Fostul șef SRI Eduard Hellvig, despre războiul din Israel și reforma lui Netanyahu care mutilează Justiția: ”Militari și toți șefii Mossad în viață l-au avertizat pe Bibi că abolirea democrației este o amenințare la adresa existenței statului/ Șapte luni mai târziu, confirmarea a venit tragic”
Fostul șef SRI Eduard Hellvig a scris, vineri, pe X (fostul Twitter) că premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost avertizat de militari în rezervă că ”reforma constituțională brutală va slăbi securitatea națională”.
Hellvig s-a adresat premierului cu apelativul ”Bibi” și a enumerat o serie de militari care i-ar fi atras atenția liderului israelian că ”abolirea democrației este o amenințare la adresa existenței statului Israel”.
Hellvig i-a numit și pe ”toți șefii în viață ai Mossad”, care l-ar fi avertizat pe Benjamin Netanyahu cu privire la reforma juridică:
- ”În martie anul acesta, mai mulți militari proeminenți în rezervă i-au scris lui Bibi că reforma constituțională brutală pe care o dorește va slăbi securitatea națională a Israelului. Ehud Barak, Moshe Yaalon, Dan Halutz (foști șefi de stat major), Nadav Argaman, Yuval Diskin, Carmi Gilon, Jacob Perry (foști Shin Bet), Tamir Pardo (fost Mossad), Uzi Arad (fost consilier pe securitate națională) au avertizat că abolirea democrației este o amenințare la adresa existenței statului Israel. Într-o altă scrisoare, toți șefii în viață ai Mossad au spus cam același lucru. Șapte luni mai târziu, confirmarea a venit tragic”, a scris Eduard Hellvig pe X, fostul Twitter.
În martie anul acesta, mai mulți militari proeminenți în rezervă i-au scris lui Bibi că reforma constituțională brutală pe care o dorește va slăbi securitatea națională a Israelului. Ehud Barak, Moshe Yaalon, Dan Halutz (foști șefi de stat major), Nadav Argaman, Yuval Diskin,…
— Eduard Hellvig (@Eduard_Hellvig) October 13, 2023
Reforma care subjugă Justiția și scoate israelienii în stradă săptămânal, de la începutul anului
G4Media a scris pe larg despre reforma juridică pe care cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului, care include și extrema dreaptă, și ultraortodocșii, vrea să o impună în pofida protestelor masive din societate. Săptămânal, sute de mii de israelieni ies în stradă pentru a împiedica reforma care va subjuga Justiția de la Tel Aviv. Elementul esențial al reformei justiției este reducerea semnificativă a competențelor Curții Supreme a Israelului de a cenzura deciziile guvernului.
La finalul lunii septembrie, G4Media a arătat că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut Comisiei de la Veneția un aviz cu privire la conformitatea controversatei reforme judiciare din Israel cu standardele internaționale, potrivit unei informații obținute în exclusivitate de G4Media.
Faptul că legea de reformă a justiției, care a împărțit în două nu numai clasa politică, ci și întreaga societate israeliană, a ajuns acum în atenția Consiliului Europei, este un semn că statutul democrației însăși în Israel a ajuns să fie pus sub semnul întrebării.
- Guvernul Netanyahu are tot mai puțini prieteni în țările democratice și de aceea a căutat în ultima vreme aliați în rândul dreptei radicale, fie în Statele Unite, fie în Europa, întâlnirea din luna august dintre ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, și liderul AUR, George Simion, fiind doar un exemplu.
- Israelul nu este membru al Consiliului Europei și nu este obligat să respecte Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Dar o critică a reformei justiției din partea Comisiei de la Veneția, asumată apoi de APCE ar trimite un semnal negativ către guvernul Netanyahu, care urmează avertismentelor explicite din partea Statelor Unite, principalul sprijinitor al statului Israel. În ultimă instanță, astfel de semnale nu pot fi ignorate complet de guvernul de la Ierusalim, chiar dacă acesta a ignorat până acum majoritatea reacțiilor internaționale.
- Citește pe G4Media explicații detaliate despre ce presupune reforma juridică.
Procurorul general al Israelului i-a cerut lui Netanyahu să nu intervină în sistemul judiciar din cauza unui conflict de interese care reiese din procesul său penal. Probleme penale a avut și ministrul de Interne, extremistul de dreapta Arye Deri, care a fost condamnat de două ori pentru fraude fiscale și, în cele din urmă, destituit de premier la finalul lui ianuarie. Și ministrul Securității, Ben Gvir, tot de extremă dreapta, a fost condamnat pentru incitare la rasism și susținerea unei organizații teroriste.
Benjamin Netanyahu a devenit premier pentru a șasea oară, conducând al 37-lea guvern din istoria de 75 de ani a Israelului, doar că de această dată conduce Executivul și cu ajutorul extremei dreapta, alături de ultraortodocșii sefarzi și așkenazi. Conflictul din Israel a început să se inflameze încă de la începutul anului, din cauza tensiunilor între extrema dreaptă israeliană și palestinieni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii