G4Media.ro

Fostul şef al Camerei de Comerţ Bucureşti scapă de un dosar penal…

Fostul şef al Camerei de Comerţ Bucureşti scapă de un dosar penal după ce faptele s-au prescris / Sorin Dimitriu era acuzat de schimbarea destinaţiei fondurilor europene

Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Sorin Dimitriu, fost preşedinte al Camerei de Comerţ Bucureşti (CCIB), într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, după ce faptele de care este acuzat s-au prescris, relatează Agerpres.

De altfel, judecătorii au dispus încetarea procesului penal pentru prescrierea faptelor şi pentru ceilalţi inculpaţi din acest dosar, respectiv Gabriel Dan Mihuţ, fost director general în CCIB, Laurenţia Vasilescu, director economic al CCIB, dar şi persoana juridică Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

De asemenea, instanţa a decis ridicarea sechestrului asigurător asupra unui imobil ce aparţine Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Sorin Dimitriu a mai fost trimis în judecată în alte două dosare privind fraude cu fonduri europene, în care a primit o condamnare definitivă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, după ce mai multe probe au fost declarate nule de judecători ca urmare a aplicării unor decizii ale Curţii Constituţionale, precum şi o condamnare de 3 ani şi 4 luni închisoare, dar care nu este definitivă.

Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, a fost trimis în judecată în acest dosar în decembrie 2018, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată.

Procurorii susţin că, începând cu anul 2009, reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti au demarat derularea a 27 de proiecte, cofinanţate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada 2010 – 2012, în contextul implementării a patru dintre acestea, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Sorin Petre Dimitriu şi Gabriel Dan Mihuţ, beneficiind de sprijinul inculpatei Laurenţia Vasilescu, au schimbat, fără respectarea dispoziţiilor legale, destinaţia fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, pe care le-au utilizat pentru alte destinaţii ce nu erau aferente proiectelor, în funcţie de anumite necesităţi ale CCIB.

„Astfel, suma totală de 2.081.953 lei a fost transferată din conturile de prefinanţare ale celor patru proiecte în contul curent al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi a fost utilizată pentru plata unor obligaţii către bugetul de stat, plăţi către furnizori sau drepturi salariale ce nu erau aferente proiectelor respective, precum şi pentru restituirea sumelor de bani provenite din alte proiecte”, susţine DNA.

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a restituit suma de 1.982.617 lei din cei de 2.081.953 lei utilizaţi în alte destinaţii decât cele prevăzute în proiect.

Ministerul Educaţiei Naţionale s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 3.015.918 lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. important e sa vina pensia ,la un dosar ca asta lucreaza 2 generatii de magistrati ! si in final se prescrie spre regretul generatiei III

    • frauda la fondurile europene??? unde? iarasi la noi?
      halo, Politico, NYT, CNN, niciun articolas de condamnare?

  2. Oficiul pentru Protectia Hotilor a zis ca e bine, asa trebuie procedat.

  3. Ce-mi plac mie prescrierile astea… Adică dacă ai furat și a trecut o perioadă de timp (bineînțeles, și această perioadă de timp se ‘interpretează’), gata, ai scăpat! Halal justiție…
    Iubesc România!

  4. Felicitări! A mai scăpat unul din mâna justiției cu ajutorul nemijlocit al sistemului. De albit gulerele albe.

  5. Trebuie modificata urgent legislatia. In astfel de cazuri este neglijenta in serviciu cand un dosar nu ajunge in instanta si se perimeaza prin prescrierea faptelor. Paguba constatata in dosar urmeaza a fi analizata de catre un judecator si imputata direct celor care au creat situatia adica procurori. Se va spune ca nu vor mai face dosare. Foarte bine sa plece din magistratura daca nu sunt in stare sa urmeze procedura. Adica unii fura pe banda rulanta si li se prescriu faptele. Cine lasa sa se prescrie ala sa raspunda. Cata vreme dosarul este pe rol se intrerupe prescrierea asta stie orice fraier deci pana la a arunca dosarul in instanta este problema. Clar astia sunt protejati si mai rau sunt masoni care si-au jurat fratie si nu se pot indrepta unul impotriva altuia.

  6. fapte din 2009, rechizitoriul in 2018. fiind vorba de fonduri ue, ghici ce parchet a „lucrat” in draci la dosar. si ghici sub conducerea cui se afla „unitatea” cand au inceput „cercetarile”. trebuia persoana promovata si in c. r pupata? claro que si!

  7. pif-paf din chistoale, pensii speciale, doi ratati , cinci scapara, restul sunt fugiti p’afara!
    magistrati din romania, hasht la #tur cu palaria ca v-ati moscolit cu diareea!

  8. Prescriptia e ajutorul nesperat pe care il da justitia romana, infractorilor de rang inalt… Ideea e ca justitia in ansamblul ei trebuie sa inspire incredere, ori astfel de „solutionari” nu sunt chiar rare in justitia romana.

    Alte ajutoare date infractorilor de rang inalt:
    -controlul judiciar si ups… a fugit in alta tara. Aici ajuta si politia romana cum poate.

  9. Al naibii cum se prescriu faptele numai la astia sus-pusii, cum nu ajung ei la racoare desi vorbim de Milioane de Euro!
    Rusine!!!!

  10. Pensii speciale.

  11. Președintele FPS, ministrul privatizării în 1996 – 1998 apogeul activității acestui om, perioada privatizării tip jaf a siderurgiei și metalurgie neferoase. ”Investitorii strategici” indieni care au pus mâna pe metalurgia neferoasă ( oct 1998 ) și apoi urmăriți internațional de FBI și Scotland Yard – Serious Crimes și condamnați ( 2002 ). Au pus la punct un sistem internațional de afaceri fictive în formă continuă, în baza cărora au luat credite garantate virtual. Au cauzat pagube la bănci de cel puțin 600 milioane de dolari, printr-o schemă care ar trebui predată ( după un expert FBI ) Mulțumim că i-ați adus. Eheei ce vremuri, ce privatizări….prescrise, de asemenea