G4Media.ro

FOTO Autorităţile turce distrug vestigiile istorice ale unui fost oraș din Mesopotamia 

FOTO Autorităţile turce distrug vestigiile istorice ale unui fost oraș din Mesopotamia 

Oraşul Hasankeyf, situat în sud-estul Turciei, traversat de Tigru, este ameninţat de construcţia unui baraj hidraulic gigant. În ciuda protestelor apărătorilor antichităţilor arheologice din sit şi ale locuitorilor din regiune, lucrările au început. Şi deja numeroase distrugeri sunt iremediabile, potrivit Le Figaro, citat de News.ro.

Locuitorii din regiune se folosesc în prezent de reţelele sociale pentru a încerca, dacă mai este posibil, să alerteze opinia mondială despre ceea ce consideră ei că reprezintă o crimă contra istoriei.

În ciuda negărilor autorităţilor turce care vor pretinde că au pus la adăpost vestigiile având valoare istorică, locuitorii din această regiune mesopotamiană publică videoclipuri şi fotografii care încearcă să dovedească contrariul. În aceste imagini, vstigiile sunt puse la pământ de excavator.

Hasankeyf este una dintre cele mai vechi aşezări locuite continuu de pe Pământ, datând de acum 12.000 de ani şi care deţine sute de peşteri, biserici şi morminte.

Lucrările de construcţie la baraj şi la hidrocentrală au început în 2006 iar Hasankeyf va fi distrus curând, în ciuda opoziţiei rezidenţilor şi a organizaţiilor de mediu care vor să-l salveze.

Proiectul prevede inundarea a 199 de aşezări din zonă, sute de peşteri făcute de om şi sute de situri istorice şi religioase. Militanţii au avertizat că 80.000 de persoane vor fi strămutate.

sursa foto: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Hidroenergia inseamna crima impotriva umanitatii, nu doar impotriva naturii. Raurile sunt venele Pamantului, ele trebuie protejate, nu distruse. Iar locuitorii de pe maluri, cu sau fara vestigii milenare, n-au nicio vina ca cea mai tupeista propaganda prezinta o crima de mediu ca energie verde.

    • Da, hai să cumpărăm gaz de la dictatura rusească.

    • Sunt argumente pro si contra aici.
      Eu as astepta pentru o centrala nucleara. E cea mai buna solutie pe care o avem momentan.
      Iar in 20-30 de ani sper sa le avem si pe cele care consuma Thorium, cele mai sigure centrale nucleare!

    • Energia nucleara e viitorul. Si a tot fost de 60-70 de ani incoace. Acum nu mai sunt riscurile din 80 sau 70.

  2. Ce este un „baraj hidraulic”?

    • Plaisantez?

  3. Turcii sterg de pe fata pamantului lor de zeci de ani toate urmele armenilor, crestinismului, acum pe cele mesopotaniene. Dar fug in Siria sa mute oasele unui Suleiman inainte de inceperea razboiului in Siria. Femeile o duc ca vai de ele, sute dispar ca asa vor tatii, fratii si sotii lor. N-as face turism in Turcia nici sa-mi ofere gratis sedrea.

  4. Niște nesimțiți, distrug urmele civilizațiilor care au trăit în acele locuri înainte să apară ei. Asta e de fapt miza. Cum spunea cineva mai sus, nu m-aș duce în vacanță la ei pentru nimic în lume, banii din turism și comerț care le țin economia pe linia de plutire îi asigură pe barbarii de la putere că vor fi votați în continuare.

    De când au început să ocupe orașele civililor kurzi nu am mai cumpărat nimic făcut în Turcia sau vândut prin firme turcești. Egipt, Dubai, China și alte locuri exotice, la fel, să-și mențină dictatorii și criminalii cu banii altora, nu cu ai mei.

  5. Subscriu, eu am evitat sa pompez bani in regimul actual din Turcia, un exemplu este cumpararea biletelor de avion (companii turcesti excluse), vacante in Turcia de asemenea excluse.
    Cat timp este alimentat cu bani din afara, regimul nedemocratic de acum nu are cum sa cada.
    Firea dezaproba.

  6. Evitați sa mai mergeți in Turcia sau sa le consumați produsele! Niște nesimțiți!

  7. Nu fiti ipocriti ca si noi am scufundat Ada Kaleh pe dunare.

    • Ada Kaleh nu avea monumente vechi de mii de ani. Nu e vorba de inundat așezări, că sunt multe locuri în România care au fost inundate pentru baraje. Cum ar fi dacă guvernul român ar decide că trebuie să facă un baraj fix peste cetățile dacice, nu te-ar deranja? Exact asta fac turcii acum, de zici că bunicul lui erdogan le-a construit și are dreptul să le șteargă de pe fața pământului.