G4Media.ro

FOTO „Cerul este limita”: Cum va arăta Ciel Tower, cel mai înalt…

Sursa foto: Norr.com

FOTO „Cerul este limita”: Cum va arăta Ciel Tower, cel mai înalt hotel din lume, construit de un arhitect pakistanez în Dubai: „Convergența dintre știință și artă”

Dacă priviți spre orizontul Dubaiului, probabil că veți admira munca lui Yahya Jan. El este președintele și directorul de proiectare al firmei de arhitectură și inginerie NORR, care se află în spatele unora dintre cele mai cunoscute repere ale orașului, inclusiv hotelurile Atlantis și Shangri-La.

Acum lucrează la una dintre cele mai ambițioase creații ale sale. Finalizat până la sfârșitul anului 2024, Ciel Dubai Marina, numit colocvial Ciel Tower, va avea mai mult de 1 000 de camere și apartamente distribuite pe 82 de etaje – și, cu o înălțime de aproximativ 365 de metri, va deveni cel mai înalt hotel din lume, relatează CNN.

Sursa foto: Norr.com

Un proiect pasional

Pentru acest proiect, Jan a fost însărcinat cu proiectarea zgârie-norului pe un teren triunghiular din Dubai Marina, cu o suprafață de doar 2.500 de metri pătrați – mică pentru o clădire de această înălțime.

„Este o proprietate care este foarte comprimată”, a declarat el pentru CNN în 2021. „Este ca ceea ce v-ați confrunta în Manhattan sau Londra. Constrângerile au fost enorme, și totuși a trebuit să facem să funcționeze”.

Potrivit dezvoltatorului, The First Group, o punte de observație din sticlă va oferi vederi de 360 de grade ale orașului, precum și ale coastei și ale unor repere emblematice, cum ar fi insula artificială Palm Jumeirah. De asemenea, vizitatorii vor putea admira priveliștea de la o piscină pe acoperiș și restaurante.

Sursa foto: Norr.com

Pe lângă faptul că face apel la simțuri, proiectul este eficient din punct de vedere energetic, folosind cu 25% mai puțină energie pentru aer condiționat decât este tipic pentru clădiri similare, a declarat Jan.

„Acest proiect nu este doar despre arhitectură. Este vorba despre arhitectură și inginerie care vin împreună”, a adăugat el. „De aceea îmi place atât de mult acest proiect. Este … pasiunea mea, convergența dintre știință și artă.”

Pe parcursul construcției, Jan a spus că a fost „extrem de implicat” în lucrare. „Când concepi un proiect atât de complex precum Ciel, nu poți lăsa niciodată garda jos, nu poți spune niciodată că s-a terminat”, a spus el. „Este un proces continuu”.

O ședere prelungită

Când Jan a sosit pentru prima dată în Dubai în 1996, nu și-a imaginat niciodată că va lăsa o astfel de moștenire, proiectând unele dintre cele mai emblematice clădiri de birouri, turnuri rezidențiale și centre comerciale din oraș.

A crescut în Karachi, Pakistan, și s-a mutat în SUA la vârsta de 18 ani cu o bursă. După ce a studiat inginerie structurală la Princeton, a obținut un masterat în arhitectură. După aceea, Jan a lucrat în SUA timp de nouă ani și nu intenționa să plece până când nu a primit o ofertă de muncă ca designer senior la complexul de birouri și hoteluri Emirates Towers.

Sursa foto: Norr.com

Acum, în vârstă de 61 de ani, el a declarat că nu a plănuit niciodată să rămână în EAU atât de mult timp, având acum 28 de ani petrecuți în Dubai. „M-am lăsat purtat de entuziasmul de aici”, a spus el.

În ceea ce privește Turnul Ciel – numit după cuvântul francez pentru cer – Jan speră că va ajunge să fie considerat atemporal, precum Empire State Building sau Chrysler Building din New York.

„Motivul pentru care îmi place faptul că se numește Ciel este pentru că eu cred că în viețile noastre cerul este limita, iar acesta este cu siguranță cazul în viața mea”, a spus el. „Am avut șansa de a crește, de a face lucruri pe care nu credeam că voi avea ocazia să le fac. Așa că a fost uimitor”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...