G4Media.ro

FOTO Cea mai frumoasă casă a anului din România, o locuință din…

Sursa foto: Vlad Pătru / anuala.ro

FOTO Cea mai frumoasă casă a anului din România, o locuință din Corbeanca, pe malul lacului Laguna Albastră – Premiile Anualei de Arhitectură București 2023

Un imobil situat pe malul lacului Laguna Albastră din Corbeanca a câștigat locul I la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale” al Premiilor Anualei de Arhitectură București – ediția a XXI-a 2023.

Sursa foto: Vlad Pătru / anuala.ro

Potrivit autorului, casa cuprinde două niveluri supraterane și un subsol parțial. „În ceea ce priveşte compartimentarea interioară, imobilul are o planimetrie atipică, fiind un exemplu de inversare funcţională astfel încât zona de zi şi dormitorul matrimonial sunt amplasate la etaj, unde locuiesc proprietarii, pentru ca parterul să adăpostească două dormitoare pentru copil, oaspeţi şi un spaţiu de întâlnire între cele două încăperi. Acest demers a presupus o vizibilitate mai bună a funcţiunilor principale asupra lacului, cu o terasă care închide colţul dintre bucătărie şi dining, orientată de asemenea, către lac.

Sursa foto: Vlad Pătru / anuala.ro

Structura casei este realizată din lemn lamelar, cu stâlpi distribuiţi perimetral, la un interax egal pe toate laturile, sub forma unei colonade, definind o arhitectură geometrică, raţionalistă, care e în contrast cu forma neregulată a terenului, a ţărmului și a naturii in general. Structura în cazul acestui imobil devine elementul principal al casei, cu un plafon vizibil, lăsat aparent, în cazul ambelor niveluri, compus din grinzi principale, care unesc stâlpii de pe cele patru faţade şi grinzi secundare, de legatură, ţesute când pe o direcţie, când pe cealaltă cu rolul de a rigidiza grinzile principale. Planșeul din lemn a cărui pardoseală este susţinută de tabla cutată finisată cu panouri de lemn, nu mai este sprijinit de alte elemente verticale la interiorul casei, ci doar de colonada exterioară.

Sursa foto: Vlad Pătru / anuala.ro

În interior, jocul din plafonul casetat, vizibil pe întreg etajul, este posibil datorită supraluminii, folosită la fiecare perete de compartimentare, joc în plafon urmărit şi în stereotomia din pardoseală. Plafonul devine un element estetic, care trebuie pus in valoare, rezemând pe o structură perimetrală care lasă o libertate la interior pentru ambele niveluri.

Sursa foto: Vlad Pătru / anuala.ro

Casa este vitrată pe toată latura lungă a etajului, spre lac, cu ferestre fixe sau oscilobatante şi glisante în zona de terasă, de dimensiuni mari, efort care s-a considerat necesar tocmai pentru ca imobilul să fie orientat spre peisajul natural. Rulouri exterioare dinamizează faţadele prin poziţia lor, dozând şi luminozitatea la interior.

Sursa foto: Vlad Pătru / anuala.ro

În ceea ce priveşte parterul, se creează un portic pe faţada lungă, spre lac şi o închidere exterioară mai blindată, cu goluri punctuale.

Spaţiul de barbecue este conceput utilizând acelaşi sistem structural precum locuinţa, cu lemn stratificat, închis de împrejmuire pe una dintre laturi”, se arată pe site-ul oficial al competiției.

Sursa foto: Vlad Pătru / anuala.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. bla,bla,bla…se omite esentialul,a cui e casoaia ?

    • @ taica pareza – Of, e atat de greu? Dai un clic pe site-ul oficial al competitiei si afli tot ce vrei, arhitect, inginer, inclusiv beneficiar.

    • Instalații proiect și execuție în regie proprie de către beneficiar
      Beneficiar: Constantin Vînău

  2. Arata a cutie de chibrituri pt care s’a taiat jumatate de padure. Merita premiul….

    • Se mai fac case si din lemn, ce sa-i faci… Legat de paduri foarte important si urgent este sa se descurajeze incalzirea pe lemne. De exemplu statul roman sa subventioneze gaz sau incalzire curent, nu lemne cum e acum.

    • @val In UE se va permite numai arderea de lemne (peleti) pt incalzire. Se va interzice gazul, carbunele si petrolul.
      Pentru un discipol Greta nu esti la curent cu tendintele verzi.

    • @val. da, tanti vasilica de la tara care se incalzeste la soba a ras toate padurile din tara.

  3. Asta nu este casa, sa fim seriosi. Este o fandoseala cu bani nemunciti.

  4. Arhitectii acestia nu au treaba cu Romania, mai ales cu pozitionarea geografica, adica clima, dar nici cu traditia, culorile. Se cred sau in State sau in Scandinavia. Dupa ce multi ani s-au crezut in Elvetia si Germania. Da, nu este casa individuala, am crezut ca este sediu de firma, succes sa le mentineti incalzite peste iarna!

  5. „Potrivit autorului, casa cuprinde două niveluri subterane și un subsol parțial.” Care e diferenta dintre subteran si subsol? in articolul original scrie corect: suprateran si subsol….inteleg problemele de traducere, dar aici care a fost problema?

  6. fiti linistiti bani sunt cinstit castigati , de la o matusa …arata ca o casa sindicala ceausista ! prost gust

  7. Să juri că-i sora mai mică a magazinului Romarta Copilului.

  8. Da, e frumoasa dar nu e casa de locuit. E fie cladire de birouri, fie magazin Lidl, fie mall, fie institutie publica. Probabil ca proprietarul isi petrece atat de mult timp in birou sau in mall incat arhitectura asa i se pare normala pentru o locuinta. Am mai vazut baie de locuinta romaneasca decorata la fel ca una de club minus pisoare si separeuri pentru WC-uri multiple. Daca proprietarul era macelar, o proiecta ca pe o macelarie, cu faianta si gresie alba peste tot, sa se curete usor sangele.

  9. cum era aia cu strugurii acri? Si sa stiti ca nu va obliga nimeni sa va mutati in ea. aveti rezervate garsoniere in cartierele dormitor.

    • Se pare ca asta este casa visurilor tale. Uita-te atent la partea de acoperis macar.
      Lemnarie nefinisata, tabla ridicata putin la imbinare, suficient sa se infiltreze apa.
      Proprietarul asta peste un an o va vinde findca o sa i se pare ca nu mai este trendy, fency, cool.