FOTO Descoperire „unică în viață”: O fosilă dezvăluie un mamifer de mărimea unei pisici și un dinozaur de trei ori mai mare prinși într-o luptă mortală
Cândva în perioada Cretacicului, acum 125 de milioane de ani, un mamifer curajos, de mărimea unei pisici domestice, s-a întâlnit cu un dinozaur de trei ori mai mare decât el și a crezut că este o masă gustoasă, relatează CNN.
O fosilă dezgropată în nord-estul Chinei surprinde cele două creaturi – un animal asemănător cu un bursuc numit Repenomamus robustus și o specie de dinozaur mâncător de plante cunoscută sub numele de Psittacosaurus – blocate pentru totdeauna într-o luptă mortală.
Este o clipă dramatică oprită în timp care contestă ideea că primele mamifere au trăit în umbra dinozaurilor, a declarat paleobiologul Jordan Mallon, cercetător științific la Muzeul Canadian de Natură.
„Mamiferul păstrat aici se numără printre cele mai mari mamifere ale vremii și vorbim despre un animal de mărimea unei pisici de casă. Nu au devenit mai mari de atât. Și a existat foarte puțină suprapunere de dimensiuni între mamifere, care erau, știți, ordine de mărime mai mici, și dinozauri, care erau cu un ordin de mărime mai mari”, a declarat Mallon, care este coautor al unui nou studiu publicat marți în revista Scientific Reports despre această fosilă uimitoare.
„Înțelepciunea moștenită a fost că interacțiunile ecologice au fost unilaterale: Dinozaurii mai mari au mâncat mamiferele mai mici. Și, iar această descoperire răstoarnă acest lucru, se pare că aceste mamifere puteau doborî un dinozaur mai mare dacă era suficient de înfometat sau suficient de disperat”.
Evenimentele vulcanice pot produce bogății fosile
Descoperirea nu este prima dovadă că mamiferele timpurii s-au hrănit cu dinozauri – rămășițele unui Psittacosaurus au fost găsite în stomacul lui R. robustus într-o descoperire documentată în ianuarie 2005.
Ceea ce face ca această fosilă să fie excepțională este faptul că mamiferul a fost surprins în momentul în care ataca dinozaurul aproape matur.
Este extrem de rar să găsești fosile care păstrează un animal care interacționează cu un altul și care aruncă lumină asupra comportamentului prădător al creaturilor dispărute, potrivit lui Mallon.
Aceste exemple se numără printre cele mai faimoase specimene din lume, cum ar fi iconicul dinozaur în duel – o fosilă care arată un Triceratops horridus și un Tyrannosaurus rex într-o luptă pentru eternitate.
Un Psittacosaurus era un dinozaur cu cioc mic care ar fi fost comun în regiune la acea vreme – un pic ca oile de astăzi, a spus Mallon. Prădătorul și prada erau aproape adulți când a avut loc atacul.
Mallon a spus că „a salivat” când a avut ocazia să studieze fosila, care a fost găsită în 2012 în provincia Liaoning din China, în zăcămintele fosilelor Lujiatun. Situl este considerat de paleontologi ca fiind un echivalent al Pompeiului pentru dinozauri. Ambele schelete sunt aproape complete.
„Aceasta este … un tip de fosilă care se găsește o dată în viață. Pur și simplu nu apar așa ceva foarte des”, a explicat el.
Mallon a spus că cele două creaturi ar fi murit în timp ce se luptau – îngropate brusc împreună de o alunecare de teren în urma unei erupții vulcanice.
Prădător vs. gunoier
Fosila arată cum R. robustus se agață de maxilarul inferior al lui Psittacosaurus cu laba anterioară stângă. Laba posterioară stângă a mamiferului apucă membrul posterior al dinozaurului, iar dinții acestuia erau înfipți în coastele prăzii sale.
Mallon a declarat că el și colegii săi au stabilit că mamiferul a fost un agresor și nu un gunoier (care să culeagă rămășițele de la un atac anterior) din mai multe motive: Nu există urme de mușcături pe schelete care ar indica în mod obișnuit că a fost un animal care a căutat hrană și este puțin probabil ca cele două animale să fi fost atât de legate între ele dacă mamiferul ar fi dat peste un dinozaur mort.
„Toate aceste diverse linii de dovezi se unesc pentru a sugera că acesta a fost un act de prădare care a fost într-un fel stins și conservat pe moment”, a spus Mallon.
Potrivit lui Mallon, era imposibil de știut dacă mamiferul ar fi ieșit victorios din această întâlnire. Cu toate acestea, el a spus că a fost cu siguranță „posibil”, adăugând că în lumea naturală de astăzi carnivorele mici atacă cu succes animale mult mai mari.
„O nevăstuică va doborî un iepure de cinci ori mai mare decât greutatea sa corporală, sau un ghiocel va doborî un caribu sau chiar un elan”, a spus el.
Oricum ar fi, însă, cele două creaturi preistorice au fost în cele din urmă osândite.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu