G4Media.ro

FOTO Cel mai vechi oraș atestat în România: Cum ajungi la Cetatea…

sursa foto: Info Sud-Est

FOTO Cel mai vechi oraș atestat în România: Cum ajungi la Cetatea Histria și ce poți să faci în zonă/ O biserică îngropată de pe vremea otomanilor, cherhanale și o plajă sălbatică sau o masă lipovenească

Un complex arheologic de la 55 de kilometri de Constanța poate fi vizitat într-o excursie de jumătate de zi, poate când nu e vreme de plajă sau atunci când vrei să vezi ruinele celui mai vechi oraș atestat în România: Cetatea Histria.

În primul oraș atestat istoric pe teritoriul României s-au emis și primele monede de pe teritoriul actual al țării (în 480-475 î.Hr.) Cetatea avea și un port activ la Marea Neagră, în golful marin care astăzi este lacul Sinoe.

Histria a fost descoperită în 1868 de către arheologul francez Ernest Desjardins iar primele săpături arheologice științifice au avut loc în 1914, sub conducerea lui Vasile Pârvan. Echipele de arheologi au descoperit, în peste 100 de ani de săpături, locuințe particulare, temple (templul lui Zeus, templul Afroditei), basilici, porți, elemente de infrastructură, înscrisuri epigrafice, monede, podoabe, necropole.

Situl arheologic conține 12 obiective care pot fi vizitate, întinse pe o suprafață considerabilă. Nu este recomandat ca cetatea să fie vizitată într-o zi foarte călduroasă. Cele 12 puncte ale complexului sunt:

  • Poarta mare a cetății romane târzii, piața mare a cetății târzii, edificiul comercial și două basilici civile, băile romane (thermele), basilica ”Pârvan”, basilica episcopală, cartierul rezidențial roman târziu, zona sacră grecească cu templele lui Zeus și al Afroditei, incinta elenistică, basilica extra muros, băile romane (therme 2), poarta 1 a incintei romane timpurii.

Înainte sau după ce vizitei cetatea poți vizita, de asemenea, biserica îngropată din localitatea Istria, un superb monument istoric de categoria A. Construită la 1860, când Dobrogea era parte a Imperiului Otoman, biserica a fost ridicată conform regulilor impuse de otomani, adică fără turle și cu o pardoseală la aproximativ 1 metru mai jos de nivelul solului.

Tot în aceeași zi poți da o fugă pe plaja din Vadu, care se află la 25 de kilometri de Istria, pe care îi parcurgi în jumătate de oră. Tot atunci poți să te relaxezi la Corbu, unde ai și mai multe cherhanale sau locuri unde poți să bei ceva.

Sau dacă vrei o masă pescărească sau cu specific lipovenesc, cel mai apropiat loc unde poți face asta este Jurilovca, la 39 de kilometri distranță, pe care îi parcuri tot în aproximativ jumătate de oră.

Scurt istoric al cetății, conform informațiilor furnizate de complexul arheologic

Fondată la jumătatea secolului al VII-lea î.Hr. de către coloniștii greci din Milet, Histria devine în perioada arhaică una dintre cele mai puternice cetăți din zonă și un important centru comercial ce asigura legătura între lumea est-grecească și triburile din zonă. Dezvoltarea a fost favorizată și de faptul că cetatea se afla în apropiere de Dunăre, de unde își ia și numele: Istros, în limba greacă.

Se consideră că a fost distrusă în perioada regelui persan Darius I (sfârșitul secolului al VI-lea î.Hr.). Aristotel spunea că Histria a devenit democrație în secolele V-IV î.Hr, atunci când se construiește și un nou zid de apărare.

Aici s-au stabilit foarte multe legături comerciale cu lumea grecească, fiind o perioadă de maximă prosperitate pentru cetate în secolele IV-I î.Hr.

Dar cetatea a decăzut puternic în secolul I î.Hr. și este distrusă masiv în timpul campaniei regelui dac Burebista. Romanii pun stăpânire pe zonă după cucerirea locurilor, dar cea mai gravă distrugere din istoria cetății este suferită în secolul al III-lea d.Hr., atunci când goții au învăluit zona în teroare.

Cetatea își mai revine odată în secolul IV și are nevoie de două sute de ani să redevină foarte prosperă. Cetatea decade definitiv după retragerea romană, nu mai este centru urban și devine tot mai nesemnificativă, ultimele atestări de locuire fiind în prima jumătate a secolului al VII-lea d.Hr.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Auzi la valah , Fondată la jumătatea secolului al VII-lea î.Hr. de către coloniștii greci . cand a fost colonizata Dobrogia era locuita de Dacopati ?????ute asa au venit grecii in Dacia ….pe tot cuprinsul tarmurilor marii negre si marii mediteraniene locuiau Greci ( Eleni) … in dobrogia nu exista picior de Dac sau Valah , a facut parte din imperiul Bulgar dupa au venit cumanii si mai tarziu Tatari , Zigani si Turci …incepand cu 1878 a inceput sa fi colonizata in draci de catre Valahi , iar in anii1950 pana in 80 a fost colonizata puternic de catre Valahi si Moldoveni ….

    • Nu fi prost. Nici atunci grecii nu se omorau cu munca, ei au venit să facă comerț. Și cu cine puteau face, mai ales că era și înfloritor, dacă nu cu localnicii …

    • Daca ziceti voi bo7gorii asa o fi

  2. Mai ales că au prin zonă și un vin Merlot de nota zece, bate la calitate și pe renumitul Porto, dar nu prea este cunoscut. Prin zonă îi mai spune și ”vinul cazacului” și este prezent la zilele Jurilovcăi.

  3. Am fost acolo acum 3 zile. Locul e foarte frumos, dar drumul e înfiorător. Adevărat, se lucra la el, dar nu recomand vizitarea anul asta. Parte din drum e piatra, parte mergi pe urme de senile. Pe seceta asta vibromasajul e garantat.

    • Dupa criteriul asta – calitatea drumului – cred ca nu e recomandata niciodata vizitarea.
      Oricum, este atat de putin pus in valoare aces sit … S-ar parea ca tur-operatorii nu stiu de existenta locului. Iar autoritatile locale, sau centrale nu fac mai nimic sa il promoveze. Si sunt mult in aceasi situatie.
      Prin comparatie, am fost in Malta si, pentru o suma deloc modesta am vizitat cu autocarul (pentru ca era in programul prestabilit) un sit arhelogic; de fapt nu era decat o imprejmuire de pietroaie de cativa metri. „Asezare neolitica”, dar daca nu esti expert, nu-ti spune mare lucru. In schimb, drumul, care parea facut pentru aceasta destinatie era lin cu asfaltul bine intretinut.
      O mare aglomeratie de turisti care cumparau suveniruri si palarii si alte accesorii de soare de la numeroase tarabe grupate la oarece distanta (ca sa nu contamineze sit-ul) si evident mancaruri traditionale si alte asemenea.
      Toate astea numai ca se vizita sit-ul. Dar o buna ocazie pentru autoritatile locale sa incaseze niscaiva venituri.

  4. Am fost și eu anul trecut, nu aveam de unde sa cumpăr o apa din zona decât de la restaurantul de lângă cetate iar o apa a fost 25 lei. Nu așa se face turism