FOTO Cercetătorii NASA au descoperit că Marea Pată Roșie de pe planeta Jupiter este mult mai adâncă decât se credea anterior
Date primite de la sonda Juno a NASA au oferit mai multe informaţii despre atmosfera uimitoare şi violentă a planetei Jupiter, inclusiv despre Marea Pată Roşie, cercetătorii constatând că această furtună imensă şi învolburată se extinde mult mai departe în jos decât se credea anterior, informează Reuters vineri, citată de Agerpres.
Oamenii de ştiinţă au anunţat joi că Marea Pată Roşie se afundă între aproximativ 350 până la 500 de kilometri sub vârfurile norilor de pe Jupiter, constatare la care s-a ajuns pe baza măsurătorilor cu microunde şi ale câmpului gravitaţional obţinute de la Juno.
Datele le oferă oamenilor de ştiinţă care studiază cea mai mare planetă din sistemul solar – atât de mare încât 1.000 de Pământuri ar putea încăpea în ea – o imagine tridimensională a atmosferei lui Jupiter.
Planeta, cunoscută drept o gigantă gazoasă, este compusă în principal din hidrogen şi heliu, cu urme de alte gaze. Fâşii şi câteva furtuni, precum Marea Pată Roşie, domină aspectul colorat al lui Jupiter, a cincea planetă de la Soare, cu diametrul de aproximativ 143.000 de kilometri.
Marea Pată Roşie este o furtună de aproximativ 16.000 de kilometri, care se învolburează în emisfera sudică a lui Jupiter, lăsând să se vadă nori de culoare purpurie care se rotesc în sens invers acelor de ceasornic la viteze mari. Aceasta este una dintre minunile Sistemului Solar şi există de secole, însă oamenii de ştiinţă nu au reuşit până acum să obţină multe informaţii despre ce anume se află sub suprafaţa sa.
„Din punct de vedere ştiinţific, este surprinzător modul în care furtuna poate să dureze atât de mult şi să fie atât de mare”, a declarat Scott Bolton de la Southwest Research Institute din Texas, cercetător principal în cadrul misiunii Juno şi autorul principal al unuia dintre cele două studii despre Jupiter publicate joi în jurnalul Science.
„Este suficient de lată pentru a înghiţi Pământul”, a adăugat Marzia Parisi de la Laboratorul de propulsie prin reacţie al NASA din California, om de ştiinţă în cadrul misiunii Juno şi autoare principală a celui de-al doilea studiu.
Un instrument numit radiometru cu microunde le-a permis oamenilor de ştiinţă să „privească” sub vârfurile norilor lui Jupiter şi să investigheze structura numeroaselor sale furtuni vortex, inclusiv Marea Pată Roşie, observând că acestea există la adâncimi foarte mari în atmosfera lui Jupiter – o profunzime mult mai mare decât era de aşteptat.
Mai degrabă decât să fie limitate la zonele superioare ale atmosferei lui Jupiter, rădăcinile Marii Pete Roşii se cufundă în regiunile de dincolo, unde apa condensează şi se formează nori – mai jos decât poate ajunge lumina solară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
78 comentarii