G4Media.ro

FOTO Kievul a început să demonteze monumentul „Prietenia Popoarelor”, instalat în anii…

Sursa foto: Facebook / Віталій Кличко

FOTO Kievul a început să demonteze monumentul „Prietenia Popoarelor”, instalat în anii 1980 pentru a celebra unitatea dintre popoarele ucrainean și rus sub auspiciile Uniunii Sovietice

Kievul a început să demonteze statuia cunoscută sub numele de monumentul „Prietenia popoarelor”, care a fost instalată în anii 1980 pentru a celebra unitatea dintre popoarele ucrainean și rus sub auspiciile Uniunii Sovietice.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat demontarea monumentului într-o postare pe Facebook:

„Prieteni! Demontarea a început astăzi și intenționăm să o terminăm în cursul serii. Rusia și-a «marcat» atitudinea față de Ucraina cu o dorință barbară de a distruge statul nostru și pe ucrainenii pașnici. Demontăm 8 metri de metal din așa-zisa «prietenie a două popoare». Și ceea ce este simbolic – când au încercat să ridice sculptura cu o macara, capul unui muncitor rus a căzut. Haideți să redenumim arcul – simbolurile vechi capătă un nou sens! Și îl vom evidenția cu culorile steagului ucrainean.

Sursa foto: Facebook / Віталій Кличко

Am semnat și depun un proiect de hotărâre, pe care Consiliul Orășenesc de la Kiev îl va analiza la următoarea ședință, privind redenumirea arcului în Arcul Libertății Poporului Ucrainean.

În total, ne propunem să demontăm încă vreo 60 de monumente, basoreliefuri, semne legate de Uniunea Sovietică și Rusia în capitală”.

Sursa foto: Facebook / Віталій Кличко

Activista ucraineană Kateryna Kruk notează că, în 2014, a fost făcută o adăugire la sculptură – o crăpătură pictată pe arc pentru a reprezenta noile tensiuni dintre cele două țări după anexarea Crimeei de către Rusia.

Sursa foto: Facebook / Віталій Кличко

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asta era cel mai important lucru pe care il aveau de facut