G4Media.ro

Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, și fostul șef al Vămilor, Viorel…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, și fostul șef al Vămilor, Viorel Comăniță, au fost achitați în primă instanță într-un dosar în care sunt acuzați de o mită de 2 milioane de euro / Sute de interceptări făcute de SRI au fost excluse din dosar

Curtea de Apel București (CAB) i-a achitat joi, în calitate de primă instanță, pe fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, și fostul șef al Vămilor, Viorel Comăniță, care sunt acuzați de procurori că ar fi sprijinit gruparea evazionistă a lui Radu Nemeș pentru 2 milioane de euro, potrivit portalului CAB.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată de DNA.

Magistrații au decis achitarea celor doi după ce tot Curtea de Apel eliminase din dosar probele strânse de SRI prin mandate de siguranță națională.

Despre ce este vorba în dosarul lui Blejnar. În august 2019, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, și pe fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă, într-un nou dosar penal în care aceștia sunt acuzați că ar fi primit mită 2 milioane de euro ca să protejeze gruparea evazionistă a lui Radu Nemeș.

Nemeș este românul extrădat din SUA după ce federalii americani i-au găsit un bunker plin cu o comoară pe care nu o putea justifica:

113 monede de aur a câte o uncie (în total 3,2 kilograme de aur), 256 de monede de argint, 115 ceasuri şi alte bijuterii, şapte automobile – printre care un Land Rover din 2010 şi un Mercedes-Benz S600, şase televizoare şi 10 iPad-uri, mai multe statui realizate din cristale Swarovski, 31 de jachete din piele – inclusiv un costum bărbătesc marca Versace şi o haină de damă din blană de nurcă şi piele de şarpe, 12 arme de foc, două pocale din aur masiv şi 43 de perechi de pantofi şi cizme de designeri celebri”, potrivit seattlepi.com.

În aprilie 2019, Nemeş a fost condamnat definitiv la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală de peste 57 de milioane de euro, prin neplata accizei pentru 90.000 de tone motorină. În schimb, soţia lui, Diana, a fost achitată de Înalta Curte, deşi la Curtea de apel Bucureşti primise 7 ani de detenţie.

Rechizitoriu din dosarul lui Blejnar şi Comăniţă indică o realitate de thriller poliţist, dar şi o preocupare a anchetatorilor de a ridica standardele de probatoriu

Astfel, procurorii au bătut palma cu o ”cârtiță” din gruparea lui Nemeș și au folosit probe ADN, deși e vorba de un dosar de corupție, nu de omor.

Un insider cu identitate protejată le-a dat procurorilor agenda lui Radu Nemeș: mai multe pagini pe care acesta își notase șpăgile către Sorin Blejnar și Codruț Marta (fostul lui șef de cabinet, dispărut din 2012). Marta verifica calculele, apoi înscrisurile erau distruse. Cu toate acestea, insider-ul le-a furnizat procurorilor o probă-cheie: o fotocopie A4 a unor post-it-uri cu antetul hotelului Sacher Wien pe care Nemeș își notase cifre, nume și date. Și, la fel de important, insider-ul le-a decriptat procurorilor agenda lui Nemeș.

Anchetatorii au luat ADN-ul lui Nemeș și Marta, amprente și probe de scris. Așa au dovedit că pe documente sunt urme papilare și scrisul celor doi.

O observație interesantă este și faptul că, în 2017, în acest dosar, procurorii au făcut filaje, interceptări și ”pătrundere într-un imobil pentru a activa și dezactiva mijloacele tehnice”, singuri, fără SRI (decizia CCR din februarie 2016 a interzis serviciului să ajute DNA să facă probe). Aceasta indică faptul că procurorii DNA se pot descurca și fără ofițerii de informații.

Altă observație interesantă este faptul că fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu și fostul ministru al Finanțelor din guvernul lui, Bogdan Drăgoi, au fost audiați ca martori. Blejnar a demisionat din funcție în aprilie 2012, la presiunile fostului premier și, în mai, guvernul MRU nu a mai avut majoritate parlamentară și a căzut la moțiunea de cenzură.

În dosar se fac mențiuni și cu privire la un împrumut acordat de Codruț Marta lui Dragoș Dobrescu, unul dintre membrii grupului de la Monaco, și la partidele de vânătoare la care participau Dragoș Dobrescu, Elan Schwartzenberg, Codruț Marta, Sorin Blejnar și Sorin Florea. Se precizează și că Marta avea o locuință la Monaco.

Blejnar a fost deja condamnat definitiv într-un alt dosar de corupție și a ispășit pedeapsa în închisoare.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Justiția hoților

  2. „Sute de interceptări făcute de SRI au fost excluse din dosar” no comment! vinovat, dar nu face puscarie … marele partid psdnludmr a siluit justitia dupa bunul plac