FOTO Cum este rărită pădurea Băneasa de copacii sănătoși. 1650 de arbori au fost puși la pământ, iar lemnul va fi vândut / Ministrul Mediului trimite Corpul de control
„Răritura” făcută de Ocolul Silvic Bucureşti în pădurea Băneasa a pus la pământ nu mai puţin de 1.650 de arbori. Activiştii de mediu îi acuză pe silvicultori că au tăiat foarte mulţi copaci sănătoşi şi prea puţini uscaţi sau bolnavi. Ministrul Mediului a trimis corpul de control pentru a verifica defrişările.
De pe o pancartă agăţată într-un copac din Pădurea Băneasa, aflăm că Ocolul Silvic Bucureşti are de gând ca între 16.12.2019 şi 29.02.2020, de pe o suprafaţă de 24,4 ha să taie nici mai mult, nici mai puţin de 576 m3 de lemn (1650 arbori). Felul tăierii? Răritură.
Problema este că, dacă ne uităm la cioatele care au rămas în urmă, observăm că au fost tăiaţi foarte mulţi arbori sănătoşi cu trunchiuri viguroase şi foarte puţini copaci bolnavi, uscaţi sau subţiri, aşa cum ar fi fost normal în cazul unei rărituri.
„Din sute de arbori tăiați, nu am depistat decât doi arbori uscați, în rest toți erau sănătoși tun. Răriturile și celelalte lucrări de igienă s-au făcut numai pe arbori sănătoși. Culmea e că arborii vechi, căzuți la pământ, deja putreziți de când au căzut, nu au fost extrași din pădure, crăcile căzute în mod natural erau tot în pădure. Lucrările aprobate prin Autorizație nu au făcut altceva decât o mascare a extragerii lemnului sănătos și, cum am precizat, ușor vandabil. De igienizat, întreținere, nici vorbă. Mai rău am făcut pădurii în care au rămas arbori uscați, arbori putreziți, plin de crăci căzute. Lăstarii, dați din trupul principal sau pe lângă trupul principal, erau integri și tocmai aceștia ar fi trebuit extrași. Dar lăstărișul nu este vandabil. Am întâlnit și marcaj pe cioată al cărei arbore se prăbușise natural, de ceva timp. De ce era marcată? Pentru că în locul acelui arbore putrezit s-a extras unul sănătos. Astfel, coloanele de bușteni tăiați ating vreo 500 m lungime! Ați înțeles șmecheria? Zic că întrețin dar marchează numai lemn sănătos”, explică situaţia pe care au văzut-o la faţa locului, într-o postare pe Facebook, activiştii de mediu ai Fundaţiei Eco-Civica.
Reprezentanţii Ocolului Silvic, deşi admit că au fost tăiaţi şi foarte mulţi copaci sănătoşi, spun că totul a fost făcut cu respectarea legii şi nu în ultimul rând a Codului Silvic. Prin urmare, spun aceştia, o parte din cei peste 570 de m3 vor fi vânduţi către populaţie ca lemn de foc cu circa 400 lei m3, iar restul lemnului, cel apt pentru industrializare, va fi scos la licitaţie pentru a fi vândut firmelor care se ocupă cu prelucrarea lui. Anual, din Pădurea Băneasa sunt exploataţi legal circa 1.000 m3 de lemn.
Pentru a verifica legalitatea defrişărilor, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat de curând că va trimite corpul de control din subordine, urmând ca miercuri dimineaţa să se deplaseze personal în Pădurea Băneasa pentru a evalua situaţia.
„Nu cred că din păcate în România pădurile fie din jurul oraşelor, fie din ţară, dispar peste noapte. În cazul pădurii Băneasa cred că exploatarea e începută mai de mult, pentru că am primit şi eu ca şi dvs. foarte multe sesizări. Aceasta este harta pădurii. Din 1.343 de hectare cât are astăzi pădurea Băneasa, 63% din suprafaţa ei este proprietate privată, doar 37% este proprietate publică a statului administrată de Romsilva. (…) Astăzi, chiar dacă proprietarii privaţi au obligaţii legale de exploatare conform amenajamentelor, eu personal, ca ministru, sunt direct preocupat ca pentru marile oraşe, cum este şi Bucureştiul, aceste păduri să aibă rol de protecţie. Şi o să vedeţi că în perioada următoare şi pe dvs. şi pe bucureşteni o să-i surprindem plăcut numai cu veşti bune. (…) Miercuri dimineaţă merg personal în pădurea de la Băneasa, pentru că vreau să văd încă o dată ce au constatat colegii mei din Garda Forestieră Bucureşti. Mâine merge pe teren o echipă a Corpului de control al ministrului, să ne asigurăm că nu a fost tăiat niciun copac ilegal şi, evident, măsurile care vor fi luate cu aceste păduri vă vi le voi comunica miercuri”, a declarat luni Ministrul Mediului, în cadrul unei emisiuni la Digi 24.
Sursa foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii