FOTO Litoralul italian în pre-sezon: prețuri mici, plaje libere, vreme capricioasă / Toate serviciile sunt active, deși turiștii lipsesc aproape cu desăvârșire
Plajele care în mai puțin de o lună vor strânge mii de persoane stau în aceste zile goale. Pe kilometri întregi nu este nicio umbrelă deschisă, iar din parcurile pentru copii, așezate la o distanță nu mai mare de 100 de metri unul de altul, nu se aude niciun sunet. Străzile sunt pustii, singurele sunete sunt făcute de muncitorii care mai repară un pavaj sau de vânzătorii buticurilor care-și salută zgomotos vecinii.
Dar în acest peisaj mai apropiat mai degrabă de zilele de vârf ale pandemiei, decât de ce ar trebui să se întâmple vara, în Italia, totul e pus la punct, iar serviciile oferite turiștilor sunt toate deschise. Deși nu e țipenie de om.
Toate patiseriile, micile baruri, magazinele cu eternele saltele, tricouri și colaci de baie, farmaciile, punctele de vânzare fructe sunt toate deschise, deși nu e niciun client.
”Chiar dacă vin 10 persoane, noi suntem aici, nu avem ce să facem. Noi nu ne putem organiza afacerea în funcție de timpul de afară. Anul trecut, pe vremea aceasta, era mult mai cald, și erau mai mulți turiști, acum sunt mai puțini, asta e”, spune proprietara unei patiserii. Norocul ei este că vinde mult și localnicilor, însă vânzătorii de articole de baie, de exemplu, chiar stau degeaba.
”Venim, deschidem, noi ne face datoria”, spune resemnat un vânzător angajat la un mic magazin care vinde ochelari de soare.
Apartamente care pot fi închiriate prin intermediul aplicației Airbnb, în micile localități de pe coasta estică a Italiei, în zona Rimini, oferă în această perioadă prețuri ce pleacă de la 60 de euro pe noapte, în funcție de necesitățile turiștilor și ajunge la un maxim 200-250 de euro în condiții ce depășesc oferta hotelurilor de lux.
Un apartament cu două camere și living, piscină exterioară și jacuzzi interior, într-o vilă nou construită, în Mirano Adriatico, aflat la mai puțin de 100 de metri de plajă, poate fi închiriat acum cu 90 de euro pe noapte. În iulie, același apartament costă 214 euro pe noapte, de trei ori mai scump.
Vremea face însă diferența dintre un concediu reușit la mare și un altul eșuat. În aceste zile, zona Rimini este cuprinsă de furtună, școlile s-au închis marți din cauza unui cod roșu de ploaie. Anul trecut, în schimb, în aceeași perioadă, erau 28 de grade și nu mai plouase de câteva zile.
Atmosfera de pe litoral se schimbă însă odată cu venirea serii. Chiar și fără turiști, străzile se animă, iar restaurantele sunt pline. Marea majoritate a clienților sunt localnici, care profită de acalmia de dinainte de sezon, dar și italieni din zona de nord, care vin aici la casele de vacanță sau în scurte escapade la final de săptămână.
Prețurile sunt și ele diferite față de cele din plin sezon, mult mai accesibile.
O după-amiază la plajă costă o familie mai puțin de 25 de euro. Bani cu care am plătit 3 cocktailuri Aperol, suc natural de portocale, două senvișuri, apă, coca-cola și înghețată.
O masă la restaurant nu depășește 100-120 de euro pentru o familie cu doi copii într-un restaurant peste medie, la cină. Iar asta înseamnă câte două feluri de mâncare și desert. De exemplu, pizza se vinde cu prețuri între 9 și 14 euro, un burger costă între 8 și 12 euro, o friptură de vită, cu tot cu garnitură, costă între 15 și 25 de euro, dulciurile nu depășesc 6 euro, porția, iar un meniu pentru copii costă între 10 și 14 euro.
Masa de prânz costă mai puțin. În Italia, aproape toate restaurantele, chiar și cele aflate pe litoral oferă ”pranzo del lavorro”, un fel de meniu al zilei, oferit celor care intră în pauza de prânz, iar prețul variază în funcție de profilul afacerii. Un ”agriturismo”, ferme care pun pe masă propriile produse, pot oferi un meniu cu 15-20 de euro de persoană, dar prețurile pot urca până la 25-30 de euro. Aceste ”agriturismo” oferă și băuturi produse local, iar o sticlă de vin, de exemplu, costă mai puțin de 4 euro.
Avantajul unei vacanțe de pre-sezon, în Italia, sunt prețurile, liniștea, o plajă și o mare aflată aproape în totalitate la discreția ta, însă și un mare risc: vremea. Cu toate acestea, localnicii îți vor face viața mai ușoară. O zi cu soare pe o plajă pe care nu mai e nimeni nu costă nimic la finalul zilei, în condițiile în care un șezlong ajunge să coste, în plin sezon, și 10-20 de euro pe zi.
”Nu vă costă nimic, vă așteptăm și mâine. Dacă nu plouă…”, ne salută de la depărtare administratorul plajei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii