FOTO Costinești a rămas stațiunea Tineretului, dar și a păcănelelor, suvenirurilor kitschoase și a caselor de pariuri/ Cum arată astăzi cea mai îndrăgită stațiune din anii ’90, pe jumătate închisă la mijlocul sezonului
Costinești a rămas stațiunea Tineretului, dar și a păcănelelor, suvenirurilor kitschoase și a caselor de pariuri. Reporterii G4Media au fost în weekend în sudul litoralului, în cea mai îndrăgită stațiune din anii ’90, care este pe jumătate închisă la mijlocul sezonului 2022.
- Citește și FOTO Vama fără vamaioți: Unde au dispărut pletoșii, rock-ul și poveștile lor? Vama Veche a ajuns o stațiune banală, „cu de toate”, de la tiribombe și tarabe cu plastice la terase cu specific grecesc sau turcesc, clubberi, hipsteri și familii cu copii
- Citește și FOTO Cum a fost detronată Mamaia de Eforie, stațiunea în care se mănâncă mult, prost și ieftin/ Hamsii, gogoși, porumb fiert, pizza și midii ținute în căldură, mâncate pe plajă, la plimbare sau shopping/ Bonus: Obsesia cârciumarilor pentru frappeuri
- Citește și UPDATE Răzbunarea betoanelor: A venit nota de plată pentru Mamaia, după ce stațiunea s-a transformat în cartierul-buzunar al Constanței/ Hotelierii, sacrificați pentru blocuri pe plajă, în timp ce proprietarii apartamentelor de lux își fac concediile în altă parte/ De ce bate vântul pe litoralul românesc (GALERIE FOTO)
Imaginea care te întâmpină când ieși de pe drumul național care duce spre Mangalia și intri pe strada care duce spre Costinești este asta: mai multe mașini aliniate pe marginea drumului așteaptă să preia turiștii și să-i ducă la diferite vile din stațiune, unde activitățile economice sunt fiscalizate mai cu zgârcenie.
Mai departe, gara din Costinești (Costinești tabără) se desfășoară în toată ”splendoarea”, fiind una dintre cele mai murdare, neîngrijite și fără utilități necesare în cazul unui timp mare de așteptare pe peron.
Din trenul care vine de la lași coboară, vineri după-amiază, un puhoi de turiști tineri, puși pe distracție. Pe trenul lor, direcția trenului este scrisă cu creta. Atât s-a putut.
În apropierea gării, comercianții pun la dispoziția turiștilor trotinete sau scutere electrice ori biciclete de două-trei persoane, contracost, la prețuri piperate, care îți permit doar o plimbare, nu și închirierea lor pe termen lung, spre exemplu, în timpul weekendului pe care îl petreci aici: 100 lei/ora de plimbare.
Și Costineștiul este lovit din plin de criza personalului din Horeca. Lipsa acută a forței de muncă se resimte puternic în restaurantele și pub-urile care angajează ospătari, bucătari, pizzeri sau picoli care să debaraseze mesele. Acest restaurant nu are angajați la niciuna dintre aceste categorii.
Aleea principală din Costinești, la finalul căreia se despart în dreapta Obeliscul și în stânga Epava, aduce foarte mult cu aleea principală din Vama Veche, atât datorită amenajării ei, a atmosferei și a furnicarului de turiști, cât și prin prisma prețurilor mai mari decât în alte părți ale stațiunii.
Costinești este sufocat de magazine de suveniruri, ”vedetele” fiind prosoapele colorate de plajă imprimate cu nume de băieți și fete, dar și cu posibilitatea de a-ți imprima numele dorit în doar 10 minute. Alte suveniruri des întâlnite sunt brățările din imitație de piele, scoicile, brelocurile, magneții și ursuleții de pluș.
După ce te îndepărtezi de aleea principală prețurile devin accesibile, oferta de mâncare e mai diversă și apar tot mai multe variante de tipul ”meniul zilei” sau ”1+1 gratis”. Comparativ cu Mamaia sau Vama Veche, în Costinești nu te costă la fel de mult să mănânci prânzul sau cina. De asemenea, și berea la draft, la mare căutare în Costinești, are un preț accesibil comparativ cu Mamaia și Vama Veche: între 5 și 7 lei/halbă, față de 10, 15 sau 18 lei.
La capitolul activități în afara bronzatului și a scăldatului, Costinești nu stă rău deloc, turiștii având la dispoziție ambarcațiuni cu care se pot plimba pe lac, pot ieși pe mare sau pot practica sporturi nautice, ori se pot bucura de parcul acvatic amenajat în zona Obelisc, imediat după pod.
Comparativ cu anii dinaintea pandemiei de COVID-19, jumătate din stațiune, parte dinspre sud (după Obelisc, spre Hotel Forum/Ring), care în anii 90-2000 era foarte populară, este astăzi închisă. Nu e clar dacă această bucată de stațiune va mai fi deschisă în acest sezon sau nu. Există posibilitatea ca acești comercianți să aștepte luna august care este cea mai populară în rândul turiștilor români, preponderenți în Costinești.
Din punct de vedere al spectacolelor live de la terasele din Costinești, unele localuri de-aici au rămas încremenite în anii 90-2000, anunțând show-uri cu Daniela Gyorfi și Minodora, două soliste în vogă în urmă cu mai bine de două decenii.
Costineștiul are cel mai mare număr de săli de păcănele, case de pariuri sportive și reclame la pariuri pe metru pătrat din toate stațiunile din sudul litoralului, conform constatărilor reporterilor G4Media. Sălile de jocuri nu duc lipsă de clienți, la fel și casele de pariuri. Nu am identificat nicio explicație pentru acest lucru.
Oamenii așteaptă la coadă să cumpere mâncare de tip fast food, întâlnită la fiecare doi pași în stațiunea Tineretului. De la pizza, gogoși și clătite la ”sombrero” (un fel de gogoși lungi prăjite în baie de ulei, asociate cu sosuri dulci, cum ar fi ciocolata sau diferite gemuri), toate sunt la mare căutare în rândul turiștilor.
Unii comercianți abia la mijlocul sezonului estival încep să-și amenajeze spațiile comerciale.
Meniurile unor restaurante sunt afișate pe foi albe A4, scrise cu fonturi banale, negre, trântite lângă dughene insalubre, dar anunțând feluri de mâncare pretențioase de genul ”căprioară în sos de vin” la doar 35 de lei porția sau meniul zilei care costă cât căprioara, tot 35 de lei, și conține rață pe varză și ciorbă de pui țărănească.
Multe porțiuni din plaja de la Costinești (mai ales în zona de sud) sunt destinate turiștilor care preferă să stea pe cearșaf sau direct pe nisip. În aceste zone nu sunt amenajate șenzlonguri, nici umbrele sau alte facilități. Plajele sunt pline.
În Costinești există toalete publice, dar unele dintre ele sunt total insalubre. Să folosești toaleta publică te costă 2 lei, preț în care e inclusă o bucată de hârtie igienică. La intrare sau ieșire, în funcție de stare, îți poți cumpăra o pereche de șoșoni colorați, de proastă calitate.
Nu lipsesc plimbările arhicunoscute cu vaporașul spre Epava din Costinești, o navă ruginită din largul mării, în partea de nord a stațiunii. Un domn guraliv anunță fără întrerupere, printr-o portavoce stridentă care răsună peste toată zona, cursele spre obiectivul turistic.
Emblemă a Costineștiului, la fel ca Obeliscul în sud, Epava este vizitată de sute de turiști care plătesc 20 de lei pentru o plimbare de jumătate de oră/adult și 10 lei/copil. Nava Evangelia stă acolo, în Golful Francezilor, de peste 50 de ani. A eșuat în 15 octombrie 1968, pe vremea când Costineștiul era un mic sat pescăresc.
Spre deosebire de alți ani, în acest sezon, Costineștiul pare o stațiune foarte curată. Cel puțin în weekendul în care reporterii G4Media au mers în teren, plaja și aleile erau lipsite de gunoaie, comparativ cu mizeria de nedescris din anii precedenți. Explicațiile ar fi că firma de salubrizare își face treaba mult mai bine sau turiștii au devenit mai responsabili și atenți față de împrejurimi și locurile în care își petrec concediile. Sau ambele.
Deși este cel mai des întâlnită în Eforie Nord, hamsia nu a fost ratată de unii turiști nici în Costinești. Porții generoase sunt cărate la șezlonguri, alături de multe pahare de bere despre care, așa cum spuneam, sunt accesibile ca preț.
În tot sudul litoralului, mașinile SMURD sunt văzute frecvent patrulând pe aleile înguste. Fie că intervin în cazurile de insolație, indigestie sau al tragediilor care se soldează cu decese în urma înecurilor, echipajele SMURD sunt o apariție des întâlnită pe litoral în acest sezon.
Ca o concluzie, media de vârstă din Costinești a rămas scăzută, mai ales comparativ cu alte stațiuni, categoriile de turiști sunt diverse, de la tinerii care caută distracția și petrecerile stropite cu alcool la familii cu copii care caută bronz și mese generoase la prețuri accesibile, iar stațiunea este una din cele mai populate de pe întreg litoralul.
Cu toate astea, în Costinești e mult mai gol la mijlocul acestui sezon estival, comparativ cu alți ani, dar acest trend descrescător, sub așteptările operatorilor din turism, se înregistrează anul acesta pe întreg litoralul românesc, conform constatărilor reporterilor din teren, dar și conform datelor colectate din rândul oamenilor de afaceri din Horeca, îngrijorați pentru sezoanele viitoare.
sursa foto: Cristian Andrei Leonte/ Info Sud-Est
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
42 comentarii