G4Media.ro

FOTO Ce află turiștii la o vizită în Casa Ceaușescu: „Nimeni nu…

Casa Ceaușescu

FOTO Ce află turiștii la o vizită în Casa Ceaușescu: „Nimeni nu avea curaj să-l bată la șah” / Cum este prezentată reședința fostului dictator

Cu toată prezentarea detaliată a stilurilor interior și a mobilierului, turul de la Casa Ceaușescu de pe bulevardul Primăverii din Capitală nu spune aproape nimic despre contextul epocii. Muzeul este despre arhitectură și design interior, nimic nu amintește despre viața grea a oamenilor din epoca comunistă în contrast cu opulența reședinței dictatorului român. Este despre obiceiurile și pasiunile familiei Ceaușescu, nu despre dictatură.

Iată cum a decurs turul la Palatul Primăverii la care a participat G4Media.

Ghidul nostru, un tânăr pe nume Cristian, face o scurtă introducere despre casă: a fost construită pentru Gheorghiu Dej, care, însă, nu a apucat să trăiască ca să o vadă terminată. Apoi, „a venit Nicolae” și i-a plăcut vila atât de mult încât a făcut-o reședința privată a familiei lui, ba chiar a extins-o la începutul anilor ’70.

Intrăm în prima încăpere, camera de oaspeți și biroul principal al lui Ceaușescu. Ghidul ne spune cum tot mobilierul și toate decorațiunile din casă sunt făcute cu materiale românești, în fabrici românești. Sunt și puține excepții: cadouri pe care Tovarășul le-a primit de la alți șefi de stat, cum ar fi pianul de la Charles de Gaulle (care nu era folosit niciodată), câteva covoare persane de la liderul Iranului sau un vas de ceramică de la Mao Zedong.

Cristian ne spune că familia își primea în această cameră oaspeții, inclusiv mulți profesori care-l învățau pe dictator politică, căci „era conștient că avea numai patru clase”.

Vedem, cu această ocazie, nevoia casei de a umple toate spațiile cu decorații sufocante. Deși ghidul ne va vorbi de „stilul englezesc” sau „stilul Maria Antoaneta”, toată casa este dominată de acest stil kitsch, cu mult exces și nevoie să arate opulență și prosperitate.

Biroul de lucru al lui Nicolae Ceaușescu

Mergem, apoi, în camera alăturată, unde Ceaușescu juca deseori șah cu oaspeții, printre care șefii Securității, însă nimeni nu avea curaj să-l învingă, spune ghidul. Șahul era o pasiune de-a lui, adaugă Cristian. Înainte să intrăm în apartamentele vilei, ni se prezintă televizorul: este color și destul de luxos pentru vremuri, dar, zice Cristian, „oricum erau doar două ore de TV pe zi, printre care multă propagandă comunistă, nu prea aveai ce să vezi”.

Camera unde Ceaușescu își învingea toți oaspeții la șah

Mergem, apoi, în apartamente. Cinci la număr (pentru cei trei copii, cuplu și încă unul separat pentru Elena, nu ni se spune foarte clar de ce), apartamentele au același model: cameră de zi / birou, dormitor, dressing, baie. De altfel, kitschul este și aici omniprezent, mai ales în apartamentul Zoei, „cel mai luxos”, după cum spune Cristian. Vitrine, statui, sculpturi, tablouri și tapițerii împânzesc pereții și colțurile casei.

Ghidul ne povestește despre parcursul copiilor și ne spune, cu această ocazie, că Valentin (singurul care mai e în viață) are acum 73 de ani, este la pensie și „trăiește o viață de om normal”. Căci, ne explică ghidul, vila aceasta și tot ce era în ea aparțineau, de fapt, statului român, și nu familiei Ceaușescu (ceea ce, tehnic vorbind, este adevărat). De asta, copiii nu au moștenit nimic din ce vedem.

Masa festivă a familiei care nu era folosită aproape niciodată

Când ajungem la apartamentul cuplului, ghidul ne arată și o cameră de oaspeți (deloc modestă) care a fost folosită pentru a-l primi doar pe Richard Nixon, președinte al Statelor Unite, la vizita sa în România. Cu ocazia aceasta, ghidul ține să ne spună cum Ceaușescu avea un interes pentru păuni, căci simbolizau prosperitate și avuție. Vorbele ghidului aveau să se confirme: vom vedea tablouri, tapițerii și chiar mozaicuri cu păuni.

Camera de oaspeți din apartamentul cuplului. Aici a fost primit doar Richard Nixon, fost președinte al SUA

Mergem apoi, la dressingul principal și grădina de iarnă, unde vedem hainele originale din blană ale Tovarășei și la piscină, unde mozaicul a fost pus manual în doi ani, ne spune ghidul. Observă că mulți dintre noi ne uităm la terasa generoasă de lângă piscină și ne povestește cum este o copie după o terasă din Palatul Versailles.

