FOTO Alternative pentru litoral: 12 locuri din România cu plaje, apă și tot felul de facilități pentru timpul liber / Descoperă „litoralul vestului”, „marea secuiască”, „litoralul oltenesc”, „marea de la munte” și alte destinații potrivite pentru sezonul estival
Cu toate că tradiționala vacanță la mare este o alegere populară pentru mulți oameni, există și posibilitatea de a merge în alte locuri din țară, care oferă nu doar peisaje spectaculoase și aer proaspăt, ci și plaje și apă. G4Media a căutat pentru tine 12 locuri din România care pot oferi și o varietate de activități recreative, ca alternativă la litoralul românesc.
În timp ce vă bucurați de priveliști naturale, puteți să vă răcoriți în ape limpezi sau sărate, să vă relaxați la soare, să mergeți în drumeție sau să faceți plimbări cu barca.
Datorită altitudinii mai mari și a aerului mai proaspăt, temperaturile în aceste locuri pot fi mai blânde, oferind o variantă mai răcoroasă la zilele toride de vară.
Pentru cei care doresc să experimenteze ceva diferit în vacanța lor de vară, stațiunile de munte cu lacuri și plaje reprezintă o opțiune interesantă.
Am ales câteva alternative de aceste fel, din diferite părți ale țării, ca potențiale idei de minivacanță.
Plaja Ghioroc
Sezonul distracţiei la Plaja Ghioroc, județul Arad, supranumită şi „litoralul vestului”, a început la finalul lunii mai, urmând ca pe parcursul verii în acest loc să se desfăşoare şi festivalul anual „Ghioroc Summer Fest”.
Lacul Ghioroc, situat la circa 20 de kilometri de municipiul Arad, are o suprafaţă de peste 10 hectare şi o adâncime maximă de aproximativ 15 metri, iar plaja cu nisip este folosită de zeci de ani de turişti, însă abia în ultimii ani aici au apărut investiţii publice şi private majore.
Plaja, administrate de Consiliul Județean Arad, este amenajată cu palmieri, umbrele, baldachine, terase, tobogane de apă, locuri de joacă pentru copii şi un camping. Accesul este liber, dar şoferii trebuie să plătească o taxă de parcare de 10 lei pe zi, bani pe care administraţia locală îi foloseşte pentru a întreţine zona de agrement.
Plaja a fost extinsă înaintea deschiderii sezonului din acest an, iar în apropiere se află și Podgoria Miniş-Măderat. „Am construit şi un ponton, iar în perioada sezonului estival vom găzdui diverse manifestări culturale, începând cu un festival de film istoric, ateliere pentru copii, spectacole de muzică. Ne dorim să dezvoltăm aici un centru activ, un spaţiu plin de viaţă, de unde să se organizeze şi vizite în Podgorie, pe toată perioada sezonului estival”, a anunțat președintele Consiliului Județean.
Băile Felix
Stațiunea turistică Băile Felix din comuna Sânmartin, județul Bihor, a început acest sezon estival cu o nouă înfățișare, după ample lucrări de modernizare. În cadrul unui proiect finanțat cu 14,4 milioane de lei din fonduri europene, în Băile Felix s-au reabilitat rețelele de utilități și carosabilul de pe străzile Victoria și Primăverii, și a fost amenajată o arteră pietonală și o pistă pentru bicicliști.
În centrul stațiunii a fost ridicată și o toaletă publică și a fost amenajată o piațetă cu o fântână arteziană. În centrul stațiunii, Primăria Sânmartin urmează să scoată la licitație și amenajarea unei zone comerciale, cu două restaurante, două cofetării și două cafenele.
La intrarea în stațiune pe DN76 dinspre Oradea a fost realizată o parcare cu 800 de locuri. Pe domeniul public, pe lângă cele 800 de locuri nou create, staţiunea oferă alte 400 de locuri de parcare în interiorul acesteia.
Aflată la 10 km de Oradea, este cea mai mare stațiune balneară deschisă permanent din România și, potrivit unor statistici, ar avea cele mai multe locuri de cazare după litoral. La Băile Felix există facilități pentru tratamentul diferitelor afecțiuni.
Lacul Colibița
Între Munții Bârgău și Călimani, pe Valea Bârgăului se află Lacul Colibița, supranumit și „marea de la munte”.
Zona este extrem de frumoasă, mai ales vara și oferă multe posibilități de petrecere a timpului liber: drumeții la aer curat, pe trasee montane, înot și tururi individuale cu barca pe suprafața extinsă a lacului, caiac și rafting (pe Bistrița Ardeleană), ciclism montan sau alpinism.
Există și o plajă, dar și piscine și alte facilități la pensiunile din zonă.
La doar 20 de minute cu mașina se află și Pasul Tihuța, iar de acolo, peste munte se ajunge rapid și la Vatra Dornei. La Colibița se ajunge ușor, de pe drumul dintre Bistrița și Vatra Dornei (E 58), urmând indicatorul la dreapta, după Mureșenii Bârgăului.
