G4Media.ro

Fostul prim-ministru francez Edouard Philippe va candida în alegerile prezidenţiale din 2027

Fostul prim-ministru francez Edouard Philippe va candida în alegerile prezidenţiale din 2027

Fostul prim-ministru francez Edouard Philippe, considerat unul dintre cei mai populari politicieni în Franţa, a anunţat că intenţionează să candideze în alegerile prezidenţiale din 2027, informează dpa, transmite Agerpres.

Philippe, care a fost prim-ministru al actualului preşedinte Emmanuel Macron în perioada 2017-2020, a făcut acest anunţ aşteptat de mulţi într-un interviu pentru Le Point, publicat marţi seara.

Într-un sondaj de opinie realizat de Institutul Ipsos în iunie, 36% dintre respondenţi au declarat că ar fi foarte mulţumiţi sau destul de mulţumiţi dacă Edouard Philippe, care în prezent este primar al oraşului-port Le Havre din regiunea Normandia, ar deveni preşedinte al Franţei.

Aceasta face ca Edouard Philippe să aibă cea mai mare rată de susţinere dintre politicienii incluşi în sondaj, devansându-i pe Jordan Bardella şi Marine Le Pen de la partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN), clasaţi următorii pe listă.

Edouard Philippe, 53 de ani, a fondat partidul de centru-dreapta Orizonturi aproape cu trei ani în urmă. La ora actuală, el este parte a coaliţiei centriste Împreună a lui Macron.

Existau de mai multe vreme zvonuri că Philippe ar avea ambiţii prezidenţiale. Deocamdată nu este clar ce şanse ar avea Philippe în alegeri.

Coaliţia centristă şi conservatoare Republicanii încă nu şi-a fixat planurile pentru alegeri.

În ceea ce priveşte RN, încă nu este clar dacă Marine Le Pen va candida din nou sau dacă îl va lansa în cursă pe tânărul lider al partidului Bardella.

De obicei, procentele privind susţinerea se pot schimba destul de repede în Franţa şi mai sunt încă peste doi ani şi jumătate până la alegeri.

În cele mai recente alegeri prezidenţiale, din 2017 şi 2022, Le Pen se calificase de fiecare dată în turul doi. Victoria lui Macron fusese întărită cu un număr semnificativ de voturi de la alte tabere politice, hotărâte să o împiedice cu orice preţ pe Marine Le Pen să câştige.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Are sanse bune sa o bata pe Le Pen.

  2. Eu zic sa ramana asa, in priza, pentru cel mai tarziu in 2025… Caci in Franta se intampla niste chestii. Care chestii nu au nicio legatura cu ce scrie in articol, fireste 🙂