Piscina casei decorată cu mozaic „pus manual, în doi ani”

Ni se mai spune că în jurul casei era o grădină imensă patrulată de securitate și că toate clădirile din jurul vilei – destul de apropiate – au fost construite după 1989. „Nimeni nu putea să se apropie atât de mult de casă pe atunci, nimeni nu știa cum arată sau ce este în ea”, mai spune Cristian.

Despre regimul lui Nicolae Ceaușescu

Este sfârșitul turului. Ghidul ne conduce până la o ușă care iese în grădina de vară și luăm la revedere. Rămași singuri în grădină, facem câteva fotografii, mergem la păuni – care sunt urmașii păunilor familiei Ceaușescu, spunea ghidul mai devreme – și ieșim.

Tot turul nu ni s-a spus niciun cuvânt despre cine a fost și ce a făcut Nicolae Ceaușescu, dictatorul care a condus România mai bine de două decenii, sub care românii au suferit de foame și de frig în case, sub care s-au demolat biserici și distrus sate.

În contrast cu opulența reședinței sale din bulevardul Primăverii, oamenii de rând trăiau în sărăcie,  în viața cenușie oferită de comunism. Dincolo de luxul din Primăverii, oamenii așteptau ore întregi la cozile la carne, alimentele de bază (zahăr, ulei, pâine) erau luate pe cartelă sau lipseau.

Sursa Foto: mirceavasilescublog.ro

Blocurile cenușii se cufundau deseori în beznă din cauza penelor de curent tot mai dese din anii ’80, când criza economică a făcut viața de zi cu zi aproape insuportabilă.

Una dintre cele mai cumplite dictaturi din lagărul comunist a căzut violent în decembrie ’89, într-una dintre cele mai sângeroase Revoluții din Estul Europei.

Aceste informații cheie lipsesc din turul ghidat, străinii sau tinerii care vizitează casa Ceaușescu nu le află. Ultima impresie cu care rămân după ce ies din Casa Ceaușescu este a păunilor din grădină, simbolul prosperității.

Puii păunilor familiei Ceaușescu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Minciuni, intrebati batranii cum au trait in perioada aia si cum traiesc acum si ascultati bine ce va spun acei oameni.
    Singurii care au dus-o greu au fost gunoaiele care azi au ajuns la putere, adica putorile.

    • Nu zău! Păi atunci de ce nu vrei să te fac consulul meu în Coreea de Nord?
      :)))))

    • esti rupt de realitate. toata tara o ducea greu, mai putin secu care au fost si sunt si acum privilegiati. si toti incercam sa ne descurcam. iar aceasta „descurcare” a dus la falimentul comunismului. ca nu mai era nimeni egal. iar dupa 84 a fost chiar jale ca se apucase tampitul sa plateasca datoria externa pe spinarea amaratilor. asta in timp ce el isi facea de cap.
      nu am nevoie sa ascult batranii ca am trait eu atunci si stiu foarte bine.
      iar batranilor din vremea aia le luasera comunistii tot, asa ca o duceau extrem de rau ca e greu sa ramai fara pamant cand ai avut mereu, dar nu stii tu din astea, tu vorbesti din carti.

    • andrei mănâncă kkt cu polonicul, vă spune unul care avea 14 ani la revoluție

    • andrei mănâncă k.. k.. t cu polonicul, vă spune unul care avea 14 ani la revoluție

    • Piscina la subsol aveai si tu cind se refula teava de canalizare a blocului. Cu arome! 😂

    • Cel mai adecvat răspuns la o asemenea aberație activist-securistoidă este format din două cuvinte: primul e „hai” iar al doilea e pe turcește!

  2. la mine la stabiliment n-au condițiile astea, ba chiar stau în același cazan. din când în când mai bagă ei câte-un apropos cum că-s cam risipitor cu căldura și smoala fierbinte.

  3. ce auziti acum este nimic …sa fi vazut ce discurs avea ghidul acum vreo 5 ani (acelasi Cristian). Partinic, melancolic, nostalgic si obsedant in repetitii (totul a fost facut in tara) …am vrut atunci sa le dau un sfat sa apeleze la un profesionist pentru a le ingriji textul si stilistica sau eventual sa ceara consiliere e la Muzeul de Istorie, de la oameni care stiu ce inseamna si cum se construieste un text pentru ghid.

    • Cei de la conducerea muzeului, probabil niste bastani pesedisti sau din gasca securistilor Dan Voiculescu si Tariceanu-Alde, au dat ordin sa se scoata si faptul ca robinetii sunt suflati cu aur ( se aminteste doar de mitul de la revolutie ca ar fi din aur masiv de parca romanii in dictatura aveau peste tot robineti suflati cu aur nu din aia cu rozete de plastic in care te taiai) si nu mai spun nici ca plafonul este ornat cu foita de aur la propriu. O spalare de imagine monstruoasa. Inca in Romania majoritatea oamenilor nu stiu ca Ceausescu a deschis focul asupra taranilor care se opuneau colectivizarii si Elena Ceausescu a ordonat deschiderea focului impotriva revolutionarilor de la Timisoara. Criminali la propriu!!!!!!!!!!!!

