G4Media.ro

Fostul președinte al Germaniei, care a murit sâmbătă, a demisionat în 2010…

Sursa Foto: bundespraesident.de

Fostul președinte al Germaniei, care a murit sâmbătă, a demisionat în 2010 după ce a făcut comentarii controversate / A fost fiul unor germani originari din Basarabia

Horst Köhler nu a fost niciodată un om care să caute în mod activ lumina reflectoarelor, scrie Deutsche Welle. Cu toate acestea, în primăvara anului 2010, el a dominat titlurile de presă din toată Germania timp de câteva săptămâni. La acea vreme, era președintele Germaniei, șeful de stat în mare parte ceremonial. El a acordat un interviu în care a comentat rolul Bundeswehr-ului, forțele armate ale țării.

Referindu-se la Germania, președintele de atunci, în vârstă de 67 de ani, a declarat: „O țară de mărimea noastră, orientată spre comerțul exterior și, prin urmare, puternic dependentă de acesta, trebuie să știe, de asemenea, că, în caz de îndoială, în caz de urgență, intervențiile militare ar putea fi necesare și pentru a ne apăra interesele, de exemplu pentru a securiza rutele comerciale”.

Indignare în cercurile politice de la Berlin

Această declarație, a devenit rapid evident, a fost o greșeală. Încercarea de a justifica amolasarea militară controversată în Afganistan prin securizarea rutelor comerciale a declanșat critici din partea tuturor partidelor. „Ambiguu”, «un pas greșit al președintelui», «poziții extreme» și «extrem de periculos» au fost doar câteva dintre reacțiile din cercurile politice berlineze.

Nu l-a ajutat pe mustratul Köhler faptul că, doar puțin mai târziu, acesta a anunțat că declarația sa nu se referea la operațiunea din Afganistan, ci la un angajament al Bundeswehr împotriva pirateriei – și că declarațiile sale erau în concordanță cu o carte albă a Bundeswehr publicată de guvern în 2006, deci erau politica oficială a guvernului de ani de zile.

Köhler, profund afectat de amploarea reacției, a devenit primul președinte al statului după înființarea Republicii Federale Germania în 1949. Potrivit președintelui demisioanr, criticile erau nejustificate și erau lipsite de „respectul necesar pentru funcția mea”. Nici cancelara Angela Merkel, nici cota sa extrem de ridicată de popularitate în rândul populației nu l-au putut împiedica să demisioneze.

Ascensiunea meteorică a unui expert în finanțe

Imaginea publică a lui Horst Köhler în Germania a fost modelată până la sfârșit de aceste declarații înșelătoare și de demisia sa ulterioară. Dar munca sa de o viață a constat în mult mai mult.

El s-a născut al șaptelea din opt copii în 1943, în orașul polonez Skierbieszow ocupat de Germania, după ce părinții săi, originari din satul basarabean Rîșcani, au fost nevoiți să emigreze ca mulți alți etnici germani din URSS, ca urmare a acordului din 1940 între Stalin și Hitler, și a crescut în Saxonia și Baden-Wurttemberg. Și-a făcut rapid o carieră după ce a studiat economia la Tübingen și s-a alăturat Uniunii Creștin-Democrate (CDU) conservatoare la începutul anilor 1980.

În calitate de funcționar la nivel înalt în cadrul Ministerului de Finanțe, a fost implicat în negocierile privind reunificarea Germaniei și Tratatul de la Maastricht al UE. În anul 2000 a devenit director general al Fondului Monetar Internațional la Washington, la sugestia cancelarului german de atunci, Gerhard Schröder din Partidul Social Democrat.

Deși a ocupat funcții de mare responsabilitate, Köhler a rămas în mare parte necunoscut publicului larg. Atât de mult, încât atunci când a preluat funcția de președinte al Germaniei, ales de un colegiu electoral în vara anului 2004, unul dintre marile tabloide ale țării a titrat „Horst cine?”

În ciuda acestor condiții de pornire dificile, Köhler a reușit să devină unul dintre cei mai populari politicieni ai Germaniei. În sondajele de opinie efectuate în timpul celor șase ani de mandat, peste 70 % dintre germani s-au declarat în mod constant „foarte mulțumiți” de activitatea președintelui lor.

Acest lucru se datorează, de asemenea, modului în care a gestionat criza financiară mondială, care, la acea vreme, amenința să lovească Germania cu toată forța. Ca fost bancher, Kohler cunoștea problemele și nu și-a ascuns disprețul față de lăcomia din industrie. În mai 2008, el a descris piețele financiare drept un „monstru” care trebuia „pus la locul lui”.

Köhler a denunțat nedreptățile nu numai în legătură cu jonglerii financiari, ci și în ceea ce privește Africa – continentul pe care îl vedea pierind din cauza ignoranței și lipsei de scrupule a așa-numitei „prime lumi”.

Expert în Africa

După perioada în care a fost președinte, până cu puțin timp înainte de moartea sa, Köhler a rămas cel mai mult activ în ceea ce privește afacerile externe. Succesorii săi prezidențiali au apelat în mod regulat la el pentru a reprezenta Germania în afacerile internaționale, mai ales în Africa.

Interesul său pentru continentul african, proiecte sociale, afaceri durabile și o globalizare umană cu reguli fiabile nu a fost doar altruist, ci și fundamentat pe realism politic sau „Realpolitik”. Un exemplu este văzut într-un discurs pe care l-a ținut la Hamburg la începutul anului 2018: „Oferirea de perspective tinerilor din Africa este una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI. Aici crește o putere cu care trebuie să se țină cont, la bine și la rău”.

În 2012, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite de atunci, Ban Ki Moon, l-a numit într-un comitet care lucra la obiectivele de dezvoltare globală. În 2017, Köhler a devenit trimisul special al Organizației Națiunilor Unite pentru Sahara Occidentală. Sarcina sa a fost de a soluționa conflictul privind viitorul teritoriului disputat, ocupat de Maroc. Când Köhler a părăsit acest rol în mai 2019 din motive de sănătate, ambele părți implicate în conflict – guvernul de la Rabat și Frontul Polisario – au remarcat acest pas cu regret și și-au exprimat recunoștința pentru eforturile lui Köhler.

După demisia sa, Köhler nu a comentat aproape niciodată problemele politice interne actuale. În 2021, acesta a arătat că protecția climei este o problemă importantă pentru el atunci când a preluat patronajul primului consiliu național al cetățenilor pentru politica climatică. O fundație înființată de Köhler și soția sa promovează cercetarea în domeniul bolilor rare.

Horst Köhler, care a locuit alternativ la Berlin și la Chiemgau, în Bavaria, este supraviețuit de soția sa, Eva Luise, doi copii și mai mulți nepoți.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.