Fostul șef al serviciilor secrete moldovenești (SIS), percheziționat într-un dosar în care e suspectat de îmbogățire ilicită. Botnari a ordonat expulzarea unor profesori turci către regimul Erdogan
UPDATE: Fostul director al SIS, Vasile Botnari, a fost reţinut marţi de către procurorii anticorupţie pentru 72 de ore. Fostul funcţionar este suspectat într-un dosar penal pornit pentru îmbogăţire ilicită.
Procurorii Anticorupție din Republica Moldova au descins marți dimineață la domiciului fostului șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, într-un dosar în care acesta e suspectat de ”îmbogățire ilicită”.
Botnari este cel care care a ordonat în septembrie 2018 expulzarea a șapte profesori turci sub acuzația de terorism către regimul președintelui turc Recep Erdogan. Botnari a fost unul dintre colaboratorii apropiați ai oligarhului acum fugar Vladimir Plahotniuc, despre care autoritățile moldovenești spun că și-ar fi găsit acum refugiul în Turcia de unde nu poate fi expulzat.
Înaintea acestor expulzări, Turcia a făcut reparații de aproximativ 10 milioane de euro la clădirea Administrației Prezidențiale în care activa președintele prorus de atunci Igor Dodon. De asemenea, mai multe firme turcești au executat lucrări de infrastructură a drumurilor în timpul guvernării Partidului Democrat, condusă de facto de Plahotniuc, dar și la Arena Chișinău, o sala polivalentă de peste 25 de milioane de euro care nici astăzi nu este funcțională.
Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați. Curtea a constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului. CEDO a obligat atunci Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.
Potrivit, Ministerul Finanțelor, Botnari a achitat statului în 2020 echivalentul despăgubirii familiilor profesorilor turci în valoare de 2 399 400 de lei, doar că a făcut asta benevol și nu în urma unei decizii a instanței.
Avere impresionantă
Botnari deține în prezent o avere impresionantă pentru un funcționar al statului din 2008 până în 2019. El a înregistrat începând cu 2009 mai multe case și apartamente pe numele socrilor, astfel că în declarația de avere acesta nu avea niciun imobil. Acesta deține mai multe automobile de lux în valoare de zeci de mii de euro, potrivit Anticorupție.md.
Pe parcursul anilor, el a deţinut mai multe funcţii publice, cele mai importante – în perioada aflării la guvernare a PDM. Botnari a fost director general al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova, în perioada 2008-2009, şi a condus Compania de Stat Air Moldova, între anii 2005-2008.
Timp de un an, 2004-2005, Vasile Botnari a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova. Presa din Republica moldova a mai scris că el s-ar fi ocupat şi de managementul companiei Nobil Air, controlată de Plahotniuc. În 2009-2011, Botnari a fost membru al Consiliului de Administrare al Victoriabank, despre care se spune că aparținea în acel moment lui Plahotniuc,
Vasile Botnari a fost ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în Guvernul Leancă, perioada 31 mai 2013 – 10 decembrie 2014.
Ulterior a devenit ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în Guvernul Gaburici. Înainte să ajungă ministru, până în 2013, a fost parlamentar din partea PDM.
După demisia Guvernului Gaburici 2, Vasile Botnari ajunge în fotoliul de președinte al Consiliului de Administrație al întreprinderii MoldovaGaz, funcţie pe care a deţinut-o până în martie 2018 când a fost numit director al SIS pentru un mandat de 5 ani. Funcţionarul nu a reuşit să-şi ducă mandatul până la capăt, fiind demis în iunie 2019 de către majoritatea formată din Blocul ACUM şi PSRM.
Foto: Fostul director al SIS și membru al Partidului Democrat, Vasile Botnari. Sursa/Site-ul oficial al SIS
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii