
FOTO Călător în Banat | Cu bicicleta, de la Timișoara la Zrenjanin. 85 de kilometri pe digul canalului Bega
Cicloturismul internațional se reia la Timișoara odată cu redeschiderea frontierei româno-sârbe de pe pista de biciclete, construită pe digul canalului Bega. Experiența poate fi trăită o dată pe lună, mai precis în ultima săptămână a fiecărei luni, când autoritățile celor două țări au convenit să amplaseze și să deschidă un punct de control mobil. Acesta funcționează sâmbăta și duminica, între orele 8.00 – 20.00.
Primele weekenduri preconizate în care trecerea graniței va fi posibilă sunt următoarele: 29-30 martie (biciclete), 26-27 aprilie (biciclete) și 23-24-25 mai (tranzit naval/portuar pentru ambarcațiuni și biciclete).
O excursie cu bicicleta de la Timișoara la Zrenjanin – 85 de kilometri – poate să înceapă sâmbătă dimineața. Primii kilometri, mai exact 37, se parcurg pe pista din România, care este funcțională încă din martie 2015. De atunci, se putea pedala liniștit până la frontieră.

Până în dreptul localității Sânmihaiu Român (aproximativ 15 kilometri de Timișoara) se merge pe partea stângă a Begăi, apoi se traversează podul de fier „Modoș” și se continuă pe partea dreaptă.
Până acolo, pe drum sunt trei popasuri unde bicicliștii își pot trage sufletul: primul dinspre Timișoara este La Căpițe, al doilea este La Pod Popas, imediat după podul de la Utvin, iar al treilea este La Livadă. Peste tot se poate bea suc sau bere, dar se poate și mânca, de la pizza și gulaș la ceaun, până la clătite bănățene.

Din livadă, bicicliștii mai au de pedalat încă 22 de kilometri, până în dreptul localității Otelec. Pe traseu apare o terasă nouă, dar și Plaja Nouă, un loc de relaxare cu un lac artificial unde se poate practica schi nautic.
Se trece pe lângă cele două ecluze care facilitează navigația pe Bega, cea de la Sânmihaiu Român și cea de la Uivar.
Cei care vor să facă pauză la Otelec, ultima localitate românească înainte de frontieră, trebuie să iasă de pe pistă și să traverseze podul peste Bega.
La frontieră, autoritățile celor două țări au puncte mobile de trecere
Trecerea frontierei de stat se face pe baza cărții de identitate, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind condițiile de călătorie ale cetățenilor.

De la graniță până la Zrenjanin sunt aproximativ 43 de kilometri.
Novi Itebej este prima comună situată pe malul drept al canalului Bega, la aproximativ șase kilometri de graniță. Sunt semne pe marginea drumului spre MS Restaurant, un hotel de patru stele cu restaurant și terasă. Meniul este variat, de la diferite feluri de pljeskavița la salate, supe sau deserturi.

Pe partea sârbească există mai multe pontoane, amenajări pentru pescari și ștranduri semi-amenajate aproape în fiecare localitate. Spre Zrenjanin, Bega se lățește și amintește puțin de Delta Dunării.
Înainte de Zrenjanin, pista de biciclete se îndepărtează de Bega și se racordează la rețeaua de biciclete a comunei Klek, iar apoi a orașului.
Ce e de făcut la Zrenjanin
Zona pietonală a Zrenjaninului (Becicherecul Mare, după vechea denumire) – oraș cu peste 122.000 de locuitori – este plină de terase unde poți servi un suc sau o bere, dar și restaurante. În oraș se găsesc și faimoasele pljeskavițerii.

De preferat este ca bicicliștii să înnopteze la Zrenjanin, existând destule locuri de cazare, cu cele mai ieftine camere de la 20 de euro. Duminică este ziua de pedalat înapoi! Conform aplicației Strava, traseul Timișoara-Zrenjanin se poate parcurge lejer, fără opriri lungi, în 4 ore și 21 de minute.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.