G4Media.ro

DNA a extins urmărirea penală în dosarul foștilor șefi SRI Florian Coldea…

Sursa: Inquam Photos / Autor: George Călin

DNA a extins urmărirea penală în dosarul foștilor șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă pentru trafic de influență și grup infracțional organizat. Acuzații că au luat bani de la primarul din Rovinari pentru a influența magistrați

UPDATE 19.22: DNA a confirmat într-un comunicat extinderea urmăririi penale a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă și Dan Tocaci. Procurorii îi acuză pe cei patru că ar fi primit o sumă de bani de la primarul din Rovinari ”în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că au influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat”. Primarul din Rovinari ar fi plătit, prin intermediul unei rude, o plată parțială de aproximativ 234.000 de euro.

Firmele urmărite penal pentru spălare de bani din dosarul Coldea sunt companiile deținute de cei doi foști generali SRI, Strategic SYS și Wise Line Consulting, în vreme ce firme aparținând oamenilor de afaceri Alexander Adamescu și Mihai Tufan sunt vizate de ancheta in rem pentru spălare de bani, potrivit informațiilor G4Media.

Comunicatul DNA:

În continuarea comunicatului nr. 500/VIII/3 din 24 mai 2024, vă aducem la cunoștință faptul că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale fată de cele patru persoane menționate în comunicatul inițial (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență (față de trei persoane) și constituire a unui grup infracțional organizat.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2023, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că au influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.
În contextul menționat mai sus, martorul, prin intermediul unei rude, ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială din folosul pretins, respectiv suma de aproximativ 234.000 de euro.
În același timp, inculpații ar fi folosit o societate de avocatură pentru a transfera sumele de bani provenite de la potențialii beneficiari ai presupusului trafic de influență către societățile de consultanță pe care le controlează, creând aparența de legalitate a acestui circuit financiar, prin încheierea unor contracte de asistență juridică, respectiv contracte de consultanță.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE 18.56: Procurorii DNA au extins urmărirea penală în dosarul Coldea – Trăilă – Dumbravă pentru trafic de influență și grup infracțional organizat, au declarat pentru G4Media surse judiciare. Extinderea urmăririi penale are legătură cu dosarul primarului PNL din Rovinari, Robert Filip, care a fost trimis în judecată de Parchetul European pentru corupție într-un dosar cu fonduri europene. Procurorii DNA susțin că primarul din Rovinari ar fi apelat la serviciile foștilor șefi SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă și ale avocatului Doru Trăilă.

În decembrie 2022, primarul din Rovinari (PNL) a fost trimis în judecată într-un dosar EPPO, pentru o presupusă fraudă de 3 milioane de euro din bugetul UE, sub măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune. Procurorii DNA susțin că în cursul anului 2023, primarul Robert Filip ar fi apelat la gruparea F. Coldea – D. Dumbravă – D. Trăilă pentru a-şi rezolva problema din Justiţie. Primarul ar fi plătit deja 200.000 de euro dintr-un total cerut de 750.000 de euro.

Articol inițial: Fostul șef operativ al SRI, generalul (r) Florian Coldea, a ajuns, luni,  din nou la DNA pentru prelungirea controlului judiciar. Procurorii DNA l-au pus pe Florian Coldea sub control judiciar pentru 60 de zile pe data de 24 mai, alături de generalul în rezervă Dumitru Dumbravă și avocatul Doru Trăilă. Cei trei sunt suspectați de trafic de influență și spălare de bani. În dosarul de corupție deschis de DNA, Coldea este acuzat de omul de afaceri Cătălin Hideg că ar fi intervenit în Justiție pentru a obține sentințe mai blânde în schimbul unor sume de bani.

  • UPDATE 15.43 Dumitru Dumbravă a ajuns și el la sediul DNA.

Tot luni s-a prezentat la DNA și Victor Tocaci de la Romprest. Dan Victor Tocaci este intermediarul plasat sub control judiciar pe cauțiune de 150.000 de lei (30.000 de euro) din dosarul generalilor SRI (r) Florian Coldea – Dumitru Dumbravă. Tocaci i-ar fi propus omului de afaceri Cătălin Hideg să îl pună în legătură cu generalii SRI în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă pe care i-a prezentat drept << fondatorii „statului paralel”, persoane puternice, cu influență asupra magistraților >>, potrivit ordonanței de inculpare a generalilor SRI, consultată de G4Media.ro.

Context

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

De asemenea, inculpaţii vor depune o cauţiune în valoare de 500.000 lei (stabilită faţă de cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unor garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceloraşi sume de bani, în favoarea DNA.

Cătălin Hideg a declarat în luna mai, într-o intervenţie la Antena 3 CNN, că Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Trăilă, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o pedeapsă cu suspendare, într-un dosar în care are o condamnare în primă instanţă de 4 ani închisoare pentru fraude cu fonduri europene.

Hideg, patron al companiei Sanimed International, a fost condamnat în luna februarie de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

Dosarul se află în prezent în faza de apel la Curtea de Apel Bucureşti.

„Am avut o întâlnire cu domnul Dumbravă, care l-a recomandat pe domnul Trăilă ca viitorul meu avocat. Am fost la dânsul la birou, la cabinetul de avocatură, unde mi-au spus iniţial că vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus că e o sumă foarte mare, că nu am mai văzut asemenea onorarii în România. Dânsul mi-a spus că aşa a primit ordine de la domnii generali, că asta e suma pe care trebuie să o plătesc dacă vor să mă ia ca şi client. I-am spus că este foarte mult şi ofer suma de 500.000 de euro. Dânsul a zis: ‘Bine, nu pot să decid eu, trebuie să vorbesc cu domnii în generali şi peste câteva zile să vă transmit care a fost decizia. Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Trăilă şi mi-a spus că singura variantă pe care o acceptă este de 600.000 de euro cu TVA, altfel nu putem încheia acest contract de asistenţă juridică. Şi am semnat contractul”, a afirmat Cătălin Hideg, la Antena 3.

În schimbul acestor bani, i s-ar fi promis „optimizarea problemelor sale din justiţie”, adică să primească o pedeapsă cu suspendare.

„Când am încheiat contractul, mi-au spus că dacă lucrurile decurg bine la instanţa de fond şi judecătorul, care a fost student al domnului Trăilă, va da o rezoluţie pozitivă, la Curtea de Apel va fi mai simplu şi că vom scădea aceşti ani”, a spus Hideg.

Cătălin Hideg a mai susţinut că a plătit o primă tranşă de 100.000 de euro, însă nu a mai avut bani, după care ar fi fost ameninţat să achite restul sumei.

El a precizat că a depus un denunţ la DNA şi peste 20 de înregistrări cu „probe clare” împotriva celor care l-au ameninţat.

Pe de altă parte, Hideg a mărturisit că nu are probe că banii pe care i-a dat avocatului Trăilă ar fi ajuns la foştii generali SRI.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Aloo DNA , sunteti penibili. Aveti impresia ca acesti generali erau asa de naivi sa recurga la escrocheriile ce le spuneti voi ? Ancheta dvs. este identica cu cea facuta la Realitatea tv de duduia aia intr-o ureche . Sti rezolvat problema cu mastile lui Piturca , dar cu vaccinurile puse in carca lui Câțu etc ? Jucati teatru ,amicilor !

  2. EsteTelenovela deja, totul pentru show, DNA face show nu JUSTICE