FOTO Ce mai poți face pe litoral în afară de stat la soare și terase: Octogonul confesional, o călătorie prin trecutul Constanței care îți arată de ce acolo minoritățile conviețuiesc perfect de secole
Dacă vii la mare vara asta, dar ai rămas în pană de idei când vine vorba de activități pe care le poți face în Constanța, află că una din soluții poate să fie o plimbare printre numeroasele și diversele lăcașe de cult din oraș, recunoscut pentru trecutul lui și pentru cum, acolo, o sumedenie de minorități conviețuiesc impecabil de secole.
Turci, tătari, greci, armeni, bulgari, evrei, germani, ruși, polonezi, ucraineni, italieni și alții au trăit aici de-a lungul veacurilor fără vreun conflict care să fi rămas cunoscut și care să fi avut drept motiv declanșator etnia diferită a oamenilor.
Publicația locală Info Sud-Est a lansat denumirea de ”octogon confesional” în urmă cu 10 ani, într-una din campaniile de presă ale ziarului dedicate patrimoniului local, făcând astfel referire la cele 8 lăcașe de cult pe care le poți vizita în Constanța într-un perimetru de 1,5 kilometri pătrați: Biserica greacă, bulgară, armenească, moscheea, geamia, biserica catolică, sinagoga și catedrala ortodoxă.
Ce trebuie să faci este să ajungi în Piața Ovidiu, din centrul vechi al orașului. Apoi, povestea vine de la sine. Și, dacă ai nevoie de un ghid virtual consultă Heritage Constanța, prima arhivă digitală a monumentelor istorice din județ.
Geamia Hunkiar
Geamia Hunkiar, construită în perioada 1861 – 1869 pe Bulverardul Tomis nr. 41, situată acum între cafenelele din Peninsulă, este cel mai vechi edificiu musulman al orașului. Conform Heritage Constanța, prima arhivă digitală a monumentelor istorice din județ, construcția sa a început în 1861, în același an cu domnia sultanului Abdul Aziz, și a fost dată în folosință în 1869. Deși a fost lovită în timpul celui de al Doilea Război Mondial de către trupele sovietice și era cât pe ce se fie demolată la cererea primarului de atunci, lăcașul de cult are ușile deschise și în ziua de azi.
Sinagoga Așkenază
Ridicată în 1911 pe Strada C.A. Rosetti nr. 2, Sinagoga Așkenază este ultimul lăcaș evreiesc de cult al orașului rămas în picioare. În momentul de față se află într-o stare gravă de degradare, aproape de prăbușire. De la transformarea ei în depozit militar, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, sinagoga din Constanța a rămas în prezent o ruină cu un proiect de reabilitare blocat în birocrație, mai arată Heritage Constanța.
Biserica greacă ”Schimbarea la față” (Metamorphosis)
Condiționată de sultanul Abul Aziz să nu fie mai înaltă decât geamiile din oraș și să fie cât mai departe de cartierul turcesc, lăcașul de cult grecesc a fost construit cu bani de la comunitatea elenă în perioada 1862 – 1867 pe Strada Mircea cel Bătrân nr. 36. Metamorphosis a fost prima biserică ortodoxă din oraș și, de altfel, singurul lăcaș de cult unde ortodocșii constănțeni s-au putut închina până la construirea altor biserici la sfârșitul secolului al XIX-lea, explică prima arhivă digitală a monumentelor din Constanța.
Biserica armenească ”Sfânta Maria”
Heritage Constanța precizează că prima biserică a comunității armenească fusese construită din lemn în apropiere de malul mării. Pe un teren donat de Primăria Constanța în 1880 pentru construirea unei școli și a unei biserici pentru comunitatea de armeni, clădirea unde se află biserica acum fusese până în 1948 școala comunității, care, cu timpul, a rămas fără elevi. Lăcașul de cult al armenilor de pe Strada Callatis nr. 1 se află în prezent într-o stare bună și este încă lăcașul de cult al comunității armenești a orașului.
Biserica bulgară ”Sfântul Nicoale”
Construită între anii 1898 – 1907 pe Strada Maior Gheorghe Șonțu, nr. 7, biserica bulgară a rămas fără enoriași în 1940, în urma unui schimb de populație prevăzut în Tratatul de la Craiova care a făcut populația bulgară să părăsească Constanța. În 1987 biserica a revenit ortodocșilor după ce a funcționat un sfert de secol ca refugiu pentru un mic grup de germani dobrogeni lutherani.
Moscheea Carol I
Moscheea Carol I este una dintre cele mai importante obiective turistice ale zonei și a fost construită între anii 1910 și 1913. Este cel mai important lăcaș de cult musulman din Constanța, iar la inaugurarea ei au participat și personalități precum Regele Carol I și Regina Elisabeta. La urcarea celor 140 de trepte ale minaretului de 47 de metri din dreapta se ajunge la un balcon circular, ce oferă o priveliște completă a peninsulei constănțene.
Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”
Catedrala Arhiepiscopală a Tomisului și biserica Mănăstirii ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost ridicată la sfâștiul secolului al XIX-lea și este una dintre cele mai vizitate obiective turistice de către turiști și una dintre cele mai frecventate lăcașe creștin ortodoxe din oraș. Conform arhivei digitale din județ, catedrala situată pe Strada Arhiepiscopiei nr. 25 a fost prima biserică românească ridicată după Războiul de Independență (1877-1878), în urma căruia a avut loc unirea Dobrogei cu România.
Biserica catolică „Sf. Anton de Padova”
Ridicată în 1938 pe Strada Nicolae Titulescu nr. 11, pe locul unei biserici și a unei capele care fuseseră construite cu peste un secol în urmă, biserica parohiei romano-catolice se află în prezent într-o stare foarte bună și este inclusă în circuitul turistic din zona peninsulară. Heritage Constanța arată că accesul catolicilor în clădire a fost interzis În 1944 din cauza ocupației militare sovietice de atunci. Bazilica a fost aproape abandonată în deceniile care au urmat, fapt cauzat de represiunile regimului comunist și de plecarea etnicilor germani din oraș, dar din perioada 1984-1985 au început să se realizeze din nou lucrări semnificative de reabilitare, care au continuat până în 2012.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank