Fostul rector al Universității ”Ovidius”, condamnat definitiv după ce a luat șpagă de la un ofițer sub acoperire, candidează pentru un nou mandat
Dănuț Tiberius Epure, fostul rector al Universității ”Ovidius” din Constanța, condamnat definitiv în anul 2015 pentru fapte de corupție, și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat.
Epure a plecat din biroul de rector direct în arest după ce a fost prins în flagrant luând 4000 de euro șpagă de la un ofițer DNA sub acoperire.
Acesta s-a dat drept viitor student la Facultatea de Farmacie care încerca să intre ilegal în posesia subiectelor pentru examenul de admitere.
Rectorul a cerut mita printr-un intermediar, angajat al universității, și a primit banii dând la schimb mai multe foi care conțineau câte 250 de întrebări, cu tot cu răspunsurile corecte, pentru examenele de admitere de la biologie și chimie.
Procurorii DNA mai arată că rectorul a cerut și primit bani și de la o altă tânără care, în urma examenului, a ocupat un loc cu taxă la Facultatea de Farmacie de la ”Ovidius”.
”În perioada 27 iunie 2013 – 11 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț, în calitate de rector al Universității „Ovidius” din Constanța, prin intermediul inculpatului Tala Stere, a pretins de la o persoană suma de 4.000 de euro pentru a-i pune la dispoziție, cu anticipație, subiectele la disciplinele de concurs la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie astfel încât o candidată să fie admisă în mod fraudulos la această facultate. La data de 13 iulie 2013, după ce a primit suma de 4.000 de euro, inculpatul a remis persoanei de la care a primit banii mai multe pagini care conțineau câte 250 de întrebări pentru disciplinele de concurs biologie și chimie, inclusiv răspunsurile aferente. Ulterior, la data de 22 iulie 2013, Epure Tiberius-Dănuț i-a indicat aceleiași persoane subiectele stabilite pentru examen, precizându-i că persoana participantă la concurs trebuie să învețe numărul întrebării și literele aferente răspunsurilor corecte (…) De asemenea, la data de 18 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț a pretins de la o persoană suma de 5.000 de euro pentru a facilita admiterea unei candidate la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța”, se arată în comunicatul DNA transmis presei în 30 iulie 2013. Citește aici comunicatul integral al DNA.
Epure a fost reținut pentru 24 de ore, apoi a stat în arest preventiv mai multe luni, după care judecătorii Curții de Apel București i-au înlocuit măsura arestului preventiv cu arest la domiciliu pentru alte câteva luni.
În cele din urmă, în 10 decembrie 2015, rectorul a fost găsit vinovat pentru două acte de luare de mită și condamnat definitiv de judecătorii Curții de Apel București la 3 ani de închisoare cu suspendare cu un termen de supraveghere de 5 ani.
La scurt timp după ispășirea pedepsei și după ce s-a scurs și termenul adițional de doi ani, în care nu a avut voie să fie ales în funcții publice sau să ocupe funcția de rector în nicio universitate din România, Dănuț Epure și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat de rector al Universității ”Ovidius” din Constanța.
Epure și-a depus candidatura marți, 10 martie, și a anunțat printr-un mesaj publicat pe Facebook că ”anunță cu bucurie și entuziasm” intrarea în competiția pentru rectorat pentru ”un viitor al bunăstării”:
„Timpul dărâmării” a trecut și a venit „timpul zidirii”! Cred cu tărie că doar ÎMPREUNĂ putem să revenim pe acel drum, că doar ÎMPREUNĂ putem să redevenim ceea ce am fost și chiar mai mult, că ÎMPREUNĂ putem să ne construim un viitor cu prosperitate, bunăstare și unitate, pentru că ÎMPREUNĂ suntem o familie alcătuită din cadre didactice și de cercetare, din studenți și personal auxiliar!”, a transmis Epure pe Facebook.
foto: Dănuț Epure, ieșind din Universitatea ”Ovidius” pentru a merge la audieri după flagrantul DNA/ sursa foto: Cuget Liber
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii