FOTO „Căsuţa cu cărţi”, proiectul unui IT-ist din Câmpina prin care oricine poate avea acces gratis la lectură: zeci de mini-biblioteci montate în localități din Prahova/ „Cărţile bune dispar, acum le ştampilez ca să nu mai fie vândute”
„Căsuţa cu cărţi” este proiectul unui tânăr it-ist din Câmpina, Ionuţ Oprea, care se bucură de mare succes în rândul pasionaţilor de lectură. Concret, în ultimii trei ani, Ionuţ a confecţionat zeci căsuţe pe care le-a montat în mai multe localităţi din judeţul Prahova. Altfel spus, căsutele cu carti sunt mini biblioteci comunitare, care functionează astfel: poți să aduci carti și să iei în același timp sau poți doar să aduci cărți odată și să iei altădată. Nimeni nu e obligat să ia o carte și să o aducă pe aceeași înapoi. Poate pune în loc orice carte doreşte.
- „În pandemie m-am gândit că ar fi o soluţie ca oamenii să interacţioneze între ei fără a avea contact fizic. M-am gândit că aşa pot să îi ajut pe oameni să citească fără să îi coste nimic. Primele trei căsuţe cu cărţi le-am pus în oraşul Câmpina. Neaşteptat, oamenii au reacţionat foarte bine şi asta m-a încurajat să confecţionez alte căsuţe şi să le pun în alte localităţi dimprejur. Căsuţele le confecţionez manual şi cărţile, iniţial am avut un stoc, dar acum donează lumea. Îmi scriu foarte mulţi, eu mă duc şi le iau, le sortez şi le pun în căsuţe. Mi-am propus să pun şi mai multe căsuţe în Câmpina, cât şi în majoritatea localităţilor din jur. Mai ales pentru navetişti, pentru copiii care vin la şcoală în Câmpina, să poată să ia o carte de la ei din sat, să citească în autobuz şi să o lase într-o căsuţă din oraş, şi tot aşa”, a declarat pentru G4Media.ro, Ionuţ Oprea, fondatorul proiectului „Căsuţa cu cărţi”.
Stând de vorbă cu Ionuţ despre proiectul său, acesta ne-a mărturisit şi un aspect mai puţin plăcut: frecvent, cărţile bune dispar, iar uneori căsuţele sunt vandalizate. Momentan, a găsit o soluţie pentru a preîntâmpina cât de cât furtul: le ştampilează.
- „Cărţile bune dispar, acum le ştampilez ca să nu mai fie vândute. Ca să îi atrag, iniţial am avut cărţi cu dedicaţii şi autografe de la autori şi le-am găsit pe olx că erau vândute cu 70, 80, 100 de lei. Acum că le ştampilez şi cei care nu le mai aduc înapoi le ţin ca să le citească, dar nu mai pot să le vândă. Atât timp cât cărţile dispar, e bine. E un lucru bun. Înseamnă că circulă cartea. Eu cred că în demersul meu şi asta mă determină să alimentez căsuţele tot timpul cu cărţi şi să le repar atunci când sunt vandalizate”, a declarat pentru G4Media.ro, Ionuţ Oprea, fondatorul proiectului „Căsuţa cu cărţi”.
Pentru a le face mai atrăgătoare, Ionuţ personalizează căsuţele, pictându-le şi punându-le numele unei personalităţi locale sau a unor autori contemporani.
- „Fac asta ca să fac lumea curioasă. Să caute pe Google, să vadă cine este persoana care are numele pe căsuţă. În maniera asta, învăţăm tot timpul”, a mai transmis Ionuţ.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii