G4Media.ro

FOTO Destinație de weekend: castelul Kálnoky – Muzeul Vieții Transilvănene de la…

Sursa foto: Facebook / Kalnoky Castle- The Museum of Transylvanian Life

FOTO Destinație de weekend: castelul Kálnoky – Muzeul Vieții Transilvănene de la Micloșoara dezvăluie cum trăia nobilimea din zonă în secolul al XVIII-lea

Muzeul Vieții Transilvănene este amenajat în castelul Kálnoky din localitatea Micloșoara, județul Covasna, iar istoria acestuia se întinde pe mai mult de cinci secole. Muzeul își propune să arate ce însemna viața nobililor din zonă în jurul secolului al XVIII-lea, cu ajutorul obiectelor recuperate, donate sau cumpărate, de la arme autentice rămase din luptele duse de Kalnoky cu turcii, la scrinuri, sobe spectaculoase, reconstituiri ale vestimentației de epocă, sau chiar un pian Streicher original, același model pe care îl folosea și Johannes Brahms.

Muzeul ocupă întregul parter al fostului conac de vânătoare din Micloșoara.

castelul Kalnoky, Micloșoara
Sursa foto: Facebook / Kalnoky Castle- The Museum of Transylvanian Life
castelul Kalnoky, Micloșoara
Sursa foto: Facebook / Kalnoky Castle- The Museum of Transylvanian Life

Salonul de gală este prezentat în stilul unic din Europa, cunoscut exclusiv din Transilvania – renascentismul târziu și barocul timpuriu (perioada de tranziţie a secolelor 17–18). Una dintre cele mai frumoase săli ale muzeului, „Casa doamnei”, așa cum era numită rezidenţa conteselor, prezintă viața cotidiană a unei doamne în renascentismul târziu și barocul timpuriu: obiecte delicate, sticlărie, un colț amenajat pentru broderie și citit. „Casa stâpănului”, prin contrast, prezintă arme din luptele cu turcii, covoare turcești. Atmosfera unei bucătării de castel de secol XVIII este redată în pivnița castelului, acum spațiu pentru mese festive, se arată în prezentarea de pe site-ul muzeului.

Fundația Kálnoky și-a propus acum câțiva ani fondarea unui muzeu care să prezinte cultura materială a burghezimii și a nobilimii secolelor anterioare în zona Transilvaniei. Astfel, în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2017 s-a desfășurat proiectul Inițiativă de patrimoniu – Muzeul vieții transilvănene, finanțat de către Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European și Guvernul României.

Muzeul poate fi vizitat de vineri până duminică, între orele 11.00 – 16.00. Biletele pentru vizitarea muzeului se pot cumpara doar de la Stone Pub în satul Micloșoara, Strada Principală nr 85 și costă 20 Ron pentru adulți, iar pentru copii, locuitorii comunităților din zona Baraolt și pensionari biletul costă 10 Ron.

castelul Kalnoky, Micloșoara
Sursa foto: Facebook / Kalnoky Castle- The Museum of Transylvanian Life

Satul Micloșoara se află pe malul drept al râului Olt, la 10 kilometri de orașul Baraolt, de care aparține din punct de vedere administrativ. Numele satului păstrează amintirea cetăţii vechi a aşezământului, despre care se presupune că a fost distrusă în secolul al XIV-lea. Micloşoara este unul dintre aşezămintele pomenite cel mai devreme din regiunea Trei Scaune în documentele istorice. Într-un document datând din 1211 este pomenit sub denumirea Indagines Nicolai, potrivit site-ului Primăriei Baraolt

Satul este cuibul strămoşesc al familiei contelui Kalnoky. Amintirea familiei nobiliare este păstrată de castelul lor datând din secolul al XVI-lea, precum şi de capela din cimitirul local construită în onoarea Sfântei Ana.

Începând din secolul al XVII-lea, mai mulţi membri ai familiei Kálnoky au îndeplinit funcţia de vicejudecător regal, contele Gróf Kálnoky Dénes (1814–1888) a fost consilier intern, în anul 1847 a fost ales şpan al judeţului Alba, iar în 1861 reprezenta regiunea Trei Scaune în funcţia de judecător regal. Clăcaşii săi l-au ales căpitan în 1848, iar în anul următor a îndeplinit funcţia de comandant al liniei din Sfântu Gheorghe.

După Revoluția din 1989, membrii familia Kálnoky s-au întors în sat. Astăzi ei sunt și prorietarii unei pensiuni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dacă ați fi scris “lei” in loc de “Ron” ar fi fost și mai frumos articolul.

  2. Documentul in cauza este Diploma Cavalerilor Teutoni emisa in 1211 de regele Ungariei Andrei al II-lea prin care se stabileau intre altele hotarele concesiunii… „indagines Nicolaei”, adica „intariturile lui Nicolae”, in maghiara Miklósvár, Cetatea lui Nicolae.
    P.S. castelul dateaza din sec. XVII (1648).