G4Media.ro

FOTO „Descoperire de neegalat”: Un mozaic vechi de 2.300 de ani, realizat…

Sursa foto: Emanuele Antonio Minerva - MiC via CNN

FOTO „Descoperire de neegalat”: Un mozaic vechi de 2.300 de ani, realizat din scoici, corali și sticlă prețioasă, îngropat sub Colina Palatină din Roma

Săpăturile efectuate timp de cinci ani în partea laterală a colinei Palatine din Roma au dat naștere la o comoară săptămâna trecută, când arheologii au descoperit o sală de banchet de lux datând din jurul secolului I sau II î.Hr. și care prezenta un mozaic mural de dimensiuni considerabile, intact și viu colorat, relatează CNN.

Estimată a avea o vechime de aproximativ 2.300 de ani, lucrarea face parte dintr-un conac aristocratic mai mare, situat în apropiere de Forumul Roman, care a fost excavat din 2018.

Cu o lungime de aproape cinci metri și cu reprezentări de viță de vie, frunze de lotus, tridente, trâmbițe, coifuri și creaturi marine mitologice, scena a fost creată cu mare grijă folosind perle, scoici, corali, cioburi de sticlă prețioasă și pete de marmură. Piesa este încadrată de cristale policrome, travertin spongios și gresie exotică de un albastru egiptean antic.

Ceea ce face ca această descoperire să fie „de neegalat”, a declarat arheologul Alfonsina Russo, șefa Parcului Arheologic Colosseum, responsabilă de sit, nu este doar conservarea incredibilă a mozaicului, ci și decorul său, care prezintă, de asemenea, scene de celebrare a unor bătălii navale și terestre probabil finanțate – și câștigate – de un patron aristocratic extrem de bogat care a comemorat victoriile pe pereții lor.

Complexitatea reprezentărilor victoriei din mozaic a surprins echipa care a lucrat la acest proiect. Acestea arată un oraș de coastă cu ziduri, cu turnuri de observație și logii – care, potrivit lui Russo, ar putea fi o locație ideală sau reală – așezat pe o stâncă proiectată cu bucăți de rocă de travertin. Apar, de asemenea, scene de nave cu pânze ridicate, alături de reprezentări ale unor monștri marini mitici care înghit flotele inamice.

mozaic roma colina palatina descoperire arheologica
Sursa foto: Emanuele Antonio Minerva – MiC via CNN

Arheologii încearcă să stabilească dacă ramurile de corali delicate – și scumpe, pentru acea vreme – folosite în expoziție proveneau din Marea Mediterană sau din Marea Roșie (cele mai apropiate și cele mai comune întinderi de apă folosite de romani pentru a extrage materiale). Echipa crede că o pastă de sticlă albastră rară, prezentă și ea în design, provine probabil din orașul egiptean antic Alexandria.

„Această sală de banchet, care măsoară 25 de metri pătrați, este doar un spațiu în cadrul unei „domus” (cuvântul latin pentru casă), răspândită pe mai multe etaje”, a declarat Russo pentru CNN într-un interviu. „În antichitate, când familiile nobile puternice locuiau pe Dealul Palatin, se obișnuia să se folosească elemente decorative bogate ca simbol pentru a arăta opulența și rangul social înalt”.

Camera, considerată o „bijuterie” de către Russo, era o sală de banchet în aer liber cu vedere la o grădină, probabil folosită în timpul verii pentru a primi oaspeți.

Un spațiu atât de elaborat ar fi fost, de asemenea, folosit pentru a impresiona oaspeții cu jocuri de apă, care erau foarte populare în rândul nobilimii din acea vreme. „Am găsit țevi de plumb încastrate în pereții decorați, construite pentru a transporta apa în interiorul bazinelor sau pentru a face fântânile să țâșnească pentru a crea jocuri de apă”, a declarat Russo.

Marco Rossi, profesor de antichități romane și șef al laboratorului de mozaicuri de la Università degli Studi di Roma Tre din Roma, a subliniat că aceste săli de banchet de vară nu erau doar un loc unde gazdele și oaspeții mergeau să se relaxeze, ci erau folosite de proprietarul conacului ca un indicator al bogăției și rangului lor.

„Mozaicurile se găsesc de obicei pe podele, dar acesta se întinde pe întregul perete frontal și a fost incredibil de bine conservat”, a spus Rossi despre piesă. „Nu a fost distrus de greutatea molozului – așa cum se poate întâmpla cu unele mozaicuri de pe sol – și, în ciuda faptului că este delicat, nu s-a ciobit nici măcar o dată de-a lungul secolelor”.

mozaic roma colina palatina descoperire arheologica
Sursa foto: Emanuele Antonio Minerva – MiC via CNN

Descoperirea unui întreg mozaic de perete este extrem de rară, a adăugat Rossi, nu în ultimul rând pentru că aceste piese sunt mai delicate decât cele pentru podea, care au fost concepute pentru a fi călcate și a rezista presiunii.

Locația grandioasei case a ajutat, de asemenea, la conservarea peretelui, cred oamenii de știință. Poziționată pe latura faimoasei coline Palatine din Roma și acoperită ulterior de secole de noroi și pământ, pe măsură ce pământul s-a deplasat, structura și comorile din interiorul ei au fost protejate de aer și de lumină prin straturi de pământ.

În timp ce această nouă descoperire are încă multe secrete de dezvăluit – de exemplu, de ce a fost abandonată proprietatea și cu cât timp în urmă – Russo crede că există un mister pe care arheologii l-ar putea rezolva: identitatea proprietarului, probabil un senator roman.

„Persoana era atât de bogată încât își permitea să importe astfel de elemente prețioase din tot imperiul pentru a decora acest conac”, a declarat Russo. „Nu am găsit nimic până acum care să facă lumină asupra identității sale, dar credem că mai multe cercetări ne-ar putea permite să identificăm familia nobilă”.

Russo și echipa sa își propun să deschidă spațiul pentru public la începutul lunii ianuarie. „Vom (continua) să săpăm celelalte straturi și zone ale acestui loc evocator (pentru a încerca să descoperim mai multe)”, a spus ea. „Este cu adevărat o mostră incredibilă de lux roman”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...