În zonă sunt multe facilități de cazare, unele cu piscină, saună și alte dotări.
Băile Figa
Staţiunea Băile Figa de lângă oraşul Beclean, județul Bistrița-Năsăud, își așteaptă turiștii în actualul sezon estival cu un nou loc de joacă construit cu fonduri europene, pe o suprafaţă de aproximativ un hectar, dotat cu echipamente destinate nu doar copiilor, ci şi femeilor însărcinate şi persoanelor vârstnice, dar şi cu un copac solar cu prize şi wi-fi gratuit.
Băile Figa, staţiune inaugurată în anul 2010 printr-un proiect cu fonduri europene implementat de administraţia oraşului Beclean, beneficiază de bazine de înot cu apă dulce şi apă sărată, un lac sărat, o zonă de cură cu aerosoli salini, tratamente cu nămol, un aqualand, piscine interioare, plaje cu iarbă şi cu nisip, terenuri de fotbal şi de tenis, o zonă pentru picnic şi terase unde se poate servi masa.
De asemenea, în jurul parcului balnear s-au construit numeroase cabane şi case de vacanţă, care pot fi închiriate de turişti.
Biletul de intrare costă 20 de lei, de luni până joi, şi 30 de lei, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Copiii de până la şapte ani beneficiază de gratuitate, iar pensionarii pot intra plătind doar taxa de şezlong, de 2 lei.
Lacul Zetea
Lacul Zetea din județul Harghita, supranumit și „marea secuiască”, se află într-un loc de vis. Cei care vin aici se pot bucura de băi în ape limpezi, sporturi nautice și, bineînțeles, de plajă. Aici se poate practica și pescuitul.
Barajul de la Zetea este singurul lac artificial din zona superioară a Târnavei Mari. Lucrările de construcţie ale barajului au început în anul 1976, finalizându-se abia în 1992. Scopul construirii acestui baraj a fost apărarea împotriva inundaţiilor şi controlul nivelului râului. Barajul apără localităţile situate în valea Târnavei Mari de inundaţii, iar în caz de secetă asigură debitul normal al apei, potrivit visitharghita.com.
Există destul spațiu și pentru camping, iar la lac se simte foarte bine răcoarea de munte, în plină caniculă.
Lacul Zetea se află la 11 kilometri de Odorheiu Secuiesc.
În apropiere se poate vizita și cascada Vărșag, în două trepte. Perdeaua de apă se întinde pe o lungime de 200 de metri.
Stațiunea Sovata
Localitatea Sovata, una dintre cele mai renumite staţiuni balneoclimaterice din România, este situată în zona nord-estică a bazinului Transilvaniei, în extremitatea estică a judeţului Mureş, la 60 km de Târgu Mureș. Așezată la poalele munţilor Gurghiului, pe valea Târnavei Mici, stațiunea are un potenţial balnear si terapeutic recunoscut în ţară, dar și în străinătate. Principala atracție a stațiunii o reprezintă lacurile sărate, care au luat naştere datorită faptului că oraşul este aşezat în întregime pe un masiv de sare: lacurile Roșu, Verde, Negru, Ursu, Aluniș și Lacul Mierlei.
Cel mai cunoscut este Lacul Ursu, denumit așa după forma pe care o are. Este cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentraţie salină de pe planetă, care a împlinit 148 de ani de la formarea sa, fiind singurul căruia i se cunoaşte cu exactitate anul, ziua, ora şi minutul formării.
Pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11.00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. Potrivit acestuia, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la formarea lacului.
După formarea Lacului Ursu din Sovata, în anul 1875, în zonă s-a dus vestea că această apă tămăduieşte diferite boli de tip reumatismal, iar după mai bine de o jumătate de secol aici a fost înfiinţată prima bază de tratament. Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, urmând apoi baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa.
Ocna Sibiului
Supranumită „marea Sibiului” sau „litoralul Ardealului”, staţiunea Ocna Sibiului este preferată de oamenii din zona județelor Sibiu, Alba și Hunedoara, dar și de turişti care vin din locuri mai îndepărtate pentru apele sărate concentrate şi nămolul vestit, aflat ”la liber” pe marginea unora dintre lacuri.
Apropierea de orașul Sibiu (situat la doar 15 kilometri distanță) este un atuu important al zonei, mai ales pentru cei care vor să combine băile sărate cu atmosfera vechiului oraș săsesc, cu multe evenimente culturale, cu spații pietonale largi și extinse, terase și restaurante.
Atracția stațiunii este reprezentată de cele 12 lacuri funcționale, fiecare unic în felul său. Apa sărată și nămolul sunt folosite în tratamente reumatice, neuromotorice si ginecologice.
„Lacul fără fund” este format pe locul fostei saline Francisc Grube, părăsită în 1775 și are o adâncime de 34 de metri. A fost declarat monument al naturii, cu cel mai puternic fenomen de heliotermie.
Lacul Avram Iancu (Ocna Pustie) are o adâncime maximă de 130 de metri (este cel mai adânc lac antroposalin din România) și s-a format pe locul unei alte foste saline, abandonate în 1817.
Cel mai sărat este Lacul Brâncoveanu. Salinitatea apei la suprafață este de 310 până la 400 de grame pe litru.
De menționat că pentru a intra în complex trebuie să plătiți. Prețurile în sezonul 2023 sunt de 40 de lei pentru adult și 20 pentru copiii de peste 10 ani și 10 lei pentru parcare. După ora 18.00, toate prețurile sunt la jumătate, mai puțin ce pentru parcare.
La Ocna Sibiului se trateaza cu rezultate deosebite bolile aparatului locomotor, reumatismele degenerative cronice, preartrozele si artrozele, spondilozele, precum si diferite afectiuni ginecologice, dar este și un loc de agrement.
Lacul Cinciș
Lacul Cinciș se află la aproximativ 10-15 kilometri de Deva și este unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare din Transilvania, având o suprafață de aproximativ 867 de hectare și o adâncime de aproape 50 de metri.
Patru sate din Hunedoara au fost strămutate în anii 60 ai secolului trecut, pentru a face loc lacului de acumulare.
Mai bine de jumătate din lungimea malurilor este nisip, iar restul habitate naturale. Toată zona nordică a lacului este formată din plaje, în timp ce în sud avem dealuri și păduri. Este unul dintre motivele pentru care un număr mare de turiști merg acolo vara.
Sezonul turistic de vârf, se întinde de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lui august și permite practicarea unor sporturi precum înotul (temperatura medie a apei ieste de 18 grade Celsius), pescuitul sau sporturile nautice.
Temperatura medie a apei este de 18 °C. În zonă sunt multe posibilități de cazare: campinguri, moteluri, pensiuni și foarte multe vile care pot fi închiriate la prețuri rezonabile.
Lacul Cinciș și plajele sale ar putea fi o surpriză foarte plăcută.
Samskara Beach
Plaja Mare din orașul Călărași se află pe brațul Borcea și este operată de Samskara Beach. Turiștii se pot caza în căsuțe de lemn decorate home made, dar destinația este potrivită și pentru o ieșire de o zi. Din București ajungi cam într-o oră și jumătate cu mașina. Turiștii pot ajunge pe plajă mergând cu catamaranul care traversează de pe un braț pe altul în câteva minute. Plaja este deschisă în fiecare zi, din luna mai până la finalul lunii septembrie. Plaja este amenajată cu șezlonguri, umbreluțe și dușuri. Există și două baruri, dar și o terasă amenajată unde se poate mânca.
Plaja Bașcov
Plaja Bașcov, denumită și „litoralul oltenesc”, se află în orașul Calafat, pe malul Dunării. Nisipul este fin, iar apa bună de scăldat. În zonă sunt terase și căsuțe pentru cazare.
Plaja se întinde pe mai mult de 4.000 de metri pătraţi și este amenajată cu şezlonguri, terase și instalaţii sanitare.
De obicei, la Calafat se pot face și mini-croaziere pe Dunăre până aproape de vecinii bulgari de vizavi, de la Vidin.
În oraș, un obiectiv de interes este gara regală, una dintre cele mai frumoase astfel de construcții. O altă atracție turistică este podul Calafat-Vidin.
Plaja Dunărea
Plaja Dunărea, o investiţie de circa 6 milioane de euro, realizată de Primăria Galaţi, s-a deschis pentru public pe în iulie 2021.
Plaja Dunărea este dotată cu un bazin cu valuri, o piscină de relaxare cu tobogan pentru adulți, o piscină pentru copii dotată cu un ansamblu de tobogane. Plaja de pe malul Dunării are toboganul cu cea mai mare cădere de apă din România, umbrele, șezlonguri, hamace, perne puf pentru plajă, colace single și duble. De asemenea, există și o zonă de food, unde periodic sunt organizate diverse evenimente, potrivit adevarul.ro.
Plaja Dunărea se întinde pe o suprafață de patru hectare, iar capacitatea maximă a bazei de agrement este de 3.000 de persoane. Tarifele ajung până la 60 de lei de persoană în weekend.
Plaja de la Stânca Costești
Denumit și „Marea Neagră a Moldovei”, Lacul de acumulare Stânca Costești de pe Prut se află în județul Botoșani, la granița cu Republica Moldova. Este al doilea mare lac de acumulare din România, după cel de la Porțile de Fier.
Plaja este generoasă, iar nisipul merge pe o distanță destul de mare sub apă, astfel că este un loc preferat de familiile cu copii. Nu există însă amenajări turistice în zonă, în afara unei terase, pentru că este o arie protejată.
Lacul are o suprafaţă de 2.950 de hectare şi a fost declarat rezervaţie naturală în anul 2004, o porţiune fiind delimitată în 2007 ca arie de protecţie specială avifaunistică. În zonă sunt și câteva situri istorice care pot fi vizitate: Biserica Cuvioasa Parascheva din Ştefăneşti, construită în anul 1640, Muzeul Ştefan Luchian, situl arheologic „Gura Hârtopului“ de la Ripiceni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii