G4Media.ro

FOTO Cum arată Parcul Grădina Icoanei din București, cu aleile acoperite cu…

Foto: G4Media

FOTO Cum arată Parcul Grădina Icoanei din București, cu aleile acoperite cu calcar concasat. Cetățenii se plâng că parcul a fost ”betonat”

Mai mulți cetățeni din Sectorul 2 se plâng de faptul că peste noapte, Primăria Sectorului 2 ar fi betonat Parcul Grădina Icoanei, aflat în plin proces de modernizare. Materialul care acoperă acum mare parte din parc seamănă cu betonul, dar primăria susține că aleile sunt din calcar concasat, un material natural permeabil. Senzația de betonare e întărită de faptul că materialul e plasat până la rădăcina copacilor.

Foto: G4Media
Foto: G4Media
Foto: G4Media

„Nu sunt expert în peisagistică, nici în dendrologie, dar am impresia că betonarea copacilor nu le face prea bine”, este reacția unui locuitor după ce a văzut lucrarea.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, reprezentanții Primăriei Sectorului 2 susțin că parcul nu a fost betonat. Ar fi vorba de un calcar concasat care seamăna cu betonul.

„Am văzut comentariile în legătură cu aleile din Parcul Icoanei, cum că ar fi fost „betonate”. Vă asigur că nu e cazul. S-a respectat întocmai proiectul autorizat. Aleile sunt din calcar concasat. Aparent, asemănările induc în eroare. Însă, realitatea este că, aleile sunt din calcar concasat – un material natural, total permeabil, ce se pretează unei grădini monument istoric. Am și efectuat probe și totul este în regulă. Deocamdată, aleile nu sunt finalizate, urmează zilele acestea să fie finisate”, a declarat pentru G4Media.ro, Cristian Didiță, consilierul primarului Radu Mihaiu.

Nici peisagiștii nu știu să spună dacă lucrările făcute în ultima perioadă afectează sau nu parcul monument istoric.

„Pentru a nu mai avea discuții subiective pe această temă ar trebui ca proiectul de amenajare să fie făcut public, așa cum o cere și legea. Dacă toate datele tehnice ar fi disponibile nu ar mai exista o polemică în acest sens. Un material de acest fel are o fișă tehnică ce ne poate da toate lămuririle necesare. Este acest material permeabil pentru apă și aer? Schimbă acest material pHul solului, afectând astfel arborii istorici și putând contribui la moartea lor? Toate răspunsurile pentru astfel de întrebări stau în documentația tehnică plătită din bani publici și asumată prin semnătură, în conformitate cu prevederile legii, de un specialist atestat de Ministerul Culturii. Până când nu vom avea la dispoziție documentația tehnică pentru această intervenție orice opinie este pur subiectivă și depinde de experiența personală a fiecăruia dintre noi”, a declarat pentru G4Media.ro, Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România.

Potrivit hotnews.ro, contractul de execuție a lucrărilor în valoare de 2,7 fără TVA a fost atribuit firmei GARDEN CENTER GRUP la finalul anului 2019. Lucrările vizează pavarea aleilor de nisip cu dale, reamenajarea locurilor de joacă și a spațiilor pentru câini, reamenajarea spațiilor verzi cu rulouri de gazon, plantarea mai multor arbori și montarea de mobilier urban.

Parcul Grădina Icoanei se află în centrul Bucureștiului, în apropiere de Bulevardul Magheru. Acesta a fost inaugurat în 1873. Înainte acolo se afla „Balta Bulindroiului”, asanată în 1870 și pârâul Bucureștioara. A fost amenajat după planurile horticultorului Louis Leyvraz. La intrarea în parc se găsește Monumentul lui G. C. Cantacuzino, om politic liberal, realizat de sculptorul Ernest Henri Dubois (1863 – 1931) în 1904, înscris în lista monumentelor istorice din sectorul 2.

Dragoș Porojnicu este și reporter la Știrile TVR / Foto: G4Media

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. arata bine, fata de cum arata inainte pare a fi un pas in fata

  2. Este incredibil cum reusesc sa distruga tot ce ating. Arata ca dracu! Poate arata rau si inainte, dar in loc sa scoata ceva ok din el l-au nenorocit.

    • Sunteți dați dreacu cu fengshui-ul vostru.
      Dacă nu face, că de ce nu face, dacă face este oribil. 😂😂

  3. Mihaiu de la USR face treabă bună cu parcurile.

    • Lasă propaganda, locuiesc în zonă Icoanei,să îți plimbi tu copii sau nepoții pe cioburi de marmura….parcul asta avea nevoie de întreținere și atât, despre zona lacurilor Plumbuita, Colentina, Fundeni nu face pluserica al vostru nimic, zona ar putea fi cât 3 parcuri Herăstrău la un loc…a fost o intenție în trecut, dar cam atât, pe vremea lui Ontanu, speram ca userica e altfel….în afară de scumpit parcări nu a făcut altceva, nici lucrurile făcute înainte nu le administrează. Era mai bun la Glina primarul userist!

    • Minți ca un PSDist, n-ai tu față de București, slugoi provincial ce ești. Te-a adus Dragnea aici pe 9 iunie ca să-l aclami, altfel nu pupi tu oraș mare.

    • @gunoiul Vladimir Putin e vaccinat cu Pfizer
      Dacă face Mihaiu un ra_hat, vei spune că a făcut treabă bună și îl vei și mânca

  4. Mihaiu executa in parcul ala un contract (cu proiectul aferent) semnat in 2019, de primarul PSD de atunci.
    Desi stiu asta, prostacii din subsolul PSD, in frunte cu Bo.ubitza, latra la Mihaiu ca betoneaza parcul.

    • Madam woaka, avea peste un an să schimbe soluția, daca pesedistii au lăsat o bombă în birou, nu o dezamorsa?….La contractul asta, golaneala se vede din avion, dar omul a preluat contractul…inseamna ca și șpaga, după cum știm, șpagă se da la încasare, înainte se da pe la fetele vesele…

    • Deci useriștii continuă proiectele pesediste, e bine de știut

    • Daca contractul este semnat trebuie sa il pui in derulare conform termenelor.
      Nu „continua” nimeni proiectele PSD. Acesta ESTE proiectul unui primar PSD. Pur si simplu primaria trebuia sa il puna in practica, indiferent de primarul care o conduce.
      Daca nu il punea – sau cerea modificari la proiect – firma putea cere la randul ei modificarea tarifului, putea da in judecata primaria pentru nerespectarea contractului, etc.

  5. VAI DE P… MEA ce oroare!!! cum au betonat pe langa copacii aia…. doamne…

  6. Urat..chiar trebuia betonat/acoperit in halul asta? nu putea sa fie lasat mai mult spatiu ptr arbori? verdeata iok. uite spre comparatie https://londonist.com/london/best-of-london/london-s-best-parks

    • Terminati domne cu prostiile, iar va credeti 3000 km mai la vest? Alooooo, aici e lumea a 3-a!!!! Treziti-va din vise.

  7. Ala nu este parc, e o abominatie.

  8. ce fraieri, eu as fi taiat de tot copacii si as fi ridicat 2 blocuri. de ce ? pt ca in tara asta orice este posibil! mai lipseste sa ridice un mega si o farmacie la intrare si aia e, gata parcul.

  9. Discutia daca e beton sau nu e inutila. Nu e iarba, asta e tot ce conteaza.

    Asa dispar spatiile verzi, intai se arunca niste pietris, apoi se amenajeaza ceva (temporar) acolo, iar mai apoi poate sa vina un finctionar sa constate ca acolo nu e spatiu verde (intre timp iarba a disparut, iar daca a fost si vreun copac pe acolo, s-a „evaporat”) si da liber la constructii.

  10. Pot confirma din experienta proprie ca la ADP sector 2 tupeul se îmbina armonios cu incompetenta (sau poate altceva). Nici acum n-am aflat de ce au fost împrejmuite locurile de joaca („reabilitate”) cu garduri de 1,90 m sau de ce era necesar al doilea rând de borduri si de ce a fost pavat cu dale de beton o parte din spatiul verde din fata blocului.
    Relatarea ne spune ca proiectul a fost din 2019, când primar era, ce sa vezi, de la PSD. Mai e ceva de adaugat?

  11. Intrebare – e parc sau carieră de piatră de calcar ?

  12. Ce putea sa faca un primar plusist?! Unde este presedintele usr vv? Vicele horia tomulescu? Mândri cu asemenea primar?
    Sau unde sunt useristi fanatici, care nu vad nicio greșeală la idolii lor experti in comunicate, si doar atat….
    Cand o sa intelegeti ca usr nu mai exista?! A fost distrus de gasca PLUS ! Dintr-un partid pe care il votam cu 2 maini, am ajuns sa votam, iarasi raul mai mic!
    Poate, sper, ca viitorul partid a lui Orban sa fie mai digerabil!

  13. Daca asa trebuie sa arate un parc,atunci o sosea cum trebuie sa arate? Un parc trebuue sa aiba niste alei pe un spatiu verde,pomi,banci si cosuri de gunoi,dar cei cu capul patrat si mintea doar la spaga fac orice doar sa le intre niste bani in buzunar. Aveti ce a ti votat bucuresteni,si pe plicusor dan,clotilda,credeam ca aveti mai multa minte.

    • Se pare ca nu sunt singurul incapabil sa inteleaga asta. Si la Galati, primarul (PSD fireste) a declarat ca vrea sa transforme un parc in zona verde….asa ca a acoperit tot spatiul verde cu beton, lasand doar ceva spatiu cat sa mai creasca copacii inca cativa ani. Repet, a fost facut asa caci nu era suficient spatiu verde, acum a rezolvat, avem spatiu verde. Si cum multi aproba si aplauda actiunea, incep sa cred ca problema este la mine, poate ca spatiu verde poate fi si betonul, calcarul in cazul in discutie…..asteptati pana la urma, daca vor arunca si ceva vopsea verde la urma? va arata idilic…….

  14. „contractul de execuție a lucrărilor în valoare de 2,7 fără TVA”?
    2,7 ce?