      ”La 4 decembrie 1957, având gradul de general-locotenent de armată (fiind șeful Direcției Superioare Politice a Armatei și adjunct al Ministrului Forțelor Armate), Ceaușescu a condus unitățile militare care au înăbușit răscoala țăranilor din Vadu Roșca (jud. Vrancea) care se împotriveau colectivizării forțate. Flancat de două tancuri, Ceaușescu ordonă personal deschiderea focului de pe mitralierele aflate în camioanele care însoțeau tancurile. 9 țărani sunt uciși de gloanțe (Aurel Dimofte, Ionuț Cristea, Ion Arcan, Dumitru Crăciun, Toader Crăciun, Stroie Crăciun, Dumitru Marin, Marin Mihai, Dana Radu) și alți 48 sunt răniți”

      ”Victime ale revoluției din Timișoara, arși în secret de Securitate la Crematoriul din București:
      Andrei Maria (25 ani), Apro Mihai (31 ani), Balmuș Vasile (26 ani), Balogh Pavel (69 ani), Bărbat Lepa (43 ani), Belehuz Ioan (41 ani), Belici Radian (23 ani), Bînciu Leontina (39 ani), Caceu Margareta (40 ani), Carpîn Danuț (25 ani), Chörösi Alexandru (24 ani), Ciobanu Constantin (43 ani), Cruceru Gheorghe (25 ani), Csizmarik Ladislau (55 ani), Ewinger Slobodanca (20 ani), Ferkel-Șuteu Ștefan Alexandru (20 ani), Gîrjoabă Constantin Dumitru (30 ani), Hațegan Petru (47 ani), Ianoș Paris (18 ani), Iosub Constantin (18 ani), Ioțcovici Gheorghe Nuțu (25 ani), Lăcătuș Nicolae (27 ani), Luca Rodica (30 ani), Mardare Adrian (20 ani), Miron Ion (50 ani), Motohon Silviu (35 ani), Munteanu Nicolae Ovidiu (25 ani), Nagy Eugen Francisc (17 ani), Opre Gogu (40 ani), Osman Dumitru (24 ani), Oteliță Aurel (34 ani), Pisek Ștefan, Radu Constantin (33 ani), Sava Angela Elena (25 ani), Sporer Rudolf Herman (33 ani), Stanciu Ion (42 ani), Wittman Petru, Zăbulică Constantin (31 ani), Zornek Otto 53 ani,”

  4. Sunt tapiserii, nu tapițerii

    • Aferim Domnule George ! – Dupa cum mozaicurile se „pun NUMAI CU MANA” – asa ca nu stiu de ce se mira dobitocul cristian ca si in „pisina lu’ Pingilica” s-au pus „cu mana ! Probabil se gandea la cele din bucataria ma-sii care erau patratelele acelea mici lipite pe hartie de ca 350 x 350 mm – care se lipeau tot cu mana !!! Tot prosti in scumpa mea tara – ori unde te uiti si ori unde te duci! Dar cu pretentii doctorale. ! (Sa nu ne suparam – Am umblat lumea dupa ’90 – si va rog sa ma credeti – tot de prosti si prostie am dat – cam peste tot ! Asa ca nu e de mirare sao intalnesti la „cocina de lux” a tatii Leana si Pingelica! )

  5. Interioare Kitch ! Jalnice prezentari – Dar la ce poti sa te astepti de la Leana si Pingilica ? Mi-amintesc ca am vazut – la TVR – prezentata cu mandrie de stapan – apartamentul lui Nastase – nepotu’ lu’ tanti Tamara …. Tot o jalnica adunatura de boarfe , ingramadite si „coperite” cu „mileuri” de nevasta-sa ! Ba – ulterior – l-am auzit pe „don premire” minunandu-se de frumusetea resedintei lui Berlusconi di Sardinia (parca ) Pai tot o mare diferenta de cultura, bun simt si educatie isi spunea cuvantul ! Si – cand te gandesti – ce case superbe a daramat Pingilica in Bucuresti …. Case cum nu se mai pot construi acum pentru ca nu mai exista meseriasii de atunci (am avut ocazia sa vad o astfel de casa prin anii ‘960 – si mi s-a rupt inima cand a fost demolata (si nu era a mea -si nici nu visam sa am asa ceva ! Dar ce-i frumos si bine facut merge la suflet ) Am locuit (cu chirie) intr-o casa veche – exista si acum si arata bine. poi mi-am cumparat apartament la bloc (suprafata total cam 1/4 dintr-o camera a leanei ! ! Canditii ? Frig, apa calda rar si cel mult calaie etc, etc ! Chiar mi-ar fi scarba sa la vad „cocina de lux” banditilor asti ! Mitocani suiti ca scroafa-n copac ! In iernile fara lumina – fara mancare si in frig ne recomanda Pingilica sa mai punem o haina pe noi ! Ca la el se deschideau geamurile sa se mai racoreasca ! SCARBA ! Si mai sunt cretini care „ne zic” Ca bine se traia pe atunci !! Poate ei nu noi romanii de rand ! ca nu de geaba si-au luat lumea-n cap cateva milioane de romani !! Nu de bine !