G4Media.ro

FOTO Bucureștiul, plin de copaci complet uscaţi sau bolnavi

Foto: G4Media

FOTO Bucureștiul, plin de copaci complet uscaţi sau bolnavi

Indiferent de sector, pe toate marile bulevarde ale Capitalei pot fi văzuţi arbori uscaţi sau bolnavi care oricând pot pica peste o maşină, sau mai grav, peste un pieton. Activiştii de mediu spun că s-a ajuns în această situaţie din cauza toaletării şi betonării excesive. O situaţie îngrijorătoare având în vedere că la ultima furtună care a avut loc la începutul acestei luni, au fost doborâţi 57 de arbori care au avariat nu mai puţin de 39 de maşini.

Pe strada Ermil Pangratti, colţ cu Calea Dorabanţilor, un plop imens pe sub care trec zilnic mii de pietoni are trunchiul gol şi putred pe interior. La o aruncătura de băţ, tot în Sectorul 1, pe porţiunea cuprinsă între Ambasada Chinei şi Piaţa Victoriei, pe o parte şi alta a bulevardului, am numărat peste 20 de arbori complet uscaţi şi peste 50 care coronamentul parţial uscat.

Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media

Problema este că indiferent de sector, 2,3 sau 4, la tot pasul, pot fi văzute astfel de exemple. Pe Bulevardul Tineretului din Sectorul 4 sunt alte zeci de arbori complet uscaţi din cauza faptului că au fost toaletaţi excesiv. Grav este că pe sub aceştia trec fără a bănui la ce pericole se expun, mii de pietoni.

„Nu numai că e periculos, este foarte periculos. Primăria în primul rând ar trebui să se ocupe. Să fie tăiaţi şi plantaţi alţii. Cine răspunde în cazul unei tragedii omeneşti?”, a declarat pentru G4Media.ro un pieton întâlnit pe Bulevardul Aviatorilor.

Activiştii de mediu spun că s-a ajuns în această situaţie din cauza toaletării şi betonării excesive.

„Se usucă din următoarele cauze: se toaletează excesiv şi a doua cauză majoră, betonarea excesivă. Aceste betonări până în jurul trunchiului nu fac altceva decât să reducă suprafaţa de respiraţie a arborelui respectiv şi normal că el se usucă. Mai sunt şi cauze naturale, dar acelea sunt destul de minore”, este de părere Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.

Până la această oră, primăriile de sector cărora le-a cerut un punct de vedere în care să ne spună de ce nu au intervenit pentru a tăia arborii uscaţi sau pentru a-i toaleta pe cei bolnavi, nu ne-au trimis niciun răspuns. Cu alte ocazii, acestea dădeau vina pe Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei despre care spuneau că nu le-ar fi avizat cererile depuse pentru a putea interveni.

Într-un răspuns pentru TVR, Direcţia de Mediu (PMB) spune că de anul trecut şi până în prezent a înregistrat în jur de 12.000 de cereri (2022-9.223/ 2023 -2.731) pentru defrişare/toaletare, atât din partea sectoarelor cât şi din partea persoanelor fizice, însă a evitat să spună şi care este motivul pentru care avizarea merge atât de greoi.

În acest context este important de menționat şi faptul că Primăria Capitalei a achiziționat în anul 2018 două tomografe pentru depistarea arborilor bolnavi pe care a dat nu mai puțin de 150.000 de lei cu ajutorul cărora a testat până în prezent doar 80 de copaci.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează