Fostul șef de la Cadastru Constanța a concesionat o felie de lac cu 2 lei/mp. Marian Mazilu a făcut măsurătorile în Retrocedările lui Mazăre
Marian Mazilu, fostul șef al Cadastrului din Constanța, a concesionat o bucată de pe malul lacului Siutghiol, unde vrea să construiască patru imobile de locuințe. Mazilu a primit 500 mp de pe buza lacului în schimbul unei redevențe anuale de 12000 lei, adică 2 lei/mp/lună, informează Info Sud-Est.
Întreaga zonă este constroversată din punct de vedere al regimului de protecție a mediului, dar a fost vândută, retrocedată sau închiriată de Primăria Năvodari după modelul administrației Radu Mazăre.
Firma lui Mazilu, Topocad Serv, este una dintre societățile care au efectuat măsurătorile în ”Retrocedările” lui Radu Mazăre din anii 2000 și apare în raportul întocmit de Ministerul Afacerilor de Interne în urma căruia procurorii DNA au deschis celebrul dosar, în anul 2005.
După măsurătorile din Retrocedări, firma lui Mazilu a primit numeroase contracte valoroase de la Consiliul Județean Constanța și alte instituții publice. Cel mai mare: 1 milion de euro de la Regia de Drumuri și Poduri, astăzi falimentară.
Ulterior, în 2012, după instalarea Guvernului Ponta la Palatul Victoria, Mazilu a fost delegat direct șef la Cadastrul din Constanța.
De la măsurătorile în Retrocedări la contractele de la Consiliul Județean Constanța
Marian Mazilu era încă șeful Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța în luna mai 2019, atunci când a concesionat o felie de 500 mp din lacul Siutghiol.
Primăria Năvodari i-a închiriat terenul situat chiar pe buza apei, pentru 49 de ani, cu 12000 lei/an, adică 2 lei pentru un metru pătrat, sumă pe care Mazilu o consideră piperată.
Marian Mazilu susține că vrea să construiască patru imobile de locuințe P+1, dar că va renunța la concesiune dacă nu i se va permite acest lucru, pentru că Primăria Năvodari l-a asigurat că zona respectivă nu e sit protejat și se poate dezvolta din punct de vedere imobiliar:
”Cred că 12.000 de lei pe an (chiria pentru terenul de 500 mp, n.red.). Destul de mult, în orice caz. Foarte mult. Noi așteptăm să vedem ce spune Mediul. Suntem la 8 metri de limita cu Situl Natura 2000 și acum este în derulare un fel de expertiză, nu știu să vă spun. Dacă ne vor aproba, vom construi, dacă nu, asta e. O să încerc să iau toate avizele și autorizațiile necesare și dacă voi primi aprobare, voi executa lucrarea. Dacă nu voi primi, o să renunț la concesiune, că altceva ce aș putea să fac? Probabil doar să mă îndrept împotriva primăriei, care spunea că este teren bun de construit. Corect? Dacă nu mi se aprobă, o să întreb și eu primăria cum și-a permis să îmi ia banii, că nu-s puțini. Atunci o să îmi recuperez banii, și toată lumea mulțumită, nu cred că e o problemă (…) Construcții pe lac mai sunt. Ba mai mult, primăria m-a asigurat și am văzut că au respectat un culoar de cinci metri de la luciul apei care înseamnă nu știu ce suprafață de protecție, care trebuia lăsată peste tot”, a declarat Marian Mazilu pentru Info Sud-Est.
Primăria Năvodari a vândut, retrocedat și închiriat bucăți din plajă și oraș la bucată, după rețeta lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu din anii 2000. Cei doi au fost condamnați la 9, respectiv 5 ani de închisoare pentru că au retrocedat ilegal hectare întregi din oraș și stațiunea Mamaia.
Firma lui Marian Mazilu este una dintre societățile menționate de corpul de control al Ministerului de Interne care a întocmit raportul S/32052 din 18.03.2005, în urma căruia procurorul DNA Gheorghe Onea a deschis celebrul dosar al Retrocedărilor.
Raportul Ministerului de Interne a fost secretizat de Vasile Blaga, cel care conducea instituția la acea vreme, și desecretizat ulterior de Cristian David. Documentul era semnat de Niculae Neagu, chestorul șef al corpului de control, și puncta, printre altele, firmele care au efectuat măsurătorile terenurilor pe care Radu Mazăre le retroceda. Pentru prima dată, fragmente din raport au fost publicate în anul 2009 de jurnalista Alina Vasiliu:
„Trebuie menţionat faptul că în urma emiterii celor trei dispoziţii ale Primarului Municipiului Constanţa au fost întocmite documentaţii cadastrale în cea mai mare parte de către S.C. Topocad Serv. S.R.L. Constanţa, iar o parte din terenurile atribuite au fost vândute la Biroul Notarului Public Iosif Pătraşcu Mariana toate în regim de urgenţă” (pagina 4 a raportului, referitor la terenurile care au ajuns la Georgică Giurgiucanu, Dragoș Săvulescu, Cristian Borcea, SC Habitat și Ambient și Mihai Camboianu – astăzi condamnați în dosarul Retrocedărilor).
Un milion de euro de la Regia de Drumuri și Poduri
Marian Mazilu și-a înființat firma de cadastru în anul 2002, tot atunci când începeau să curgă și cererile de retrocedare la primăria condusă de Radu Mazăre, proaspăt instalat în scaunul de edil.
Marian Mazilu spune că înființarea firmei în același an cu zorii retrocedărilor este o coincidență și că nu a fost angajat de primărie să facă măsurătorile, ci de beneficiari – care, în cele mai multe cazuri, erau intermediarii condamnați ulterior la sentințe definitive.
”Nu are nicio legătură. Absolut nicio legătură. Eu am funcționat pe persoană fizică autorizată din `99. Nu puteam să îmi fac o firmă? Am făcut-o în ianuarie 2002 dacă îmi aduc bine aminte. Eu am explicat oricui a avut curiozitatea să mă întrebe cum am ajuns să lucrez. Pur și simplu, la început nu eram așa mulți autorizați. Și la momentul ăla dacă aveai nevoie de un cadastru era destul de greu să găsești pe cineva. Și atunci noi ne recomandam unii pe alții. De asta mi-am și făcut firmă, că nu mai reușeam să fac singur, vă dați seama. Dar nu are nicio treabă, nicio legătură. Dacă poate cineva să demonstreze cea mai mică legătură între mine și Mazăre, sau Constantinescu, păi să demonstreze (…) Eu nu am avut contracte cu primăria. În perioada aia eu am avut clienți persoane fizice. Cei care erau îndreptățiți să primească, în primul rând să solicite și apoi să primească terenurile respective erau nevoiți să-și întocmească singuri planurile, pentru că onor primăria spunea că nu are bani. Ăia (intermediarii retrocedărilor, care astăzi execută pedepse definitive, n.red.) au fost pur și simplu niște clienți (…) Dar pentru mine au fost clienți ca oricare alții. Nu am avut nici o… parcă știam eu, ce să zic, ce chestie fac ăștia. Dacă aș fi știut… Bănuiesc că niște oameni bine instruiți au cercetat și despre mine, vă dați seama. Dacă s-ar fi dovedit, nu cred că mai aveam conversația asta acum. Știți pentru câte terenuri am făcut? Foarte multe (…) Aia era perioada de glorie. Așa că pentru mine nici nu conta. Dacă plăteau… și plăteau, că erau interesați să fie repede, vă dați seama”, a declarat Marian Mazilu pentru Info Sud-Est.
Primul val de retrocedări se încheie în anul 2005, odată cu deschiderea dosarului penal de către DNA. Timp de trei ani se efectuează cercetări, iar procurorii trimit dosarul în judecată în anul 2008.
Un an mai târziu, firma lui Marian Mazilu începe să primească numeroase contracte valoroase de la Consiliul Județean Constanța, condus de Nicușor Constantinescu, și de la alte instituții locale și județene. Multe dintre ele erau atribuite direct societății Topocad Serv, fără licitație publică.
Citește articolul integral pe Info Sud-Est.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank