FOTO Cum arată Parcul Grădina Icoanei din București, cu aleile acoperite cu calcar concasat. Cetățenii se plâng că parcul a fost ”betonat”
Mai mulți cetățeni din Sectorul 2 se plâng de faptul că peste noapte, Primăria Sectorului 2 ar fi betonat Parcul Grădina Icoanei, aflat în plin proces de modernizare. Materialul care acoperă acum mare parte din parc seamănă cu betonul, dar primăria susține că aleile sunt din calcar concasat, un material natural permeabil. Senzația de betonare e întărită de faptul că materialul e plasat până la rădăcina copacilor.
„Nu sunt expert în peisagistică, nici în dendrologie, dar am impresia că betonarea copacilor nu le face prea bine”, este reacția unui locuitor după ce a văzut lucrarea.
Într-un răspuns pentru G4Media.ro, reprezentanții Primăriei Sectorului 2 susțin că parcul nu a fost betonat. Ar fi vorba de un calcar concasat care seamăna cu betonul.
„Am văzut comentariile în legătură cu aleile din Parcul Icoanei, cum că ar fi fost „betonate”. Vă asigur că nu e cazul. S-a respectat întocmai proiectul autorizat. Aleile sunt din calcar concasat. Aparent, asemănările induc în eroare. Însă, realitatea este că, aleile sunt din calcar concasat – un material natural, total permeabil, ce se pretează unei grădini monument istoric. Am și efectuat probe și totul este în regulă. Deocamdată, aleile nu sunt finalizate, urmează zilele acestea să fie finisate”, a declarat pentru G4Media.ro, Cristian Didiță, consilierul primarului Radu Mihaiu.
Nici peisagiștii nu știu să spună dacă lucrările făcute în ultima perioadă afectează sau nu parcul monument istoric.
„Pentru a nu mai avea discuții subiective pe această temă ar trebui ca proiectul de amenajare să fie făcut public, așa cum o cere și legea. Dacă toate datele tehnice ar fi disponibile nu ar mai exista o polemică în acest sens. Un material de acest fel are o fișă tehnică ce ne poate da toate lămuririle necesare. Este acest material permeabil pentru apă și aer? Schimbă acest material pHul solului, afectând astfel arborii istorici și putând contribui la moartea lor? Toate răspunsurile pentru astfel de întrebări stau în documentația tehnică plătită din bani publici și asumată prin semnătură, în conformitate cu prevederile legii, de un specialist atestat de Ministerul Culturii. Până când nu vom avea la dispoziție documentația tehnică pentru această intervenție orice opinie este pur subiectivă și depinde de experiența personală a fiecăruia dintre noi”, a declarat pentru G4Media.ro, Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România.
Potrivit hotnews.ro, contractul de execuție a lucrărilor în valoare de 2,7 fără TVA a fost atribuit firmei GARDEN CENTER GRUP la finalul anului 2019. Lucrările vizează pavarea aleilor de nisip cu dale, reamenajarea locurilor de joacă și a spațiilor pentru câini, reamenajarea spațiilor verzi cu rulouri de gazon, plantarea mai multor arbori și montarea de mobilier urban.
Parcul Grădina Icoanei se află în centrul Bucureștiului, în apropiere de Bulevardul Magheru. Acesta a fost inaugurat în 1873. Înainte acolo se afla „Balta Bulindroiului”, asanată în 1870 și pârâul Bucureștioara. A fost amenajat după planurile horticultorului Louis Leyvraz. La intrarea în parc se găsește Monumentul lui G. C. Cantacuzino, om politic liberal, realizat de sculptorul Ernest Henri Dubois (1863 – 1931) în 1904, înscris în lista monumentelor istorice din sectorul 2.
Dragoș Porojnicu este și reporter la Știrile TVR / Foto: G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii