VIDEO și FOTO Mii de participanți la Bucharest Pride 2023: „România educată, nu discriminată” / Ambasadorul britanic, între participanți / Câteva persoane cu mesaje anti-LGBT pe traseu
Marşul Bucharest Pride, eveniment al comunităţii LGBTQIA+, a pornit, sâmbătă seara, de pe Calea Victoriei, de la intersecţia cu Strada Gheorghe Manu şi trotuarele adiacente, pe traseul Calea Victoriei, Pod Naţiunile Unite, Bulevardul Naţiunile Unite până la Parcul Izvor.
„An de an, comunitatea LGBTQIA+ din România iese în stradă pentru a-şi celebra identitatea, pentru a-şi face vocea auzită şi pentru a-şi revendica dreptul la o viaţă demnă”, a precizat Asociația ACCEPT, organizatoarea evenimentului.
Ora 21.24: Reprezentanţii ACCEPT au anunţat că au fost 25.000 de participanţi la marş. „Am fost 25.000 la Marşul Bucharest Pride 2023! Sunteţi superbi!”, arată o postare de sâmbătă, pe pagina de Facebook a Asociaţiei Accept.
Ora 20.37: Ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, s-a aflat printre participanții la marș.
Ora 19.38: Participanții la marș au ajuns în Parcul Izvor.
Ora 18.57: Unii dintre cei prezenți dansează:
Ora 18.50: Participanții la marș au ajuns în Piața Revoluției.
Ora 18.38: O femeie afișează un banner cu mesajul „Libertatea nu înseamnă păcat”. Nu s-au înregistrat incidente. La marș sunt prezente forțe ale Jandarmeriei.
Ora 18.35: Doi bărbați aflați pe un trotuar au afișat un banner cu mesajul „Homosexualitatea distruge natalitatea”:
Ora 18.30: Participanții merg în marș pe Calea Victoriei:
Ora 18.05: Câteva mii de oameni participă la marșul care a început la această oră.
Ora 17.45: Sloganuri la marș: „România educată, nu discriminată”, „Fără legi homofobe și transfobe în Parlament”, „Fricile voastre = cenzura ca politică de stat”.
Ora 17.22: Atmosfera începe să se anime, în timp ce participanții se adună:
Muzică, steaguri curcubeu, baloane colorate și un acorbat pe picioroange, pe Calea Victoriei:
Știrea inițială: Marșul Bucharest Pride 2023 va începe la ora 18.00, însă primii participanți s-au adunat pe Calea Victoriei începând cu ora 17.00.
„An de an, comunitatea LGBTQIA+ din România iese în stradă pentru a-şi celebra identitatea, pentru a-şi face vocea auzită şi pentru a-şi revendica dreptul la o viaţă demnă. Anul acesta, persoanele queer sunt invitate să se alăture marşului însoţite de oamenii pe care-i iubesc, pentru a arăta lumii întregi frumuseţea diversităţii familiilor. Se anticipează că în 2023 va fi depăşit recordul de participanţi înregistrat la ediţia anterioară, când peste 15.000 de persoane au răspuns pozitiv invitaţiei de a se alătura marşului diversităţii”, precizează Asociaţia ACCEPT, într-un comunicat.
Mai multe misiuni diplomatice şi organizaţii internaţionale din Bucureşti au semnat o declaraţie comună, prin care îşi exprimă sprijinul pentru Bucharest Pride 2023, ajuns la cea de-a 18-a ediţie. Potrivit semnatarilor, Bucharest Pride şi toate evenimentele Pride din România sunt ocazii importante de a susţine drepturile şi incluziunea LGBTIQ+. Ambasadele felicită organizatorii, voluntarii şi participanţii pentru munca şi eforturile lor în vederea egalităţii în drepturi. „Realizăm că este nevoie de mai multe eforturi pentru ca persoanele LGBTIQ+ să se bucure de egalitate deplină în drepturi. Vom continua să lucrăm împreună cu autorităţile române şi cu societatea civilă pentru a ne asigura că toate persoanele sunt tratate cu demnitate şi respect”, se arată în declaraţia comună, preluată de News.ro.
Context. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, pe data de 23 mai, România pentru încălcarea articolului 8 din Convenție, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți din cauza Buhuceanu și alții vs România.. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.
Asociația Accept arată în comunicat că, ”în urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex. CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.”
Asociația Accept, care luptă pentru drepturile minorităților sexuale din România, califică decizia CEDO în cauza Buhuceanu și alții vs România drept istorică și solicită Guvernului și Parlamentului adoptarea de instrumente adecvate de protecție și recunoaștere juridică pentru toate familiile din România, precum: Modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate; Legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii