FOTO Deputații opoziției și cei ai PSD afișează pancarte la dezbaterea moțiunii USR împotriva ministrului Sănătății / Rafila: Nu sunt magician. Am demarat reforme care se vor vedea peste ani
Atât deputații opoziției, cât și cei de la PSD afișează, luni, în plenul Camerei Deputaților, pancarte în timpul ședinței în care este dezbătută moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Sănătății. Alexandru Rafila a susținut, în discursul susținut ca răspuns la acuzațiile din moțiunea, că nu este „magician”, ci un om al construcției, care a demarat reforme ce se vor vedea peste ani.
Principalele declarații ale ministrului Sănătății, Alexandru Rafila (PSD):
- Minciuni, calomnie, dezinformare sunt ingredientele din moțiune din partea unor politicieni aflați în goană după voturi.
- USR și Forța Dreptei propun blocarea celor mai ambițioase proiecte din sănătate.
- E trist să vezi populismul deșănțat în acțiune.
- Sunt sigur că semnatarii știu adevărul despre evoluția pozitivă a PNRR.
- Moțiunea este un rezumat al postărilor de pe Facebook ale unei persoane care nu este nici medic, nu are niciun fel de experiență în conducerea unei unități medicale, un delator de profesie. Moțiunea este constituită din invectivele și frustrările repetate de mai bine de un an de zile în spațiul public de un deputat care cu greu poate fi numit coleg sau profesionist în domeniu.
- Românii sunt obosiți de circ, isterie și de țipete.
- Guvernul României nu renunță la niciunul dintre proiectele incluse în PNRR. Construcția de spitale noi nu s-a blocat. Toate se vor construi, doar că o parte dintre ele din alte surse de finanțare. Guvernul a încheiat deja un acord de finanțare de 3 miliarde de finanțare cu BEI.
- Am acceptat să merg la Ministerul Sănătății într-un moment dificil, când România înregistra un număr uriaș de morți în pandemie. Unii dintre cei responsabili de mulți dintre morții pandemiei țin acum lecții de eficiență managerială, fără să ofere vreo soluție.
- Nu sunt magician. Aș vrea să pot schimba lucrurile peste noapte, dar acest lucru e posibil doar în basmele useriste.
- În realitate, sistemul medical se poate schimba gradual, prin lucruri de zi cu zi… Cine spune altfel, minte cu nerușinare.
- Am vocația construcției. Vă îndemn pe toți să o dobândiți, să construim un sistem de sănătate modern, pentru români, nu pentru găștile de consultanți.
- Am demarat reforme, care se vor vedea în ani de zile.
- Munca zilnică de cel puțin 12 ore a mea și a echipei mele e pentru sănătatea oamenilor, nu pentru avantaje.
- În sistemul medical regăsim și pasivitate, comoditate, lipsă de empatie. Avem spitale moderne, dar unele vechi. Ține și de autoritățile locale. (…) Schimbarea nu o poate face doar MS.
- Responsabilitatea mea ca ministru al Sănătății este să duc lucrurile în direcția corectă și vă sigur că fiind un om onest și patriot îmi dedic întreaga energie și pricepere pentru a asigura pacienților o asistență medicală cât mai bună, care să le viața cât mai lungă și fără suferință.
Camera Deputaţilor dezbate, luni, moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila, urmând ca votul să fie dat miercuri.
Moţiunea simplă, intitulată „Ministrul Rafila – turistul leneş şi cinic care lasă România fără spitale”, este semnată de 56 de deputaţi USR şi ai partidului Forţa Dreptei.
Iniţiatorii moţiunii îi cer ministrului Sănătăţii să plece din funcţie, „pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre”, iar pacienţii, medicii şi asistentele să aibă şansa „la adevăr” în sistemul sanitar.
„Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îşi poate justifica averea de peste 3 milioane de euro. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru ca România să aibă şansa de a avea spitale noi, nu magherniţe insalubre. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru ca pacienţii, medicii şi asistentele să aibă şansa la adevăr în sistemul sanitar. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu îi pasă. Alexandru Rafila trebuie să plece, pentru că nu vrea, nu poate şi, la o adică, îl şi enervează faptul că trebuie să muncească. Alexandru Rafila trebuie să plece. Şi nu la New York, în Cuba sau la Geneva, în plimbări plătite de noi toţi. Alexandru Rafila trebuie să plece acasă!”, susţin aceştia în document.
Potrivit iniţiatorilor, moţiunea este „un strigăt de revoltă” pentru că, niciodată în istoria sa recentă, sănătatea din România nu a mai avut parte de un ministru PSD „atât de slab şi de nepăsător faţă de nevoile pacienţilor şi ale sistemului sanitar”.
„Sigur, PSD a mai pus ministru la Sănătate şi un fost brancardier plagiator şi o fostă administratoare de spital prinsă în flagrant cu mită. Dar cine îşi închipuia că se poate mai rău, mai ales când vezi CV-ul lui Alexandru Rafila? Spre deosebire de alţi miniştri PSD, Alexandru Rafila a venit ca un comentator specialist în sănătate publică şi o să plece ca un gropar al sistemului sanitar românesc. Fără îndoială omul sistemului, ministrul Rafila a ocupat de-a lungul timpului diverse funcţii, onorifice sau nu, în aparatul de stat. Nu se poate spune că îi lipseşte experienţa administrativă, fiind şi recunoscut în acest sens. Pe hârtie, avem un ministru al Sănătăţii decorat în două rânduri cu ‘Ordinul Sanitar’ în grad de Cavaler şi ulterior în grad de Ofiţer, cităm, ‘în semn de apreciere pentru întreaga activitate, precum şi pentru rezultatele importante obţinute în perfecţionarea actului medical’. În realitate, avem un politruc puturos la Sănătate. Un impostor. Un incompetent şi un turist de lux în ţări exotice”, se arată în textul moţiunii simple.
Semnatarii moţiunii mai spun că Rafila refuză de mai mult de doi ani să facă normele de aplicare a Legii Stop Nosocomiale şi „a făcut ţăndări” Planul de Cancer „fără niciun fel de empatie şi consideraţie pentru pacienţii oncologici”.
Ei susţin că Rafila „a tăiat complet” finanţarea din PNRR pentru proiectul unui centru de transplant la Cluj, în condiţiile în care Institutul de Transplant din Cluj-Napoca funcţionează într-un pod neautorizat.
Aceştia afirmă că absolut toate serviciile judeţene de ambulanţă sunt conduse de manageri interimari, cu numiri din şase în şase luni, prin ordin al ministrului Rafila, personalul fiind insuficient şi suprasolicitat, iar ambulanţele vechi, „unele de 10-15 ani, cu peste 1 milion de kilometri parcurşi”.
În document se mai susţine că niciunul dintre locurile din spitalele din România nu îndeplineşte criteriile pentru a trata mari arşi, menţionându-se că „ministrul Rafila refuză să facă reforme”, „România pierde banii din PNRR pentru spitale şi dotări – 740 de milioane de euro”, iar investiţiile în medicina prespitalicească sunt în întârziere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu