G4Media.ro

Fotbalul feminin a intrat „într-o altă dimensiune” după Cupa Mondială din Franţa

Fotbalul feminin a intrat „într-o altă dimensiune” după Cupa Mondială din Franţa

Cupa Mondială din Franţa a dus fotbalul feminin „într-o altă dimensiune”, graţie mediatizării fără precedent de care s-a bucurat şi a numărului mare de spectatori care au umplut tribunele stadioanelor din Hexagon.

Americanca Megan Rapinoe, câştigătoarea Balonului de Aur feminin în acest an, a asigurat într-un interviu acordat France Football: „În cazul nostru, victoria va permite fotbalului feminin – nu doar celui american – să facă un mare pas înainte. Titlul mondial a dus lupta noastră pentru egalitate într-o altă dimensiune”.

Un exemplu în acest sens în reprezintă naţionala Australiei, eliminată în optimile de finală, dar ale cărei jucătoare au obţinut de atunci aceleaşi salarii ca şi componenţii selecţionatei masculine a Ţării Cangurilor, în virtutea unui acord cu Federaţia australiană, graţie căruia „Matildas” pot călători de acum înainte la clasa business, ca fel ca şi „Socceroos”.

„Fotbalul este jocul tuturor şi această nouă convenţie colectivă constituie un pas în plus către adoptarea valorilor de egalitate, integritate şi egalitate de şanse”, a afirmat Chris Nikou, preşedintele Federaţiei australiene de fotbal.

În Spania, situaţia a fost ceva mai grea, jucătoarele fiind nevoite să facă grevă pentru a smulge o negociere cu privire la doleanţele lor: un salariu minim de 16.000 de euro pe an (cu normă întreagă) şi stoparea contractelor cu jumătate de normă, insuficient de remunerative.

În Italia, Mondialul reuşit de „Azzurre” le-a dat acestora ocazia să se facă remarcate, oferindu-le totodată o platformă pentru a denunţa o aberaţie: legea italiană nu le permite femeilor să aibă o activitate sportivă profesională plătită.

„Eu, la 30 de ani, nu cotizez şi nu am nicio protecţie”, a denunţat Sara Gama, căpitanul lui Juventus şi al naţionalei Italiei. „Este timpul să spunem ‘ajunge’ acestei discriminări, iar politicienii trebuie neapărat se ocupe de această problemă”, a spus selecţionerul Milena Bertolini.

Solicitările jucătoarelor au fost rezolvate în parte. Recent adoptat, un amendament prevede ca echipele care semnează contracte cu sportivele vor putea fi scutite timp de trei ani de plata contribuţiilor sociale, pensiilor, asigurărilor etc. „Suntem pe drumul cel bun, însă obiectivul nu este încă atins”, a comentat Gama.

Rămasă în urmă faţă de ţări precum Anglia, Germania sau Franţa, Italia ar putea profita de viitorul format al Ligii Campionilor, cu o fază a grupelor şi a drepturilor de televizare centralizate, la fel ca şi în cazul fotbalului masculin.

La nivel european, ca şi la cel naţional, diferitele instanţe ale sportului cu balonul rotund caută să facă mai atractivă o disciplină care are încă dificultăţi în atragerea publicului. Deoarece, cu excepţia meciului Anglia – Germania, disputat în noiembrie pe Wembley în faţa a aproximativ 78.000 de spectatori, fotbalul feminin luptă pentru a umple tribunele, mai ales la partidele din campionatele interne.

„Afluenţele sunt foarte modeste, cu excepţia celor de la Lyon, şi încă nu se depăşeşte numărul de 3.000 de spectatori”, a recunoscut Noel Le Graet, preşedintele Federaţiei franceze de fotbal (FFF), chestionat de AFP. „Avem, însă, stadioane, meciurile sunt televizate şi există un nou sponsor”, a adăugat el.

Prima ediţie a Trofeului Campioanelor (Supercupa Franţei) la fotbal feminin, între Olympique Lyon şi Paris Saint-Germain, în luna septembrie la Guingamp, „s-a desfăşurat cu un stadion plin şi cu 300.000 de telespectatori. Eforturile tuturor au adus deja roade, iar fenomenul se amplifică, este o certitudine”, a adăugat preşedintele FFF.

În privinţa selecţionatei Franţei, interesul mediatic şi audienţele s-au mai redus după turneul final din vară. După ce au doborât toate recordurile la Cupa Mondială, „Les Bleues” nu au mai fost la fel de atractive în rândul iubitorilor fotbalului francez. Astfel, meciul amical cu Spania, din luna august, a atras doar 1,2 milioane de telespectatori, în timp ce partida cu Serbia, din preliminariile EURO 2021, a fost urmărită de mai puţin de 850.000 de persoane din faţa micilor ecrane.

Pentru a încerca să păstreze flacăra aprinsă şi să ofere, totodată, o provocare sportivă interesantă, FFF a lansat un „Turneu al Franţei”‘, a cărui primă ediţie, programată în luna martie, va reuni selecţionatele Braziliei, Canadei şi Olandei, vicecampioana mondială, pe lângă cea a ţării gazdă. Un alt proiect îl reprezintă organizarea anuală, în luna august, a unei confruntări între cluburile din Franţa şi Anglia.

Rămâne de văzut dacă toate acestei idei vor aduce şi rezultatele scontate, permiţând fotbalului feminin să devină o disciplină cu afluenţă ridicată, dar mai ales constantă, precum handbalul, voleiul sau alte sporturi.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. O echipa de adolescenti baieti de 16 ani bate la curul gol echipa nationala de femei. Cu toate astea, ele au aceleasi salarii. Curat egalitate, tovarasi!

  2. Cu siguranta ar creste audienta si salariile daca fotbalistele ar folosi echipamentele de la concursurile de frumusete.

    • Plus revenirea la traditionalul schimb de tricouri intre echipele de pe teren la incheierea meciului

  3. Marele campioane mondiale (USA) si-au luat-o cu 5-2 de la echipa de baieti U15 FC Dallas in 2017, cand erau deja campioane mondiale.
    Nivelul fotbalului feminin e patetic. Dar pretentiile sunt enorme.
    Vor sa fie platite ca baietii? Sa joace impotriva echipelor de baieti!
    Gargara feminista …