendă, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată (…), 11 acte materiale, în baza art. (…)
Vom atrage atenţia petentului condamnat asupra dispoziţiilor art. (…) Cod penal, privind neplata cu rea-credinţă a amenzii aplicate. Cheltuielile judiciare avansate de stat în prezenta cauză, de 100 lei vor rămâne în sarcina statului, conform art. (…) Cod proc. penală. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 21. 05. 2021”, este decizia Tribunalului Mureș.
Pomohaci a făcut cererea în baza legii penale mai favorabile, invocând noua lege promulgată de președintele Klaus Iohannis care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul.
Legea a intrat în vigoare la începutul lunii aprilie 2021, iar Pomohaci a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală pe 23 octombrie 2020. Tribunalul Mureș a considerat că legea se aplică retroactiv inclusiv sentințelor definitive.
Fostul preot Cristian Pomohaci era acuzat de evaziune fiscală, după ce ani la rând nu a plătit impozit pentru banii câştigați din închirierea mai multor apartamente. El a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, a achitat prejudiciul de 28.000 de euro și a acceptat o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare.
În aprilie 2021, după intrarea în vigoare a legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul, Pomohaci a cerut instanței să constate că a plătit deja paguba și să îi aplice legea penală mai favorabilă, adică să îi dea o amendă în loc de condamnarea la un an de închisoare cu suspendare.
Prin urmare, Cristian Pomohaci scapă inclusiv de interdicțiile complementare, cum ar fi interdicția de a fi ales timp de 2 ani.
Fostul preot avea un termen de încercare de 2 ani și obligațiile:
– ”să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;
– să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
– să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
– să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență;
– să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate cu instituţiile din comunitate”.
Potrivit deciziei definitive a Curții de apel Târgu Mureș, Cristian Pomohaci trebuia să presteze, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, ”o muncă neremunerată pe o perioadă de 90 de zile în cadrul sau în beneficiul Primăriei Rebrişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud, sau în cadrul Primăriei Miercurea Nirajului, judeţul Mureş”.
Context. Dosarul în care fostul preot Cristian Pomohaci a fost anchetat pentru raporturi sexuale cu minori a fost clasat în februarie 2019. Procurorii au considerat că faptele sunt prescrise, timpul scurs de la comiterea acestora fiind de mai mult de zece ani.
Premierul Florin Cîțu a cerut o evaluare a legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul. Prim-ministrul a declarat că sunt deja parlamentari PNL care pregătesc modificarea legii. ”Se lucrează la inițiativă legislativă pe această temă”, a declarat Cîțu, întrebat de G4Media.ro de ce nu reprezintă o prioritate modificarea legii care îi scapă pe evazioniști de închisoare, inițiată de PSD și promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Pe 31 martie 2021, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită prejudiciul.
Legea inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, zis Mitralieră, a primit votul final din partea Camerei Deputaților pe 15 decembrie 2020, în ultima zi a legislaturii trecute. Deputații PNL și USR au votat împotriva inițiativei.
Potrivit noii legi, inculpații pentru evaziune fiscală de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, doar cu o amendă penală, dacă achită integral prejudiciul.
Potrivit aceleași legi, inculpații de evaziune fiscală de peste 100 de mii de euro, chiar de zeci de milioane de euro, ar putea scăpa de închisoare și chiar și de amenda penală, dacă achită integral prejudiciul, plus 20 %.
De notat că, potivit legii 241/2005, evaziunea fiscală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani. Evaziunea fiscală de peste 100.000 de euro se pedepsește cu închisoare de la 7 la 13 ani, iar evaziunea fiscală de peste 500.000 de euro, cu detenție de la 9 la 15 ani.
Promulgarea legii a fost criticată de USR PLUS, de asociațiile de magistrați și de mediul de afaceri, care au calificat-o drept o invitație la evaziune fiscală.
(Sursa Foto: Facebook/ Cristian Pomohaci)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii