Fostul vicepremier Gabriel Oprea rămâne cu titlul de doctor chiar dacă a primit verdict de plagiat / Înalta Curte a anulat ordinul de retragere a titlului
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat ordinul din 2016 al ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, prin care i-a retras titlul de doctor fostului vicepremier şi ministru de interne Gabriel Oprea, potrivit portalului Instanţei Supreme.
„Admite recursul declarat de recurentul – reclamant Gabriel Oprea împotriva Sentinţei civile nr. 3265 din 10 iulie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
Casează sentinţa atacată, şi rejudecând, admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul nr.5.121/01.09.2016 al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, prin care s-a dispus retragerea titlului ştiinţific de doctor în drept al recurentului-reclamant, precum şi a tuturor actelor juridice şi a operaţiunilor administrative care au precedat emiterea acestui ordin. Respinge ca rămase fără obiect petitele 1 şi 2 ale cererii. Definitivă. Pronunţată astăzi, 13 octombrie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţe”, este decizia ÎCCJ.
În iulie 2016, Comisia de experți din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a dat verdict de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, iar în august 2016, CNATDCU a respins contestația fostului vicepremier cu 31 voturi pentru și 2 împotrivă.
În septembrie 2016, ministrul Educației de la acea vreme, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea. Acesta a atacat în instanţa de contencios ordinul de ministru şi, iniţial, în 2018 a pierdut. Acum, în octombrie 2023, Înalta Curte i-a dat câştig de cauză. Completul care i-a dat câştig de cauză lui Oprea a fost format din judecătorii Adrian Remus Ghiculescu, Mihnea Adrian Tănase şi Ramona Maria Gliga.
Ce s-a întâmplat între timp
În vara lui 2023, CCR a decis definitiv că titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar dacă titul „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. În cazul în care CNADTCU emite un verdict de plagiat pentru un titlu de doctor care a intrat în circuitul civil, va trebui să meargă în instanță pentru a dovedi plagiatul – a decis CCR.
„Gabriel Oprea nu a contestat faptul că nu a plagiat, ci a contestat procedura de retragere a titlului de doctor. El a pierdut în primă instanţă, însă la ÎCCJ a avut câştig de cauză.
Între timp a fost decizia CCR din 2022 care a spus că titlul nu poate fi retras prin ordin de ministru dacă titlul a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. Or, în momentul în care i s-a acordat titlul de doctor lui Gabriel Oprea, titlul acestuia a intrat în circuitul civil.
Ca urmare a deciziei CCR, vom mai vedea astfel de decizii şi în cazul altor plagiatori. Suntem în situaţia halucinantă în care ei sunt doctori plagiatori. Este efectul lobby-ului puternic în mediul academic şi politic al fostului ministru al Educaţiei Sorin Câmpeanu. Este victoria impostorilor”, a declarat jurnalista Emilia Şercan pentru G4media.ro. Şercan este cea care a semnalat plagiatul fostului vicepremier.
Gabriel Oprea: Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție stabilește definitiv și irevocabil că NU am plagiat în teza de doctorat
În schimb, fostul vicepremier interpretează decizia ÎCCJ drept un verdict că nu a plagiat. El a acordat o declaraţie pentru portalul Asociaţiei Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor “Mihai Viteazul”, al cărei preşedinte este.
„Fiind marcat ca țintă politică, pentru mine special a fost creată o hotărâre de guvern cu dedicație, potrivit căreia, în mod absolut fals, lucrarea mea ar fi putut întruni oricând elementele unui plagiat.
Aceasta, cu ignorarea totală a verdictului de neplagiat dat prin vot, 9-0, de către Comisia pentru demnitari din Ministerul Educației, din care făcea partea și un reputat profesor din Germania.
În ciuda verdictului de neplagiat, act administrativ care nu a fost contestat în termenul legal de 30 de zile și și-a produs efectele, a apărut acest HG care stabilea, ilegal și neconstituțional, că orice teză de doctorat, poate fi considerată plagiat și poate fi atacată oricând, chiar și dacă a primit un verdict legal de neplagiat de la instituția responsabilă
Curtea Constituțională a României a stabilit, prin hotărâre definitivă și general aplicabilă, că titlul de doctor nu poate fi retras dacă a intrat în circuitul civil și a produs efecte. Totodată, hotărârea de guvern ilegală care stabilise contrariul a fost abrogată.
Atacul la adresa mea, pe tema așa-zisului plagiat, a fost orchestrat de un general din serviciile secrete provenit din vechea Securitate, un așa-zis jurnalist, intelligence, care s-a autointitulat impostor și un individ, fost rector, trimis în judecată de către CNSAS pentru poliție politică.
Verdictul definitiv de neplagiat dat astăzi de ÎCCJ demontează definitiv minciunile unor persoane care au distrus cariere, familii și destine”, a declarat Gabriel Oprea pentru site-ul UMPMV.eu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii